Noise cancelling slušalice (13/13) - Vivanco Aircoustic HighQ Audio Premium Wireless

Malo koštaju, a isto toliko i vrijede. Vivancov model zorno ilustrira zašto za kvalitetno aktivno blokiranje buke ipak valja potrošiti nešto više novca

Davor Šuštić utorak, 15. svibnja 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Veličina drivera 40 mm
Povezivost Bluetooth 4.1, žica
Podržani Bluetooth kodek SBC
Mikrofon Da (na slušalici i žici)
Rotacija ušnih školjki Da
Mogućnost rada bez baterije Da
Deklarirano trajanje baterije 8 h
Dodatna oprema Audiokabel, Micro-USB kabel za punjenje baterije, futrola za prenošenje
Masa 206 g

Vivancov potpis stoji na uvjerljivo najjeftinijim slušalicama na ovom testu. Riječ je jednom od svega dva on-ear modela na testu (drugi je, također jeftini, JBL TUNE600BTNC), što znači da njihovi jastučići ni ne pokušavaju okružiti uši, već izravno naliježu na njih. Sila pritiska nije osobito velika, a slušalice su, zahvaljujući pretežito aluminijskoj konstrukciji i nevelikim gabaritima, prilično lagane, ali osjećaj udobnosti prije svega će ovisiti o tome koliko su vam uši osjetljive. Ako vam smeta da ih išta dodiruje, ove (i sve ostale) on-ear slušalice jednostavno morate zaobići u širokom luku. Na konstrukciju nemamo većih zamjerki, pogotovo ne za ovaj novac – slušalice ne škripe, dobro su spojene na zglobovima, uši im se mogu zarotirati za 90° i sklopive su.

Sve kontrole smještene su na desnu slušalicu. Na vanjskoj strani ušne školjke imamo tipku “Power”, koju možemo kratko pritisnuti za pauziranje glazbe i odgovaranje na telefonske pozive, ili držati da bismo slušalice uključili i isključili. Na obodu desne slušalice nalaze se tipka za aktivaciju ANC-a te dvije tipke s dvostrukom funkcijom. Kratki pritisak prebacuje nas na sljedeću, odnosno prethodnu, pjesmu, a držanje regulira glasnoću zvuka. Na desnoj se slušalici također nalazi Micro-USB konektor za napajanje te 3,5-milimetarski audioulaz, u koji ćemo utaknuti priloženi plosnati audiokabel i tada Vivancove slušalice koristiti u pasivnom načinu, nevezanom uz stanje njihove baterije. Naravno, ako je baterija posve prazna, neće biti moguće koristiti mikrofon za telefoniranje i ANC.

Sve kontrole nalaze se na vanjskom obodu desne slušalice
Sve kontrole nalaze se na vanjskom obodu desne slušalice

U skladu s očekivanjima, aktivno blokiranje vanjske buke je loše, zapravo ništa bolje nego što bi bilo da na uši stavite bilo koje pasivne over-ear slušalice zatvorena dizajna. ANC također degradira kvalitetu zvuka tako da sabija srednje frekvencije i daje metalizirani, umjetni prizvuk visokima.

Doduše, akustičke performanse ni bez ANC-a nisu spektakularne. Recimo da je u ovom aspektu najočitije zašto plaćate tako malo novca. Bas je još koliko-toliko prisutan, ali sredina tonalnog područja mutna je i nedefinirana, a veo se nadvio i nad višim tonovima. Situacija se može malo poboljšati žičnim spajanjem slušalica na kvalitetniji DAC, što jasno indicira da integrirani digitalno-analogni pretvarač nije osobito dobar, ali malo tko će kupovati bežične slušalice s planom da ih koristi pomoću žice. Bežična konekcija ostvaruje se preko Bluetootha 4.1, a jedini podržani kodek je SBC.

Vrijeme autonomije iznosi mršavih osam sati, a punjenje baterije traje oko dva sata.

Slušalice se isporučuju s odličnom čvrstom futrolom, u kojoj ima mjesta za njih same i pripadajuće kabele
Slušalice se isporučuju s odličnom čvrstom futrolom, u kojoj ima mjesta za njih same i pripadajuće kabele

Vivancove slušalice stavljaju nas u nezgodnu poziciju – izrazito su jeftine s obzirom na to da nude bežičnu povezivost i aktivno blokiranje vanjske buke, no sam ANC je u najboljem slučaju rubno upotrebljiv, a bežični rad im iscijedi bateriju već nakon osam sati muziciranja. Dojma smo da biste bolje prošli kupnjom jeftinih, a akustički boljih bežičnih slušalica bez ANC-a, kao što je, primjerice, Creativeov Sound Blaster Jam, još uvijek jedan od boljih izbora za kupce sa strogo limitiranim budžetom. Ako ste baš zapeli za ANC, imajte na umu da njega u iole kvalitetnijoj izvedbi nećete dobiti ni kod drugih najjeftinijih slušalica na testu, ranije spomenutog JBL-ovog modela TUNE600BTNC. Morat ćete zagaziti u cjenovni razred od oko 1.500 kuna (JBL E65BTNC, Sennheiser 4.50 BTNC Wireless), jer tek tamo počinjemo susretati dobar i upotrebljiv ANC, kao i mnogo višu cjelokupnu kvalitetu zvuka i izrade od onoga što Vivanco nudi svojom ultrajeftinom uzdanicom.

 

Ova recenzija dio je velikog usporednog testa noise cancelling slušalica dostupnih na hrvatskom tržištu. Dosad objavljene recenzije ostalih testiranih modela mogu se pronaći ovdje.

Vivanco Aircoustic HighQ Audio Premium Wireless

  • Izrazito niska cijena
  • Solidne kontrole
  • 3,5-milimetarski konektor
  • Čvrsta futrola za prenošenje
  • Loš ANC
  • Mutan zvuk
  • Vrijeme autonomije
  • Potencijalno problematična udobnost za sve one kojima smeta da im nešto dodiruje uši
Kvaliteta zvuka 4
Udobnost 6
Blokiranje buke 3
UKUPNI DOJAM 4
Cijena 449 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Instar informatika