MSI RTX 2060 Gaming Z 6 GB - Najbolji RTX 2060?

RTX 2060 kartice nametnule su se kao najisplativiji izbor za korisnike koji žele okusiti benefite nove Nvidijine arhitekture Turing. U moru modela ima onih neuglednijih i jeftinijih, a druga su krajnost premium kartice koje nude kombinaciju viših performansi, vrhunske kvalitete izrade i atraktivnog izgleda

Denis Arunović petak, 26. travnja 2019. u 06:00
Broj CUDA / RT / Tensor jezgri 1.920 / 30 / 240
Takt GPU-a 1.830+ MHz
Memorijsko sučelje 192 bit
Memorija 6 GB GDDR6, 1.750 MHz (14 Gb/s efektivno)
Napajanje 1 × 8pin PCIe
Videoizlazi 1 × HDMI 2.0b
3 × Display Port 1.4a

Na spomen takvih premium kartica mnogi će pomisliti na MSI-jevu obitelj Gaming, odnosno specifično najjače modele Gaming Z. Osim modela Gaming Z, MSI u ponudi ima i sedam drugih modela temeljenih na RTX 2060 GPU-u. Ventus je model niže klase, sličan Armoru, a AERO ITX kompaktni model namijenjen sparivanju s mini ITX matičnim pločama, čije dimenzije (duljinu) prati.

RTX 2060 u Gaming Z izvedbi isporučuje se s tvornički značajno povišenim radnim taktom GPU-a, GPU Boostom podešenim na 1.830 MHz, što je osjetno više od Boost takta modela Founders Edition, koji nudi 1.680 MHz. Memorija je, pak, ostala na jednakom taktu od 1.750 MHz GDDR6. Ovo su inače jednake specifikacije kao i na Gigabyteovom modelu RTX 2060 Gaming OC PRO. On se, kao i ovaj Gaming Z, oslanja na Micronovu memoriju, koja se u pravilu prilikom overklokiranja pokazuje lošijom nego Samsungova, koju nalazimo na manjem broju ovakvih jeftinijih kartica (jeftinijih u odnosu na jače RTX-ice).

Već smo imali prilike isprobati hrpu Gaming Z kartica pa ova ne donosi nikakva iznenađenja. Prvo što upada u oči su, naravno, hladnjak i kvaliteta izrade kartice. Imamo dva tanka, ali vrlo široka ventilatora koji miruju dok temperatura GPU-a ne prijeđe 60 stupnjeva, a koji tjeraju zrak preko pasivnog dijela, načinjenog od fino nanizanih širokih rebara koja su s GPU-om termalno povezana s četiri toplovodne cijevi. Ispod tog glavnog hladnjaka imamo pomoćne pasivne hladnjake u obliku crnih aluminijskih pločica, a koji su fiksirani na područje oko GPU-a gdje se nalazi memorija, te na MOSFET-ove koji se brinu za napajanje kartice.

Plastični oklop GPU-a, izrađen da izgleda poput metala, opremljen je s pet prozorčića s RGB osvjetljenjem. Tvornički je podešen efekt duge, no softverski možemo podesiti i nešto drugo, iako bi bilo lijepo da se boja prozorčića može individualno podešavati. S prednje strane je imitacija metala, a sa stražnje strane doista je aluminij. Govorimo dakako o backplateu koji na ovako kratkim karticama (ukupna duljina 25 cm, manja ako se makne hladnjak) nema tako veliku ulogu. S obzirom na to da je RTX 2060 dosta učinkovit GPU, a hladnjak povelik, temperature pod opterećenjem dosta su skromne – 64 stupnja bez overklokiranja i 66 s overklokiranjem. Buka hladnjaka je minimalna, tako da je Gaming Z odličan izbor za ljubitelje tihih, a moćnih konfiguracija.

Kad je u pitanju overklokiranje, kartica baš ne oduševljava, što se s obzirom na visok tvornički radni takt i korištenje Micronove memorije moglo i očekivati. GPU Boost takt uspjeli smo povisiti na 1.910 MHz, što je manje od 5%, a takt memorije na 1.975 MHz, što je oko 13%. Ovo su praktički identični rezultati kao prilikom overklokiranja Gigabyteovog modela, a vidimo da su i performanse identične. Konačni rast performansi u igrama je oko 6%, uz vrlo skroman rast potrošnje od oko 10 W. Kao i kod mnogih drugih RTX kartica, upravo je BIOS-om definirana maksimalna potrošnja kočnica za izvlačenje maksimalnih performansi iz GPU-a. Sve u svemu, verzija Gaming Z RTX-a 2060 ne donosi nikakva iznenađenja. S obzirom na to da su kartice RTX 2070 cjenovno još uvijek debelo iznad ovog premium modela, za njega ima smisla izdvojiti novac ako želite odlične tvorničke performanse, kvalitetno hlađenje i ovakav tip estetike same kartice.

MSI RTX 2060 Gaming Z 6GB

  • Dobre performanse s obzirom na cijenu
  • Dobre performanse pri 1440p i FHD razlučivosti
  • Podrška za DXR i DLSS
  • Tih rad
  • Dobar i tih hladnjak
  • Pasivni mod hladnjaka
  • Dobrano tvornički overklokirana
  • Micronova memorija slabije se overklokira od Samsungove
Performanse 9
Potrošnja 9
Hlađenje 10
Cijena 7
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 3.423 kn Prikaži sve cijene Ustupio: MSI