Recenzije

Isprobali smo vjerojatno najmanje štetan duhanski proizvod na svijetu

Davor Šuštić petak, 19. listopada 2018. u 12:53

S ciljem smanjenja štetnosti pušenja i udovoljavanja sve strožim regulativama, duhanska industrija okrenula se - tehnologiji. Isprobao sam Glo Series 2, BAT-ovu novu "grijalicu duhana"

U svojoj dosadašnjoj karijeri testirao sam zaista sve i svašta, od protupožarnih aparata do profesionalnih 3D printera, velikih poput autobusa i vrijednih više stotina tisuća eura, no svejedno sam se iznenadio kad su mi kolege prije par tjedana pored uredske tipkovnice ostavili lijepu, minimalistički dizajniranu kutijicu na kojoj je pisalo "Glo Series 2", a pored nje nešto što mi je izgledalo poput dviju kutija cigareta.

Nakon malo istraživanja, doznao sam da se radi o takozvanoj grijalici duhana, u osnovi uređaju zasnovanom na istom konceptu poput isparivača za suho bilje, poznatijih kao vaporizera, vrlo popularnih u zemljama gdje se legalno konzumira marihuana. Riječ je o proizvodu British American Tobacca (BAT), čiji je razvoj trajao više od šest godina i u koji je investirano preko 2,5 milijardi dolara, s ciljem pronalaska manje štetne alternative klasičnom pušenju cigareta.

Za razliku od "obične" cigarete, koja gori pri temperaturi od 950°C i pritom ispušta gomilu štetnih kemikalija u pluća i okolinu pušača, Glo funkcionira na način da cigaretu zagrijava do 240°C i tako proizvodi paru obogaćenu duhanom. Sama cigareta ne sagorijeva, stoga ne proizvodi dim ni pepeo. To, međutim, ne znači da je čitav proces pušenja "bezdiman" - pušač još uvijek u pluća uvlači tu paru s dodatkom duhana i ispuhuje ju. Ovo ističem prvenstveno zato jer sam svjestan da je taj ritual igranja s dimom velikom broju ljudi glavni razlog zašto puše.

Kutija Neo Sticksa sadrži 20 cigareta namijenjenih ubacivanju u grijalicu duhana Glo
Kutija Neo Sticksa sadrži 20 cigareta namijenjenih ubacivanju u grijalicu duhana Glo

Naravno, u Glo ne možete gurnuti bilo koju cigaretu, budući da klasične cigarete ne sadrže samo duhan, već i gomilu štetnih aditiva. Uređaj koristi takozvane Neo Sticks, duhanske umetke koji izgledaju poput tankih cigareta, ali ne sadrže ništa osim duhana i, ovisno o vrsti, aroma, poput mentola. Iako izgledaju kao tanke cigarete i na vrhu imaju filter, Neo Sticks su napravljeni za zagrijavanje, a ne za gorenje, stoga se ne mogu pušiti kao klasične cigarete.

BAT kaže da pušenjem Neo Sticksa pomoću Gloa u organizam unosimo između 90 i 95% manje štetnih tvari nego uvlačenjem dima klasičnih cigareta, te da ovakav način pušenja ne uzrokuje genetsku mutaciju stanica. Sasvim otvoreno ću kazati da o ovoj problematici znadem puno premalo da bih se upuštao u duboke analize tih tvrdnji. No ono što svakako mogu učiniti jest opisati iskustvo korištenja grijalice duhana Glo i pripadajućih joj duhanskih umetaka Neo Sticks.

Što je u kutiji

Raspakiravanje takozvanog Glo Series 2 Starter Kita, koji će vas stajati 320 kuna, izgleda kao da iz kutije vadite luksuzni mobitel. U uredno organiziranom pakiranju nalazi se sam uređaj, a u pretincu ispod njega su četkica za čišćenje, punjač s USB portom i Micro-USB kabel. Tu su i kratke upute za brzi početak korištenja, kao i detaljan korisnički priručnik, koji će vas provesti kroz sve funkcije uređaja. Doduše, nema tu velike filozofije - procjenjujemo da će većina uspješno propušiti bez gledanja ijednog od tih dokumenata. Tome unatoč, raduje što su otisnuti u boji, na finom papiru i u cijelosti na hrvatskom jeziku.

Sam uređaj nalikuje manjem powerbanku ili većem USB sticku. Izrazito je uvjerljive, posve metalne konstrukcije (razumljivo - ne zaboravimo da se u njemu nalazi malena pećnica), sa zaobljenim svim kutovima, stoga izvrsno leži u ruci. Na gornjoj strani nalaze se vratašca koja moramo kliznuti u stranu da bismo ubacili Neo Stick. Odozdo su Micro-USB konektor za punjenje ugrađene litij-ionske baterije i još jedna vratašca, koja ćemo otvoriti da bismo, pomoću priložene četkice, očistili pećnicu.

Baterija

Kad već spominjem bateriju, treba reći da je s jednim punjenjem moguće popušiti dvadesetak Neo Sticksa (jedna kutija). Drugim riječima, svi osim najokorjelijih pušača neće ga morati puniti više od jednom dnevno. Potpuno punjenje baterije traje otprilike dva sata, a ako vas baš uhvati kriza, već će desetak minuta punjenja biti dovoljno da biste mogli popušiti jedan Neo Stick.

Na gornjoj strani prednjice uređaja smjestila se jedina tipka koju on nudi. Dotična je okružena bijelim prstenom, koji nije tu samo radi estetike, već daje informacije o trajanju zagrijavanja pećnice i preostaloj bateriji. Kad je uređaj isključen, pritiskom na tipku prsten će zasvijetliti. Ako svijetli cijeli, baterija je napunjena između 76 i 100%. Kad preostali kapacitet padne na 75%, zasvijetle tri četvrtine prstena, kad je na 50%, pola prstena i tako dalje.

Iskustvo pušenja

Bijeli prsten informira nas o preostaloj bateriji i vremenu zagrijavanja pećnice
Bijeli prsten informira nas o preostaloj bateriji i vremenu zagrijavanja pećnice

Konzumacija Neo Sticksa započinje umetanjem cigarete u rupu na gornjoj strani Gloa - treba ju gurnuti do točke gdje više ne vidimo obojani prsten na kraju filtera - i držanjem spomenute tipke na tri sekunde. Glo tada zavibrira i počne se zagrijavati do 240°C. Za to mu je potrebno 40 sekundi, a napredak možemo pratiti promatranjem spomenutog bijelog prstena, koji se polako zatvara u potpuni krug. Možemo, ali i ne moramo - kad je uređaj spreman za korištenje, ponovno će zavibrirati. Nakon toga ide ono zbog čega smo ovdje: prinošenje filtra Neo Sticka, koji viri iz gornje strane Gloa, ustima, te uvlačenje duhana.

Iskušao sam dva tipa Neo Sticksa - Navy Blue i Green. Prvi nije aromatiziran, a drugi ima aromu mentola, koja dobrano nadvladava suptilni okus duhana. Sam okus nije identičan običnim cigaretama; drastično je manje oštar, s mnogo izraženijim biljnim i čokoladnim notama. Na samom početku pušenja, nosnice i usta pune se okusom nalik kakau, koji ubrzo prelazi u nešto što bih usporedio sa sijenom. Sama para je prilikom izlaska iz filtera i ulaska u usta nešto više temperature od dima obične cigarete. Nakon otprilike tri minute pušenja, Glo ponovo zavibrira i isključuje se, nakon čega preostaje povući nekoliko zadnjih dimova te izvaditi umetnuti Neo Stick. Iako će on biti jednako velik kao prije umetanja - tek zatamnjenje papira indicira da se s njime nešto događalo - nije predviđeno da se koristi više puta, budući da se u jednom zagrijavanju iz njega izvlači sav okus.

Koliko će sve zajedno nekome biti po volji, teško mi je procijeniti. Osobno mi je čitavo iskustvo mnogo ugodnije od pušenja pravih cigareta, jer imam osjećaj da pušim biljku, a ne kemikalije. Predviđam da će tvrdokornim pušačima, onima koji svakodnevno prođu kroz jednu ili više kutija jakih cigareta, okus Neo Sticksa biti preslab. Svima ostalima bi se lako moglo dogoditi da im Glo i Neo Sticks postanu novi, finiji način pušenja, koji bi trebao biti manje štetan za organizam i okolinu. Osobito kad uzmem u obzir da sa sobom donosi i nekoliko drugih prednosti pred običnim cigaretama - neće vam usmrdjeti prste, odjeću, dom ili auto, niti će vam zadah poprimiti olfaktorna svojstva masovne grobnice.

Glo Series 2 Starter Kit (grijalica duhana i navedeni dodaci) košta 320 kuna, a kutija Neo Sticksa (20 komada) stoji 26 kuna. U Hrvatskoj su dostupni na prodajnim mjestima Tiska i iNovina.