Recenzije

Nokia 8 - Ostvarenje želja?

Dragan Petric četvrtak, 9. studenog 2017. u 17:00

Nakon godina lutanja uz Windows Phone, čuveno ime Nokia ponovno je uskrsnulo, ovaj put u izdanju u kojem su ga svi očekivali – s Android OS-om. Pred nama je flagship model “nove, nove Nokije”…

Nokia 8 - osnovne specifikacije
Ekran 5,3" (1.440 x 2.560)
Procesor Qualcomm Snapdragon 835 (octa-core)
Memorija 64 ili 128 GB + microSD, 4 ili 6 GB RAM-a
Dimenzije 151 x 74 x 7,9 mm, 160 g

Kada bi barem bio dostupan isti ovakav telefon, ali s Android OS-om. Bio je to jedan od najčešćih komentara koji se proteklih godina mogao čuti nakon što bi Nokia (tj. u jednom kraćem periodu Microsoft) predstavljala flagship modele. Problem tih pouzdanih uređaja izuzetne i prepoznatljive izrade, koja ničim nije zaostajala za desetljećima postavljanim standardima finskog proizvođača, bio je Windows Phone – loša, besperspektivna i od developera zanemarena platforma, koja je funkcionalnost i praktičnu vrijednost sjajno izrađenih uređaja doslovce uništavala. Doista, da su Nokije umjesto Windows Phonea dolazile s Android OS-om, teško je ne vjerovati da bi bile među najpoželjnijim smartfonima na svijetu.

Nekadašnja želja danas se korisnicima ostvaruje. Unatrag nekoliko mjeseci, HMD Global, tvrtka koju su nakon otkupljivanja brenda Nokia od Microsofta pokrenuli bivši manageri finskog telekomunikacijskog giganta, Android OS je konačno spojio sa spomenutom pouzdanom i prepoznatljivom izradom, a aktualni top-model – dakle najpoželjniji predstavnik “nove, nove Nokije” – zove se naprosto Nokia 8.

Vjerodostojno ime, impresivna izrada, zavidne tehničke specifikacije te čisti Android OS – kao na Pixelima, ali s nižom cijenom – daju za pravo HMD Globalu nadati se da još uvijek nije kasno za povratak Nokije među globalne prvoligaše. Ako i nije, s ovim uređajem – koji dolazi s 5,3-inčnim QHD ekranom, aluminijskim unibody kućištem, Qualcommovim Snapdragonom 835 i 4 ili 6 GB RAM-a, dualnom 13-megapikselnom pozadinskom i 13-megapikselnom selfie kamerom sa Zeiss lećama, te baterijom kapaciteta 3.090 mAh – zaista su na pravom putu.

Kao nekoć

S jedne strane nostalgično klasičan, a s druge vrhunski premium osjećaj karakteriziraju izradu Nokije 8, i to će zaključiti svatko već kada prvi put primi uređaj u ruku. Aluminijsko unibody kućište serije 6.000 (najsnažniji standard čvrstoće aluminija do sada viđen na mobitelima je, doduše, 7.000) pruža dojam natprosječne čvrstoće, izdržljivosti i pouzdanost – upravo onakav na kakav nas je Nokia navikla još u vremenima prije pojave smartfona. Sa svega 7,9 mm debljine i 160 grama mase te s blago zaobljenim obrubima na stražnjoj strani i nešto osjetnijim zaobljenjima na prednjoj, Nokia 8 istovremeno je vrlo ergonomična i robusna. Ugodno leži na dlanu bilo koje veličine, ali i sigurno, pa je posve jasno da je u konstrukciju ovog uređaja uložen natprosječan inženjerski i dizajnerski napor, kakav se, uostalom, i očekuje od naprave s ovako respektabilnim logotipom.

Izgledi da se ovim telefonom Nokia vrati među najvažnije svjetske proizvođače mobitela postoje, no teško se oteti dojmu da bi bile kudikamo veće da je ovim putem krenula barem malo ranije

I iznutra Nokia 8 nudi netipično veliku inženjersku promišljenost pa tako dolazi s jedinstvenim sustavom hlađenja koje je prijeko potrebno za korištenje nekih od procesorski najzahtjevnijih zadaća koje su podržane, poput streamanja dualnog videa – onog, dakle, koji se istovremeno snima i prednjom i stražnjom kamerom. Da u takvim slučajevima ne dođe do prevelikog zagrijavanja telefona, HMD je odabrao bakrenu cijev koja je spojena na grafitni štit, koji toplinu šalje kroz cijelu šasiju i – u osnovi – koristi cijelu šasiju kao hladnjak. Takva vrst pasivnog hlađenja štiti hardversku platformu telefona od ulaska “u crveno”, kada je riječ o temperaturi i omogućuje iskorištavanje procesorske snage u punom kapacitetu.

Uz to, zanimljiv je i smještaj plastičnih proreda za prodor signala raznih antena. Konstruktori su njime prekrili čitav gornji i donji rub telefona, kao i njegove kutove, čineći ga otpornijim na padove. Način na koji je izveden spoj plastike i metala sa stražnje, odnosno metala i stakla s prednje strane, potpuno je neosjetan za korisnika, do te mjere da niti pomnim prelaskom noktom s jednog materijala na drugi ne možemo osjetiti prijelaz, pa mnogi, u stvari, neće niti primijetiti da on postoji. Form factor telefona je “onaj stari”, što ne znači da dolazi s bezelless izvedbom i ekranom izduženog formata, a to bi moglo zasmetati onima koji vole najnovije tržišne trendove. Slično tome, uređaj dolazi “samo” s IP57 certifikatom pa nije u potpunosti vodootporan, već je otporan samo na špricanje kapljicama vode.

Uz rame AMOLED-u

Uz fantastičnu izradu, koja mu je zacijelo najveći adut, ovaj uređaj može se pohvaliti i natprosječno dobrim 5,3-inčnim IPS LCD ekranom QHD (1.440 x 2.560 piksela) razlučivosti. Njegova relativno kompaktna površina za flagship jedina je zamjerka koja mu se eventualno može uputiti, u vremenima kada nas je konkurencija navikla i na kudikamo veće ekrane. Isto vrijedi i za skroman omjer površine ekrana u odnosu na površinu prednje strane telefona, koji iznosi 69,4%. Za pohvalu je svaka druga karakteristika, a to je ono što determinira kvalitetu prikaza slike na ekranu. Izuzetna oštrina dolazi iz gustoće piksela od 554 ppi, a ono što posebno oduševljava, postojan je kontrast, osobito pri izravnoj izloženosti telefona suncu. Kad je to u pitanju, Nokia 8 uvjerljivo je najbolji telefon s IPS LCD-om i stoji uz rame konkurenciji koja ima AMOLED ekrane.

Duboki crni tonovi i svijetli bijeli tonovi donose dio zasluga za realno i dinamično saturirane boje, a bitno je napomenuti da telefon dolazi s allway-on ekranom, izvedenim tako da se osnovne informacije koje odaberemo prikazuju tek onda kad ga pomaknemo na stolu ili izvadimo iz džepa – dakle, kada ga primimo u ruku. Hoće li biti prikazan sat, datum, vremenska prognoza, notifikacije, nešto treće ili neka kombinacija navedenih informacija – stvar je odluke korisnika.

Čisti Android

Nokia 8 dolazi s vrlo suvremenom hardverskom platformom koja se temelji na Qualcommovom aktualnom osmojezgrenom flagship čipsetu Snapdragon 835 (četiri Kryo jezgre na taktu od 2,5 GHz i četiri Kryo jezgre na taktu od 1,8 GHz), uz grafiku Adreno 540. Model koji ima 64 GB memorije za pohranu dolazi s 4 GB RAM-a, a model sa 128 GB kapaciteta za datoteke ima 6 GB RAM-a. Uz Android 7.1.1 (Nougat), nadogradiv na Android 8.0 (Oreo) koji nije opterećen modifikacijama korisničkog sučelja, mobitel na sintetičkim mjerenjima postiže rezultate koji su iznad očekivanja. Konkretno, na oba Geekbench testa – onim s korištenjem jedne i onim s više jezgri – Nokia 8 nudi za nijansu bolji rezultat nego Samsungov Galaxy S8. U praksi se to, dakako, u prvim tjednima ne može osjetiti kao bitna prednost, no jamči da će telefon pružati fluidnost tijekom prilično dugog vremena aktivnog korištenja.

Android OS koji je instaliran na Nokiju 8 doista se može nazvati “čistim”, iako sve nije posve identično kao, primjerice, na Googleovim Pixelima. Konkretno, drugačija je aplikacija za korištenje kamera, koja donosi neke posebne funkcionalnosti, dostupne isključivo na ovom telefonu i koja je, čak i kad se koriste samo standardne funkcije kamera, donekle intuitivnija i brža od Googleove. Druga razlika je čisto kozmetička pa su tako ikone osnovnih aplikacija koje su fiksirane u najdonji red na Home-screenu sve tonirane u plavu, zbog čega ih je, u početku, teže razlikovati…

Autonomija

Baterija ima kapacitet od 3.090 mAh, što na papiru ne izgleda puno, kada je riječ o top kategoriji mobitela. Ipak, ne prevelik ekran, suvremeni čipset i spomenuti jedinstveni sustav hlađenja osiguravaju ovom telefonu u svakodnevnom radu veću autonomiju no što bi se očekivalo iz ove brojke. Uz prosječnu razinu korištenja, telefon će izdržati bez spajanja s punjačem dan i pol, a uz vrlo intenzivnu upotrebu omogućit će da ne pomišljate o punjaču od ranog jutra do odlaska na počinak. Za brzinsko punjenje baterije tu je standard Quick Charge 3.0, koji omogućuje da se od 0 do 48% napunjenosti stigne tijekom perioda od 30 minuta.

Kad je u pitanju vidljivost ekrana na suncu, Nokia 8 uvjerljivo je najbolji telefon s IPS LCD-om i stoji uz rame konkurenciji koja ima AMOLED ekrane

Nokia 8 je – ako je doživljavamo kao proizvod novog igrača na tržištu – impresivan telefon, koji sa zaslugama nosi čuveno ime. Ovaj model to posebice zaslužuje zbog pouzdanog, uvjerljivog i robusnog finiša, no pohvale zaslužuju i postojanost kontrasta ekrana, kao i vrhunske performanse čipseta. Moderniji form factor i tehničko dotjerivanje rada kamere nešto su što ostavlja proizvođaču prostora za dorade, no to zacijelo već sada prilično dobro kompenzira još jednim nezanemarivim adutom – neopterećenim te lako i brzo nadogradivim Android OS-om. Izgledi da se ovim telefonom Nokia vrati među najvažnije svjetske proizvođače mobitela postoje, no teško se oteti dojmu da bi bile kudikamo veće da je ovim putem krenula barem malo ranije.

Nokia 8

  • Finiš
  • Postojan kontrast
  • Performanse
  • Veliki obrubi ekrana
  • Neprecizno izoštravanje
Dizajn i finiš 10
Performanse 10
Baterija 8
Kamere 8
Ekran 9
UKUPNO 9
Cijena 4.200 kn Prikaži sve cijene