Philips 55OLED807 - Prekrasna slika, zamamno osvjetljenje

Sa sijasetom izvrsnih mogućnosti, odličnom kvalitetom slike i nižom cijenom od izravnih konkurenata, Philipsov OLED televizor ubraja se među najbolje ovogodišnje kupnje

Davor Šuštić utorak, 15. studenog 2022. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Ekran 55" OLED.EX / 4K (3.840x2.160) / 120 Hz (VRR, AMD FreeSync Premium)
HDR HDR10, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision, HLG
Konektori 2x HDMI 2.1 (1x HDMI eARC), 2x HDMI 2.0, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, optički (TOSLINK) izlaz, 3,5 mm audioizlaz, antenski ulaz
Mreža LAN, Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth 5.0
Procesor P5 Gen6
Softver Android TV 11
Jamstvo 2 godine
Dojam U godini prepunoj kvalitetnih OLED televizora, Philipsova linija OLED807 svejedno se uspijeva istaknuti

Kada smo, ranije ove godine, radili pregled aktualnih televizora svih relevantnih proizvođača, Philipsov model OLED807 opisali smo riječima: "među Philipsovim OLED-ima, kupcima će zacijelo biti najzanimljiviji modeli iz linije OLED807, jer donose gotovo sve mogućnosti tvrtkinih najboljih televizora, poput OLED EX panela i četverostranog Ambilighta, a ipak nisu toliko skupi". To je ujedno najkonciznija recenzija 55-inčne varijante modela OLED807, koja je na domaće tržište stigla za preporučenih 12.999 kuna, a redovito se može pronaći za manje od 11.000 kuna.

Kada su u pitanju OLED-ovi, svi vole usporedbe s LG-jevom aktualnom gamom proizvoda, stoga treba kazati kako testirani Philipsov televizor izravno konkurira LG-jevom modelu OLED55G2, koji se u nas prodaje za osjetno viših 15.000 kuna. Samim time, Philips je i ove godine uspio pronaći odličan omjer uloženog i dobivenog. Istina, na tržištu postoje jeftiniji 55-inčni OLED televizori, ali oni ne raspolažu OLED EX panelom, a nemaju ni neke druge zanimljive značajke Philipsove uzdanice.

Četverostrani Ambilight ljepši je nego ikad – jednom kad ga iskušate i zavolite, teško ćete moći zamisliti televizor bez te tehnologije
Četverostrani Ambilight ljepši je nego ikad – jednom kad ga iskušate i zavolite, teško ćete moći zamisliti televizor bez te tehnologije

Osim u testiranoj 55-inčnoj izvedbi, OLED807 dostupan je u dijagonalama od 48, 65 i 77 inča, s time da najmanja ne koristi OLED EX, već "običan" OLED panel. Tome je tako zbog izuzetno visoke gustoće piksela 48-inčnog 4K panela, koje bi, uz prisutnost svjetlijeg OLED EX panela, bilo nemoguće adekvatno hladiti. Doduše, ni tri veća televizora iz linije OLED807 ne raspolažu pasivnim hladnjakom – njega Philips rezervira za svoje vršne linije OLED907 i OLED937 – ali kod njih su pikseli ipak manje zbijeni, tako da beneficije OLED EX panela mogu doći do izražaja.

Zamamni Ambilight

Vanjština televizora bit će vam prema ukusu ako volite kromirane detalje, jer upravo takav efekt imaju prednja i stražnja "noga" njegova širokog postolja. Ako ipak niste oduševljeni činjenicom da vam donji dio televizora izgleda poput ograde na kući gastarbajtera, na raspolaganju vam je opcija zidne montaže. Time ćete također izbjeći reflektiranje slike u gornjem bridu postolja, koje nam je odvlačilo pozornost s ekrana – dok se nismo navikli. Okvir ekrana je, naravno, izuzetno tanak i zapravo gotovo nevidljiv, što itekako pridonosi dojmu prostranosti slike.

Platforma Android TV 11 donosi ogromnu bazu aplikacija s Google Play Storea, kao i integrirani Chromecast
Platforma Android TV 11 donosi ogromnu bazu aplikacija s Google Play Storea, kao i integrirani Chromecast

Mišljenja oko dizajna postolja vjerojatno će biti podijeljena, ali zato će se za novu generaciju Philipsova Ambilighta svi složiti da izgleda zaista impresivno. Kao što je većini zacijelo poznato, Ambilight je naziv osvjetljenja na poleđini Philipsovih televizora, koje isijava iz ugrađenih LED-ica i obasjava zid iza televizora. U slučaju modela 55OLED807, radi se o tvrtkinom najnaprednijem, četverostranom osvjetljenju. Iako se može namjestiti na željenu statičnu boju, istinska ljepota Ambilighta leži u sposobnosti da boja osvjetljenja aktivno prati sliku na ekranu; zeleno je tamo gdje je travnjak, plavičasto oko neba, narančasto-crveno gdje su krovovi kuća, i tako dalje. Time je postignut efekt da slika na neki način izlazi izvan fizičkih granica ekrana, što je osobito upečatljivo kad uzmemo u obzir da Philips koristi zaista kvalitetne LED-ice, koje isijavaju raskošne boje, i sposobne su reproducirati zamamne prijelaze i pretapanja između njih. Ukratko, Ambilight je jedna od onih stvari koje se čine banalne i nepotrebne, no nakon što se iskuse, teško ćete prihvatiti prelazak na televizor bez te funkcionalnosti.

Blagodati Androida

Philips je ostao vjeran masivnom daljincu s obiljem tipki, od kakvih neki konkurenti sve češće bježe. Tipke imaju bijelo pozadinsko osvjetljenje
Philips je ostao vjeran masivnom daljincu s obiljem tipki, od kakvih neki konkurenti sve češće bježe. Tipke imaju bijelo pozadinsko osvjetljenje

Osim opisanih LED-ica, na stražnjoj strani televizora nalaze se dva HDMI 2.1 ulaza s podrškom za 4K@120Hz reprodukciju, dva HDMI 2.0b ulaza, optički (TOSLINK) izlaz za zvuk, antenski priključak, Ethernet port, tri USB-a, utor za CI kartice te izlaz za slušalice. Zanimljivo je da svi HDMI konektori podržavaju HDMI ARC, a konektor HDMI 2 podržava i HDMI eARC, koji će vam biti esencijalan za spajanje s naprednijim AV receiverima, soundbarovima i aktivnim zvučnicima, ponajprije onima koji podržavaju objektne surround sustave, kao što je Dolby Atmos. Svi konektori okrenuti su prema podu ili su pozicionirani bočno, stoga ne kompliciraju zidnu montažu televizora.

Uz sve to, Philips 55OLED807 donosi bežičnu (Wi-Fi 5) i Bluetooth 5.0 povezivost, a ima i integrirani Chromecast, što je izravna "posljedica" činjenice da je softverski temeljen na platformi Android TV 11. Inzistiranje na Googleovom televizijskom operacijskom sustavu jedan je od razloga popularnosti Philipsovih televizora, a razloga za to je nekoliko: Android TV intuitivan je za korištenje, na raspolaganju nam je bezbroj aplikacija s Google Play Storea, a prisutnost Chromecasta drastično pojednostavljuje puštanje sadržaja sa svih relevantnih video i glazbenih servisa. Dovoljno je otvoriti željenu aplikaciju, poput Netflixa ili Spotifya, odabrati Philipsov televizor na popisu uređaja, i pustiti željeni sadržaj. Televizor će ga smjesta početi reproducirati, a vi potom s mobitelom možete raditi što želite, jer kod Chromecasta ne dolazi do izravnog prijenosa slike i zvuka s mobitela na televizor, već mobitelom zapravo samo "govorite" televizoru što želite gledati ili slušati, a on to tada sam dohvaća.

U današnje vrijeme nema relevantnog video ili glazbenog servisa koji ne podržava Chromecast, što vlasnicima Philipsovog televizora daje popriličnu razinu bezbrižnosti, jer mogu biti sigurni da će na velikom ekranu moći gledati čak i one sadržaje za koje ne postoji pripadajuća "televizorska" aplikacija. Štoviše, Chromecast je podržan i u boljim aplikacijama za pregledavanje slika, nekim sportskim aplikacijama fokusiranim na treniranje kod kuće, u nekim igrama, i tako dalje.

Sljedeći korak za Philips jest prelazak na sučelje Google TV, koje je u osnovi modernija i sveobuhvatnija varijanta Android TV-a. Do toga bi, prema svemu sudeći, trebalo doći iduće godine, no može se pretpostaviti kako će ovogodišnji modeli ostati na Android TV-u.

Izvrstan prikaz

Prednje postolje ima oblik slova T, a uspravnim ga drži stražnji oslonac
Prednje postolje ima oblik slova T, a uspravnim ga drži stražnji oslonac

Za zadovoljavajuću brzinu izvođenja Android TV-a, kao i za sve oblike procesiranja slike, zadužen je četverojezgreni procesor P5 Gen6, isti kakav Philips koristi u svojim najboljim ovogodišnjim OLED-ima, modelima iz serija OLED907 i OLED937.

To nas dovodi do najboljeg aspekta Philipsova televizora: kvalitete prikaza. Poput svih drugih OLED EX panela s kojima smo se dosad susreli, onaj ugrađen u Philips 55OLED807 isporučuje zaista impresivnu kombinaciju raskoši boja, raspona kontrasta, rafiniranosti tonskih prijelaza i detaljnosti u najzahtjevnijim scenama, a sve to uz za OLED-ov uobičajeni savršeni prikaz crne boje (podsjećamo, kad OLED paneli prikazuju crnu boju, pikseli jednostavno ostaju isključeni – crnje od toga ne može) te besprijekoran prikaz pokretnih objekata.

Kao što smo već spomenuli, OLED EX panel televizora iz linije OLED807 nije pasivno hlađen, tako da oni ne mogu postići svjetline od preko 1.000 cd/m2, čak ni kod prikaza HDR sadržaja. Ipak, u praksi smo se uvjerili da je 55OLED807 dovoljno svijetao, čak i za svakodnevno neometano korištenje u prostorijama ispunjenim dnevnim svjetlom. Kolorimetar nam je pokazao vršnu svjetlinu od 860 cd/m2 prilikom prikaza HDR sadržaja na 10-postotnom segmentu ekrana, i to samo kod najsvjetlijeg profila slike, nazvanog Crystal Clear (modernija i ipak malo rafiniranija varijanta onoga što se nekoć nazivalo "Vivid"). Ako pretežito gledate filmove i serije, u praksi ćete se htjeti držati profila Filmmaker Mode, koji isporučuje najprirodnije (najpreciznije) boje. Također, sugeriramo da isključite sve "ekološke" funkcije televizora, kao što su Eye Care i Dark Scene Optimisation, jer one koriste senzor ambijentalnog osvjetljenja za prilagodbu (redukciju) svjetline prikaza.

Kad je riječ o HDR standardu, Philips je poslovično velikodušan, stoga podržava sve bitno: HDR10, HDR10 Adaptive, Dolby Vision i HLG.

Glatko igranje

Performanse u igrama još su jedan adut Philipsova televizora, kako zbog podrške za 120-hercno osvježavanje pri 4K razlučivosti i adaptivnu sinkronizaciju, tako i zbog niskog input laga, koji pri 120-hercnom osvježavanju ne prelazi 8 milisekundi. Za ultimativno iskustvo valja aktivirati profil slike Game, odnosno HDR Game. Igračima se nudi i Game Bar, traka s postavkama bitnim za igranje, poput input laga, adaptivne sinkronizacije, povećanja svjetline crne boje, i drugih.

Pogled na stražnju stranu televizora otkriva kako su raspoređene LED-ice četverostranog Ambilighta. Tu također vidimo zvučničku jedinicu zaduženu za proizvodnju dubokih tonova. Svi konektori zaštićeni su plastičnim maskama
Pogled na stražnju stranu televizora otkriva kako su raspoređene LED-ice četverostranog Ambilighta. Tu također vidimo zvučničku jedinicu zaduženu za proizvodnju dubokih tonova. Svi konektori zaštićeni su plastičnim maskama

Philips 55OLED807 opremljen je 2.1 ozvučenjem, ukupne snage od 70 W. To je još jedna očita točka diferencijacije u odnosu na skuplje linije OLED907 i OLED937, čiji audiosustavi nose potpis Bowers & Wilkinsa. Iako slavnog imena kod modela 55OLED807 nema, dojma smo da njegovi zvučnici svejedno nude natprosječne performanse. Naravno, ništa vam neće zamijeniti pošteni soundbar ili vanjske zvučnike, no ako za takvo što nemate novca ili mjesta, zvučnici Philipsova televizora svakako mogu poslužiti. Detaljnost zvuka je zadovoljavajuća, dubina i širina također, a naglasak je stavljen na glasove, što je itekako dobrodošlo u kontekstu gledanja filmova, serija i drugih uobičajenih televizijskih sadržaja.

Kao cjelina, Philips 55OLED807 ostavlja odličan dojam. Baš svaki aspekt tog televizora na vrlo je dobroj ili odličnoj razini, kakva se očekuje od modernog OLED-a više srednje klase. Pridodamo li tome činjenicu da je jeftiniji od izravnih konkurenata, jasno je kako se radi o uređaju koji je lako preporučiti. Istina, modeli s pasivno hlađenim OLED EX panelima, kao što je LG-ova linija G2, mogu doseći još više svjetline, no stvarnost je takva da se svjetlina Philipsove uzdanice ni u jednom trenutku ne pokazuje kao ograničavajući faktor.

Philips 55OLED807

  • Izvrsna kvaliteta prikaza u svim uvjetima
  • Silno atraktivan Ambilight
  • Integrirani Chromecast
  • Odlične performanse u igrama
  • Jeftiniji od izravnih konkurenata
  • Solidni ugrađeni zvučnici
  • Podržava sve relevantne HDR formate
  • Postolje s efektom kroma neće svima biti prema ukusu
  • Izbornici za namještanje postavki mogli bi biti intuitivniji
  • Preferirali bismo četiri umjesto dva HDMI 2.1 porta
Kvaliteta slike 10
Softver 9
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 12.999 kn Prikaži sve cijene Ustupio: TP Vision
Bug 361 prosinac 2022.