Recenzije

Playseat Alcantara: Ovako se već da živit i vozit…

Drago Galić srijeda, 25. studenog 2020. u 05:30

Tko ima mjesta za dediciranu igraću stanicu u kući, stanu, pećini ili gdje već živi, a simulacije vožnje su mu drage, trebao bi razmisliti o ovoj kombinaciji – iako nije posve bez mana, prednosti i vrline ih uvelike nadoknađuju

Specifikacije
Tip Igraća periferija
Stolica Playseat Alcantara
Volan + pedale Logitech Driving Force G29
Mjenjač Logitech Driving Force Shifter
Jamstvo 12 mjeseci

Ljubitelji svih vrsta simulacija (dakle, oba tipa…) često sebi govore – „Eh, da mi je prava oprema, razvaljivao bih! Volio bih vidjeti Sennu (ili Hamiltona ili von Richthoffena ili koga već…) da mora svaki puta stavljati volan ili palicu na stol i pedale pod stol kad god se zaželi napraviti krug (ili nekoga oboriti…)! Nisu to uvjeti!“.

Ima nešto istine u tome, iako, da budemo posve iskreni, tko zna – zna. Jedan od pobjednika virtualnog NASCAR-a (iRacing) od ovog proljeća sjedi na „štokrliću“, pedale je podbočio praznom kartonskom kutijom nečega, a čitav „setup“ mu je u ostavi u kojoj ga u leđa vratima lupne žena svako malo kad dođe nešto uzeti… Dakle, tko zna – zna i u minimalnim uvjetima, ali većina nas (uključivši i ovoga šta ga bubaju u leđa) bi ipak više voljela sjediti i voziti (letjeti…) u nečemu što barem minimalno nalikuje na pravu stvar.

Tu dolazi Playseat s ovom trkaćom stolicom s nosačima za pedale, volan i mjenjač. Nama je u ruke na test došla kombinacija složena za famozni „crni petak“ kojega, eto, kud svi Turci, tud i mali Mujo, i ovdje „slavimo“, pa u kompletu sa stolicom dolazi i Logitechov Driving Force Shifter (mjenjač) i G29 Driving Force Racing Wheel (force feedback volan i pedale) već u paketu zajedno sa stolicom.

Komponente na testu
Komponente na testu

Po mjeri rađeno

O modelu G29 smo ponešto već pisali kao i njegovom nasljedniku G923. Za one koji su propustili, evo sažetka – radi se o vrhunskom trkaćem volanu u svom segmentu (dakle, ako ne mislite izdvojiti 1.000 eura ili više) kojemu je puni radijus okreta 900 stupnjeva, što je dva ili dva i pol puta više od većine jeftinih trkaćih volana iz donjeg igraćeg segmenta. Za trkaće igre, naime, želimo volan koji ima ovako veliku mogućnost rotacije, jer se time dobiva i preciznost oko sredine i mogućnost stvarno velikih otklona kotača u simulacijama i situacijama koje to zahtijevaju.

G29 Driving Force s pedalama - vjerojatno u svom segmentu najbolji trkaći volan na tržištu
G29 Driving Force s pedalama - vjerojatno u svom segmentu najbolji trkaći volan na tržištu

Osjećaj koji daje ovaj volan je izvrstan jer FF tehnologija koristi zupčanički pogon izravno s motora. Inače, iako se G29 na tržištu pojavljuje u nekoliko izvedenica, ovisno o kompatibilnosti konzolaškog hardvera - XBox i PlayStation imaju svaki svoju verziju autorizacije, ali ako se igrate na PC-u, to možete zanemariti - svi modeli, bilo Xbox ili PS, uvijek su posve kompatibilni s PC platformom.

Pedale koje dolaze uz volan su izvrsne, po mnogima bolje od onih kod Thrustmastera T150, a stari korisnici znaju i da je volan praktično nepoderiv, jer je sam obruč volana izuzetno lagan, a sustav zupčanika i dvostrukih motora iznimno je robustan.

Iako je kućište plastično, same pedale su od brušenog čelika i teško da će se "poderati" u životnom vijeku igrača
Iako je kućište plastično, same pedale su od brušenog čelika i teško da će se "poderati" u životnom vijeku igrača

Izrada je kombinacija metala (čelika i aluminija) i umjetnih materijala – plastike i umjetne kože. Volan je relativno mali, ali izvrsno sjeda u ruku zahvaljujući navlaci od šivane kože, a ručice sekvencijalnog mjenjača su od brušenog čelika. Vjerojatno ne postoji šansa da ih ikada polomite ili iskrivite.

Postolje volana s FF motorima na podlogu se spaja na dva načina – dvama stezaljkama ili dvama vijcima ili kombinacijom i jednog i drugog (zlu ne trebalo). U našem slučaju volan je već došao instaliran na Playseatovu stolicu i pričvršćen dvama vijcima jer je stolica „kompatibilna“ s ovim volanom, kao i pedalama i mjenjačem, odnosno, svaka od podloga na koju idu ovi dodaci ima na sebi provrte (ili kako mi civili kažemo – „rupe“) za vijke kojima se trajnije i bolje fiksiraju nego stezaljkama.

Force feedback tehnologija volana posebno je impresivna i iako model G923 ima tzv. Trueforce inačicu koja je povezana s fizikalnim engineom igre i ima dodatni sloj prenošenja vibracija i motora, a ovaj to nema, iskreni dojam ovdje potpisanoga je da devet desetina korisnika to neće ni osjetiti. Posebno se ovo odnosi na vibracije motora koje Trueforce prenosi na volan i u teoriji zvuči impresivno, a u praksi se svodi uglavnom na nešto bučniji volan koji „stalno nešto zuji“ u odnosu na FF bez TF-a koji „manje zuji“.

Pedale koje su od brušenog čelika (samo kućište je plastično, a na podlogu se spaja preko pet vijaka) su vjerojatno najbolje u tom cjenovnom razredu na tržištu, a jedina prednost novijeg G923 u odnosu na ovdje testirani G29 je što pedala kočnice umjesto gumenog stopera ima oprugu, pa je osjećaj nešto ugodniji. Ostalo je sve isto.

Mjenjač

Vjerojatno najslabija komponenta u vozačkom kompletu je ručni mjenjač Logitech Driving Force Shifter. Iako je baza čelična, kao i ručka u kugla mjenjača (radi se o 6-brzinskom mjenjaču + rikverc), kućište je plastično, a iako ne možemo reći da smo u Dirtu 2.0, Race Roomu ili rFactoru imali ikakvih problema s njime, ne daje isti osjećaj kvalitete i izdržljivosti kao pedale, a posebno volan koji je poseban.

Driving Force Shifter - šeststupanjski mjenjač zgodan za reli-utrke iz 70-tih i 60-tih
Driving Force Shifter - šeststupanjski mjenjač zgodan za reli-utrke iz 70-tih i 60-tih

Za one koji ne znaju, ovaj mjenjač se može koristiti isključivo s Logitechovim volanom jer se ne radi o klasičnom USB uređaju, nego se spaja na volan (kao i pedale), a s volana ide USB veza na računalo.

Tamo gdje ručice  sekvencijalnog mjenjača ne bi bile primjerene (reli utrke 80-tih, primjerice), Driving Force Shifter svakako bitno doprinosi vjernosti doživljaja, iako ga je vjerojatno teže koristiti nego sekvencijalne ručice ispod volana.

Iako bi se pomislilo da svi ti kabeli (volan, napajanje, pedale, mjenjač) mogu predstavljati gomilu smotanih „zmija“ oko nogu, cjevasta konstrukcija Playseata je zapravo jako zgodna za „cable management“ uz zip-vezice i vezice od čičak trake pa je zapravo sve kabele moguće sprovesti pričvršćene uz kostur Playseata do računala bez ikakvog problema i bez zapinjanja o kabele tijekom igranja ili sjedanja i ustajanja iz stolice.

Dapače, postolje za volan čak ima i rupu koja vodi u cijev konstrukcije tako da se kabeli izvana ne moraju ni vidjeti.

Playseat i sjedaći način života

Evo nas na koncu i do same trkaće, odnosno „općesimulacijske“ Playseat stolice oko koje je čitavo iskustvo zamišljeno. Radi se o čeličnoj i aluminijskoj cjevastoj konstrukciji podesivoj po udaljenosti pedala od sjedala; udaljenosti volana od sjedala i visini postolja volana (ili igraće palice) ispred sjedala. Također je moguće podešavati visinu postolja za mjenjač (nekih desetak centimetara hoda) i kut nagiba postolja za pedale.

Ukoliko vam je mjenjač prenisko (ili previsoko), moguće je varirati visinu nosača nekih desetak centimetara sve skupa
Ukoliko vam je mjenjač prenisko (ili previsoko), moguće je varirati visinu nosača nekih desetak centimetara sve skupa

Rekli bismo da je raspon visina korisnika koji mogu koristiti ovaj igraći stolac negdje od nešto ispod 170 centimetara do negdje iznad 190 centimetara, ovisno o vlastitim navikama sjedenja i udaljenosti pedala.

Podešavanje dimenzija je jednostavno – otpuštanjem i zatezanjem vijaka (ne treba nikakav alat – svi imaju velike plastične glave namijenjene ručnom zatezanju i otpuštanju), dok je za podešavanje visine postolja mjenjača i kuta nagiba postolja pedala potreban imbus ključ.

Iako je nama stolica došla već sastavljena, rekli bismo da je za njeno kompletno sastavljanje, skupa s instalacijom volana, pedala i mjenjača potrebno maksimalno sat vremena, a za podešavanje udaljenosti ovisno o dimenzijama igrača sigurno manje od pet minuta.

Dobra stvar je što se naslon školjke sjedala može preklopiti pa skupa s uvlačenjem dijela s pedalama i spuštanjem volana, čitava tako sklopljena sjedalica može spremiti u relativno mali prostor – ispod nekog stola ili, ako netko baš ima jako veliki ormar, i unutar ormara.

Preklopljeni naslon stolice, spušteno postolje volana i uvučeno postolje pedala čine spremanja sastavljenog Playseata podnošljivim
Preklopljeni naslon stolice, spušteno postolje volana i uvučeno postolje pedala čine spremanja sastavljenog Playseata podnošljivim

Realno, vjerojatnije je da će te je spremiti u ostavu, u kut sobe ili na balkon i prekriti je ceradom – čak i sklopljena (ali ne i rastavljena) Playseatova stolica s volanom, mjenjačem i pedalama zauzima poprilično mjesta da bi bila lagana za spremanje unutar prosječnog doma.

Posve sastavljena i u funkciji zauzima, objektivno, oko dva metra u duljinu i metar u širinu. Tome treba pridodati prostor za monitor i računalo, te eventualno možda i još koji decimetar u širinu za potrebe smještanje bilo kakve, pa i najkompaktnije tipkovnice i miša, osim ako ne idete na neku od onih malih, bežičnih tipkovnica s integriranim touchpadom koje su zgodno rješenje za ovakve potrebe.

Ovo je, usput, i najveća zamjerka Playseatu – nepostojanje bilo kakvog stalka za tipkovnicu i miša. Doduše, kao dodatak stolici moguće je kupiti dodatni bočni panel (Playseat GearShift Holder Pro – u našem slučaju već dio Playseata, ili Playseat Gearshift Support) na koje bi se onda mogli instalirati paneli za tipkovnicu. U našem slučaju mi smo ovo priručno riješili prisvajanjem stolića iz dnevne sobe za igraće potrebe, ali ne treba očekivati da će vam svi ukućani to uvijek trpjeti i dopustiti.

Prednosti i mane

Očita prednost Playseata i igraćeg (trkačkog, letačkog) kutka baziranog oko ove stolice je superioran doživljaj igranja u odnosu na priručna rješenja stavljanja i (pokušaja) fiksiranja pedala, volana, palice, mjenjača itd. na radne stolove. Također, ali u manjoj mjeri, postoji mogućnost relativno lakog slaganja i micanja „kokpita“ kad nam više ne treba, i njegovog spremanja u ormar, pod stol ili gdje već.

Dimenzije kutije su izuzetno kompaktne za ovoliku stolicu, ali imajte na umu da vam se vjerojatno neće dati svaki puta je posve rastaviti (i kasnije opet sastaviti) kada je želite spremiti
Dimenzije kutije su izuzetno kompaktne za ovoliku stolicu, ali imajte na umu da vam se vjerojatno neće dati svaki puta je posve rastaviti (i kasnije opet sastaviti) kada je želite spremiti

Naime, sama stolica, složena, dolazi u kutiji dimenzija svega 40*50*60 centimetara, ali to je posve rastavljena i bez instaliranih pedala, volana i mjenjača. Čak i s njima instaliranima, dimenzije se mogu bitno smanjiti uvlačenjem cjevaste konstrukcije i preklapanjem naslona sjedaće školjke barem toliko da stane pod neki stol, ostavu ili čak i neki veći ormar.

Dimenzije same sjedaće školjke su prilagođene dosta velikom rasponu igračkih proporcija, ali rekli bismo da je gornja granica 190 cm i stotinjak kilograma ili tu negdje, a idealno bi bilo od 165-180 i do 70-tak kilograma.

Visina oko 180 i nešto ispod 80 kilograma - rekli bismo da je to gornja granica za udobno sjedenje na ovoj stolici. (Mačka čeka svoj red). Ukoliko koristite i VR naglavnik, tada pored tipkovnice i miša imamo još jedan problem - gdje s ručnim kontrolerima... Usput - posve okupirana dnevna soba, ako tu odlučite staviti Playseat
Visina oko 180 i nešto ispod 80 kilograma - rekli bismo da je to gornja granica za udobno sjedenje na ovoj stolici. (Mačka čeka svoj red). Ukoliko koristite i VR naglavnik, tada pored tipkovnice i miša imamo još jedan problem - gdje s ručnim kontrolerima... Usput - posve okupirana dnevna soba, ako tu odlučite staviti Playseat

Jedna od velikih prednosti cjevaste konstrukcije – laka prilagodba igračima različite visine – donosi i neke manje nedostatke Playseata. Prvenstveno mislimo na pomalo klimave pedale, odnosno cijev na koju je montiran nosač pedala ima nešto preveliki unutarnji profil u odnosu na vanjski profil središnje cijevi na koju se spaja i po kojoj klizi.

Ukupan dojam, pak, čitavog kompleta – sjedalica s postoljima, G29 volan i pedale i dodatni mjenjač, po ovoj cijeni, čini nam se jedinstvena prilika. Ako ste namjeravali „jednom, nekada…“ itd., upotpuniti svoj vozački doživljaj ovakvim setupom, mislimo da je ovo rijetko prihvatljiva prilika koju bi bilo dobro iskoristiti ako ste u mogućnosti.

 

Jedna od mogućnosti konfiguriranja Playseata
Jedna od mogućnosti konfiguriranja Playseata

Playseat Alcantara Black Friday komplet

  • Kompaktno rješenje sve u jednom
  • Cijena za čitav komplet
  • Jednostavna montaža
  • Kompaktno kad je posve rastavljeno
  • Mogućnost preklopa naslona za lakše skladištenje
  • Školjka sjedalice bi mogla biti udobnija
  • Nedostaju paneli za tipkovnicu i miša
  • Cjevasta konstrukcija previše "diše".
Performanse 8
Izrada 8
Oprema 10
Isplativost 9
Ukupno 9
Cijena 4.389,99 Kn Ustupio: ADM računala