Mionix Wei - Posebnost ima svoju cijenu

Svojom ovogodišnjom ponudom periferija, izdanih uz krilaticu “Get Fresh!”, švedski Mionix podosta se odmaknuo od svoje dosadašnje dizajnerske filozofije. Jedan pogled na mehaničku tipkovnicu Wei bit će dovoljan da shvatite o čemu govorimo…

Davor Šuštić četvrtak, 7. prosinca 2017. u 09:25
SPECIFIKACIJE
Tip prekidača Cherry MX Red (linearni)
Sučelje USB
Kabel 1,8 m (gumirani)
Dimenzije 439 x 140 x 41 mm
Jamstvo 2 godine

Vjerojatnost da ćete Mionixovu mehaničku tipkovnicu Wei zamijeniti za neki Corsairov, Razerov ili Logitechov model, praktički je nikakva – osobito ako tvornički ugrađene sive tipke, ili samo neke od njih, zamijenite pastelnožutima, pastelnocrvenima ili pastelnozelenima, koje Mionix prodaje kao dio dodatne opreme. U opcionalnu dodatnu opremu pripada i odmorište za dlanove, također dostupno u svim navedenim bojama i ukrašeno crtežima sladoleda, krafni, hamburgera, pomfrita i peraja morskog psa. Dotično se naziva LongPad, i predstavlja trošak od dvadesetak eura, što nije nimalo jeftino, no moramo priznati da smo nakon višetjednog korištenja sve ozbiljnije razmišljali o tome da ga nabavimo i za druge redakcijske tipkovnice bez vlastitog odmorišta. Radi se, naime, o širokoj i iznimno udobnoj površini od guste pjene, s platnenim gornjim dijelom, koja zapešća podiže na optimalnu visinu i vrlo se uspješno brine za njihovu ugodu. Da LongPad postoji u posve crnoj varijanti, bez šarenih slika, vaš bi autor bez razmišljanja naručio nekoliko komada, visokoj cijeni unatoč.

Tipkovnica je blago nagnuta, a dodatni nagib nije joj moguće dati, jer nožica koje bi takvo što omogućile – nema
Tipkovnica je blago nagnuta, a dodatni nagib nije joj moguće dati, jer nožica koje bi takvo što omogućile – nema

Vratimo se na tipkovnicu. Kako smo već natuknuli, Wei je mehanička tipkovnica pune veličine, opremljena atraktivnim RGB pozadinskim osvjetljenjem i mehaničkim prekidačima Cherry MX Red. O samim prekidačima ne možemo ništa novo kazati – još uvijek su linearni, sa silom pritiska od 45 grama, i ukupnim hodom od četiri milimetra (okidaju nakon dva milimetra). Krasi ih konzistentnost kakvom se kineske kopije često ne mogu pohvaliti, u smislu da svaka tipka na pritisak reagira jednako. Smatramo ih odličnim izborom za igranje i maratonsko tipkanje te vjerujemo da upravo zbog te svestranosti prekidača Cherry MX Red Mionix nije smatrao potrebnim ponuditi još poneku opciju. Opcija, međutim, ima u smislu rasporeda tipki – ako vam se ne sviđa američki raspored (Enter u jednom redu, tipka “Ž” iznad njega), Wei se može naručiti s nordijskim, francuskim, engleskim, njemačkim i japanskim rasporedom tipki. Nijedan od njih, naravno, ne posjeduje hrvatske dijakritike, a najsličniji onome što se u našim krajevima generalno preferira (veliki Enter i Backspace) jest engleski (UK).

Kućište tipkovnice načinjeno je od plastike, premda toga u praksi nećete biti svjesni. Odozdo je, naime, gumirano, zbog čega čitava donja strana tipkovnice funkcionira kao osiguranje od klizanja po ranoj površini. Na gornju stranu kućišta, dakle na prostor oko tipki, postavljena je metalna ploča. Sve to rezultira iznimno čvrstom i konstrukcijski uvjerljivom tipkovnicom.

Nismo, međutim, bez zamjerki. Prva i veća, donja strana tipkovnice potpuno je ravna, što znači da su izostale nožice za podešavanje nagiba. Premda čitava tipkovnica jest blago nagnuta, svejedno će biti korisnika kojima bi bolje odgovarao još veći nagib. Drugo i manje važno, ali svejedno iritantno – gumirani kabel je u blizini tipkovnice izveden poput telefonskog, bez očitog razloga zašto je takvo što poželjno, osim što izgleda drugačije. Zbog takve izvedbe bit će ga nemoguće provući ispod nekog drugog uređaja na stolu u svrhu sakrivanja.

Opcionalno odmorište za dlanove, nazvano LongPad, iznimno je udobno, ali morat ćete se pomiriti s dvije stavke – crtežima krafni i hamburgera te cijenom od 20 eura
Opcionalno odmorište za dlanove, nazvano LongPad, iznimno je udobno, ali morat ćete se pomiriti s dvije stavke – crtežima krafni i hamburgera te cijenom od 20 eura

Pozadinsko RGB osvjetljenje izgleda atraktivno i odlično je implementirano. Možemo mu odabirati svjetlinu, boju (na razini pojedine tipke) i efekt (disanje, eksplozija, duga…), kako unutar Mionixove aplikacije Hub, tako i pomoću jedne od tipki u najgornjem redu. Intenzitet osvjetljenja ima radna stanja – Off, Low, Medium i High. Iznad numeričke tipkovnice ugrađene su odvojene kontrole za puštanje i pauziranje pjesama te prebacivanje na sljedeću (ne i na prethodnu), kao i tipke za povećanje i smanjenje glasnoće zvuka. Odvojenih makro tipki nema, a nema ni dodatnih USB portova ili konektora za headset, čime dolazimo do najvećeg nedostatka ove tipkovnice – s obzirom na sve što (ne) nudi, prejako udara po novčaniku.

Mionix Wei

  • Kvaliteta izrade
  • Izvrsni mehanički prekidači
  • Atraktivno RGB osvjetljenje
  • Sve funkcije osim makroa mogu se koristiti bez drivera
  • Odvojene kontrole za glasnoću zvuka i prebacivanje pjesama
  • Odlično osigurana od klizanja
  • Cijena
  • Nepostojeća dodatna oprema
  • Nema nožice za podešavanje nagiba
Izrada 10
Softver 9
Mogućnosti 6
Isplativost 5
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 170 € Prikaži sve cijene Ustupio: Mionix