Recenzije

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube - Moćna kockica

Davor Šuštić ponedjeljak, 2. travnja 2018. u 07:30

IdeaCentre Y720 Cube nije temeljen na posve novom i dosad neviđenom konceptu – radi se o nasljedniku prošlogodišnjeg modela Y710 Cube, koji je izgledao praktički identično, ali je raspolagao starijim hardverom. Tome unatoč, upravo je nesvakidašnji izgled ono što će vas prvo privući ovom gejmerskom računalu

SPECIFIKACIJE
Matična ploča Lenovo 36D5 (Mini-ITX, čipset Intel H170)
Procesor Intel Core i7-7700 3,6-4,2 GHz (4 jezgre)
Grafička kartica Nvidia GeForce GTX 1070 Founders Edition 8 GB
RAM 16 GB (2x 8 GB DDR4 @ 2.400 MHz)
SSD Samsung MZ7TY256HDHP 256 GB
HDD WD Blue 1 TB (7.200 rpm)
Napajanje 450 W
Mreža LAN (10/100/1000), Wi-Fi (802.11b/g/n/ac)
Dodaci Žična tipkovnica i miš
Operacijski sustav Windows 10 Home (64-bit)
Dimenzije i masa 393,3 x 314,5 x 252,3 mm / 7,4 kg
Jamstvo 2 godine

Za IdeaCentre Y720 Cube Lenovo kaže da je “kompaktni gaming desktop”, i tu se nema što osporiti – vanjski gabariti iznose mu samo 39 x 31 x 25 centimetara, što ga čini pogodnim za povremeno prenošenje. Naravno, to eventualno prenošenje još uvijek će podrazumijevati da uokolo teglite kutiju čija masa prelazi sedam kilograma, ali nevelike dimenzije i ručka, ugrađena na gornju stranu kućišta, pobrinut će se da u tom procesu ipak ne ispustite dušu, te da se ne zauzme sav prostor u prtljažniku vašeg automobila. Ukratko, kompaktnost ovog računala u praksi će biti prednost za korisnike koji na, ili ispod, radnog stola nemaju mnogo mjesta te za sve one koji svoj gejmerski PC vole ponijeti na ljetovanje, kod tete na selo i tome slično.

Premda se naziva Cube, iz fotografija je očito da IdeaCenter Y720 nije kockastog oblika. Sve stranice su mu nakošene, a agresivno dizajnirani otvori za zrak, te svjetleći detalji sprijeda (amblem linije Legion i donji uglovi kućišta), jasno daju do znanja kako se radi o stroju za igranje. Pomalo neočekivano, boja spomenutih svjetlećih elemenata je crvena i ne može se mijenjati, što će biti hladan tuš za ljubitelje RGB efekata. Moguće je, doduše, odabrati jedan od tri stupnja intenziteta, ili ih posve isključiti. Pojedini detalji ukrašeni su imitacijom ugljičnih vlakna, što također dobro funkcionira u smislu naglašavanja pedigrea IdeaCentera Y720, no ne bismo se bunili da su matirani, poput gornje strane kućišta, te manje upadljivi.

Ručka na gornjoj strani kućišta olakšava njegovo prenošenje
Ručka na gornjoj strani kućišta olakšava njegovo prenošenje

Kvaliteta izrade na besprijekornoj je razini. Plastični elementi (gornja i bočne stranice kućišta, prednji bridovi) izrazito su robusni i ugodni na dodir, a prednja metalna rešetka precizno je razvučena do samih rubova svojeg okvira.

Unutrašnjosti računala pristupa se bez alata, jednostavnim skidanjem četiriju vijaka. Matičnu ploču, procesor, RAM, grafičku karticu, diskove i hladnjak pronaći ćete na suprotnom mjestu od očekivanog – na desnoj strani kućišta. Skidanjem lijeve stranice otkriva se tek ugrađeno 450-vatno napajanje.

Specijalist za igre

Kompaktne dimenzije kućišta znače da u njegovoj unutrašnjosti nemamo osobito mnogo prostora. Srećom, hlađenje je kvalitetno
Kompaktne dimenzije kućišta znače da u njegovoj unutrašnjosti nemamo osobito mnogo prostora. Srećom, hlađenje je kvalitetno

S obzirom na kompaktne gabarite kućišta, vjerojatno vas neće začuditi što ćete u njegovoj utrobi zateći matičnu ploču Mini-ITX formata. Glavnina ploče zauzeta je hladnjakom procesora, čiji je 92-milimetarski ventilator postavljen tako da osigurava ispuh zagrijanog zraka iz kućišta. Usisni ventilator nalazi se iza rešetke na prednjoj strani kućišta.

Grafička kartica postavljena je na gornju stranu kućišta, i proteže se njegovom čitavom duljinom. Radi se o Nvidijinom GeForceu GTX 1070 u izvedbi Founders Edition, karakterističnoj po tome što nema klasičan, već turbinski ventilator. Kartica je postavljena tako da ventilator hladni zrak uvlači kroz perforacije na gornjem dijelu kućišta, gdje su izrezi u plastici popunjeni dopadljivom crvenom metalnom rešetkom, a ispuhuje ga straga. Founders Edition varijante Nvidijinih grafičkih kartica nisu poznate po osobito tihom radu, ali IdeaCentre Y720 općenito ne možemo nazvati bučnim, čak ni kad se posve optereti. Tiho hukanje ugrađenih ventilatora čut ćete tek ako ćete ga postaviti u blizinu glave. Na udaljenosti od otprilike jednog metra, računalo biva čujno samo za vrijeme igranja (i samo uz pretpostavku da vam je isključen zvuk).

Na gornjoj strani kućišta nalazimo dva od ukupno četiri USB 3.0 porta, kao i konektore za slušalice i mikrofon
Na gornjoj strani kućišta nalazimo dva od ukupno četiri USB 3.0 porta, kao i konektore za slušalice i mikrofon

Odabrani procesor je Intelov četverojezgreni model Core i7-7700, čiji se takt kreće od 3,6 do 4,2 GHz. Ne radi se o “K” procesoru, stoga overklokiranje nije opcija, niti bi ga ugrađeni hladnjak mogao podnijeti. Izbor matične ploče s čipsetom H170, koji također ne nudi opcije vezane uz overklokiranje procesora, stoga je sasvim logičan.

Spomenutom procesoru i grafičkoj kartici pridruženo je 16 GB DDR4 memorije (2.400 MHz), a za pohranu podataka zadužena je kombinacija 256-gigabajtnog SATA SSD-a (solidni Samsung MZ7TY256HDHP) i terabajtnog mehaničkog diska (WD Blue), čije se ploče okreću pri 7.200 rpm.

Svjetlećim detaljima možemo mijenjati intenzitet, no ne i boju. Naravno, moguće ih je i posve isključiti
Svjetlećim detaljima možemo mijenjati intenzitet, no ne i boju. Naravno, moguće ih je i posve isključiti

Time je dobiveno vrlo sposobno računalo za igranje, dostatno za glatko izvođenje modernih igara, ne samo u Full HD-u, već i u razlučivosti 1440p (2.560x1.440 točaka). Pod “glatkim izvođenjem” mislimo na to da ćete uredno postizati preko 60 sličica u sekundi pri maksimalnim postavkama detalja. GTX 1070 dovoljno je dobar i za iskorištenje potencijala 1080p i 1440p monitora sa 144-hercnim osvježavanjem ekrana, jer, uz prilagodbu grafičkih postavki, u praktički svim naslovima današnjice može isporučiti preko 100 FPS. S druge strane, ako je 4K igranje ono što vas primarno zanima, treba reći da tu izlazimo iz područja specijalnosti te grafičke kartice.

Rashladne performanse Lenovovog kompaktnog računala izrazito su uvjerljive. Za vrijeme testiranja nijednom nije došlo do smrzavanja ili rušenja sustava, a nismo zabilježili ni termalno throttlanje – spuštanje taktova zbog prevelikog zagrijavanja.

Što se tiče konektora i spomena vrijednih dodataka, valja kazati da IdeaCentre Y720 Cube raspolaže s ukupno osam USB portova, od čega ih je pola USB 2.0, a druga polovica USB 3.0. Dolazi s gigabitnom žičnom mrežnom karticom, a ugrađena je i bežična mrežna kartica. Računalo također posjeduje integriran prijamnik za Microsoftove gamepadove za Xbox, stoga se oni mogu upariti s njime bez ikakvih dodatnih uređaja.

Cijena ključa u ruke

Nedostataka nema mnogo, ali svejedno postoje. Prvo i najočitije, cijena od 14.500 kuna pozamašna je. Kada biste sami gradili konfiguraciju s istovjetnim specifikacijama, ona ne bi koštala više od desetak tisuća kuna. Razlika u cijeni odlazi na postojanje operacijskog sustava (Windows 10 Home) te činjenicu da dobivate kompaktno, relativno prenosivo, posve stabilno i dobro provjetreno računalo za igranje, nesvakidašnjeg izgleda.

Periferije su loše i ne prate ostatak računala – ni kvalitetom, a ni gejmerskim pedigreom
Periferije su loše i ne prate ostatak računala – ni kvalitetom, a ni gejmerskim pedigreom

Drugi nedostatak svakako su priložene periferije – radi se o neuglednoj žičnoj tipkovnici i isto takvom mišu, po svoj prilici odabranima prema principu “da se nađe”. Ozbiljno računalo za igranje traži mnogo konkretnije periferije. U slučaju da držite do ovog aspekta, pripremite se na još jedan dodatni izdatak.

Međutim, kao cjelina, IdeaCentre Y720 Cube ostavlja vrlo pozitivan dojam. Tko traži kompaktno računalo za kvalitetno igranje, a nema volje samostalno ga sklapati i nositi se s potencijalnim problemima koje taj proces redovito donosi, neće pogriješiti njegovom kupnjom.

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube

  • Performanse u svim oblicima rada i igrama
  • Kompaktan i nesvakidašnji dizajn
  • Ručka za prenošenje
  • Uvjerljive rashladne performanse
  • Loše žične periferije
  • Limitiran prostor za nadogradnju
  • Cijena
Performanse 9
Buka 7
Hlađenje 8
UKUPNO 8
Cijena 14.499 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Lenovo Exclusive Store