Sennheiser Ambeo Soundbar|Max - Klasa za sebe

Premda se, strogo gledajući, ubraja među soundbarove, Ambeo Soundbar|Max zapravo je visokokvalitetni glazbeni sustav, specijaliziran za digitalne sadržaje i moderne oblike surrounda

Davor Šuštić petak, 28. listopada 2022. u 21:00
specifikacije
Zvučničke jedinice 6x 4" bas-srednjetonci, 2x 3,5" full range, 3x 1" visokotonci
Snaga 500 W
Povezivost Ethernet (10/100), Wi-Fi 5, Bluetooth, AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect
Konektori HDMI eARC (HDMI 2.1), 3x HDMI 2.0, optički (TOSLINK), AUX (RCA), izlaz za subwoofer (RCA)
Podržani formati PCM, DSD, Dolby Atmos, DTS:X, MPEG-H, Dolby Atmos Music, Sony 360 Reality Audio
Jamstvo 2 godine
Dojam Vrhunski soundbar, zapravo glazbeni surround sustav, u potpunosti pripremljen za digitalnu konzumaciju zvuka

Soundbarovi su izvorno zamišljeni kao kompaktni zvučnici, koji se s lakoćom smještaju ispod televizora, s ciljem osjetnog poboljšavanja njihove kvalitete zvuka, ali bez konkretnijih ambicija da zamijene ozbiljan audiosustav. Sennheiser se s tim konceptom očito ne slaže, jer tvrtkin prvi (i trenutačno jedini) soundbar slijedi neka svoja pravila.

Osim što je apsolutno ogroman – toliko ogroman da ga nije moguće smjestiti na komodu s televizorom, jer će prekrivati donji dio ekrana – također spada među akustički ponajbolje soundbarove na tržištu. Naravno, visoka kvaliteta zvuka, luksuzna izrada, brojne korisne mogućnosti i potpis uglednog njemačkog eksperta za hi-fi, itekako se osjete na njegovoj cijeni, koja iznosi zastrašujućih 18.750 kuna. Samim time, ne radi se o soundbaru koji ćete kupovati kao priručni zvučnik za televizor u spavaćoj sobi, već o uređaju koji će vas zanimati samo ako ga planirate učiniti središnjom akustičkom točkom vašeg dnevnog boravka, gdje će vas opsluživati prilikom gledanja serija i filmova, ali i u trenucima kada želite slušati glazbu i internetske radijske postaje.

To da je tehnologija Ambeo, namijenjena trodimenzionalnom procesiranju zvuka, aktivna, znat ćete prema svjetlećem istoimenom amblemu na prednjici soundbara
To da je tehnologija Ambeo, namijenjena trodimenzionalnom procesiranju zvuka, aktivna, znat ćete prema svjetlećem istoimenom amblemu na prednjici soundbara

Ambeo Soundbar|Max je 5.1.4-kanalni soundbar, koji nudi punu podršku za Dolby Atmos sadržaje. S njegovih 13 zvučničkih jedinica upravlja isto toliko digitalnih pojačala (klasa D), a ukupna snaga sustava doseže 500 W. Akustički transparentna platnena mrežica, koja prekriva čitavu prednjicu soundbara, prekriva šest 4-inčnih bas-srednjetonaca s celuloznom kupolom i tri 1-inčna visokotonca, opremljena aluminijskom kupolom. Po jedan istovjetan visokotonac nalazi se na nakošenom lijevom i desnom boku Sennheiserova čudovišta, a posljednje dvije jedinice orijentirane su prema stropu, kako bi se ispunili zahtjevi za reprodukciju Dolby Atmosa. Radi se o paru 3,5-inčnih drivera punog raspona, sakrivenih metalnom mrežicom.

Svi ti zvučnici, pojačala i ostala elektronika ugrađeni su u kućište širine od 1,26 metara, visine 13,5 centimetara i dubine od 17 centimetara. Još više od impozantnih gabarita iznenađuje masa od 18,5 kilograma; dobro će vam doći pomoć ukućana za tegljenje masivne kutije i postavljanje Ambeo Soundbar|Maxa na željeno mjesto. To može biti komoda, uz preduvjet da vam je televizor montiran na zid (u suprotnom će, kao što smo već spomenuli, soundbar zakloniti dio ekrana), ili stabilan zidni nosač. Sennheiserov vlastiti zidni nosač nalikuje minimalističkoj polici, a stoji oko 150 eura. Naravno, poslužit će i neko zamjensko rješenje, ako ima dostatnu nosivost.

Ambeo Soundbar Max opremljen je s ukupno 13 zvučničkih jedinica, koje zvuk ispaljuju naprijed, bočno i prema gore
Ambeo Soundbar Max opremljen je s ukupno 13 zvučničkih jedinica, koje zvuk ispaljuju naprijed, bočno i prema gore

Višestruko upravljanje

Kvaliteta izrade Sennheiserova soundbara je odlična; svi spojevi precizni su i čvrsti, a kućište je gotovo posve umrtvljeno, pa nema rizika od zveckanja zbog vibracija zvučničkih jedinica, čak ni prilikom glasnog slušanja. Uočili smo da se gornja desna strana soundbara u radu nezanemarivo zagrijava, ali to nam nije prouzročilo nikakve poteškoće u njegovom korištenju. Vjerojatno je upravo zbog toga Sennheiser na to mjesto postavio ploče od brušenog aluminija. Budući da su crne, dotične su vrlo sklone prikupljanju otisaka prsta i prašine pa soundbar svakako valja uključiti u rutinu čišćenja životnog prostora.

Goleme dimenzije Ambeo Soundbar|Maxa prestaju stršati kada se on smjesti u prostraniji dnevni boravak i ispod televizora od 65 ili više inča – što je, uostalom, predviđeni način njegova korištenja.

Za namještanje glasnoće zvuka, odabir ulaza, prebacivanje pjesama, pokretanje Bluetooth uparivanja i slične radnje, koriste se tipke na gornjoj strani soundbara. Pomalo je neočekivano što se za pauziranje i preskakanje pjesama koristi ista višefunkcijska tipka. Cijenili bismo da su se te radnje dodijelile odvojenim tipkama, jer za takvo što mjesta ima više nego dovoljno.

Daljinski upravljač omogućuje brzinski odabir zvučnih profila. Naravno, ako je soundbar povezan s televizorom preko HDMI eARC sučelja, namještanje glasnoće zvuka obavljat ćete pomoću daljinca od televizora
Daljinski upravljač omogućuje brzinski odabir zvučnih profila. Naravno, ako je soundbar povezan s televizorom preko HDMI eARC sučelja, namještanje glasnoće zvuka obavljat ćete pomoću daljinca od televizora

Sve navedeno može se izvesti i pomoću priloženog daljinskog upravljača, koji ima dodatnih šest tipki za odabir zvučnih profila (Movie, Music, News, Sports, Neutral, Night), ali njemu, pak, nedostaju tipke za izravni odabir ulaza. Možemo samo preskakati između njih, što nije loše, ali nije ni idealno. Dobra vijest je da se odabrani ulaz vidi na prednjem OLED ekranu, koji također prikazuje informacije poput glasnoće, namještenog profila zvuka i druge.

Digitalno obdaren

Sa svime time na umu, daleko najugodnije iskustvo upravljanja Sennheiserovim soundbarom pruža mobilna aplikacija Sennheiser Smart Connect. Dotična sadrži sve kontrole viđene na samom soundbaru i pripadajućem daljinskom upravljaču, ali također omogućuje izravan odabir ulaza, upravljanje glasnoćom zvuka pomoću klizača, ručno ugađanje ekvilizatora za svaki pojedini profil zvuka, kao i konfiguraciju soundbara, nadogradnju firmwarea i slične radnje.

Mobilni uređaj trebat će vam i za puštanje glazbenih sadržaja na Ambeo Soundbar|Max. Zanimljivo je kako je Sennheiser izveo taj aspekt. Naime, umjesto da nas maltretira unošenjem korisničkih podataka za streaming servise u vlastitu aplikaciju i prisiljava na natezanje s manjkavim sučeljem, Sennheiser je u soundbar jednostavno ugradio Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect i Tidal Connect. Zahvaljujući tome, Spotify, Tidal, ali i svi drugi glazbeni i internetski radijski servisi, koriste se iz pripadajućih službenih aplikacija, tako da Ambeo Soundbar|Max odaberemo na popisu uređaja za reprodukciju i pustimo željeni sadržaj. Glasnoćom u tom slučaju upravljamo pomoću odgovarajućih tipki na boku mobitela. Naravno, kako bi Chromecast ispravno radio, Ambeo Soundbar|Max valja dodati u vlastiti digitalni dom pomoću aplikacije Google Home.

Posjedujete li Appleove uređaje, zacijelo znate da AirPlay funkcionira na istovjetan način.

Prednjica soundbara prekrivena je platnenom mrežicom. Tu je i centralno pozicionirani statusni OLED ekran, s čije se lijeve strane nalazi konektor za kalibracijski mikrofon, a desne notifikacijska LED-ica
Prednjica soundbara prekrivena je platnenom mrežicom. Tu je i centralno pozicionirani statusni OLED ekran, s čije se lijeve strane nalazi konektor za kalibracijski mikrofon, a desne notifikacijska LED-ica

Osim nabrojenih digitalnih ulaza i Bluetootha, koji je limitiran na arhaične kodeke SBC i AAC, Sennheiserov soundbar posjeduje pregršt fizičkih konektora. Straga nalazimo tri HDMI 2.0 priključka i jedan HDMI 2.1 port, koji podržava tehnologiju HDMI eARC te je namijenjen spajanju soundbara s televizorom. Tu su još optički (TOSLINK) ulaz, analogni RCA ulaz, konektor napajanja integriran u soundbar, USB priključak za nadogradnju firmwarea bez internetske konekcije, konektor žične mreže te RCA izlaz za subwoofer. Ako dosad nije bilo jasno, subwoofer nije dio kompleta, već ga treba kupiti odvojeno; u obzir dolaze svi aktivni subwooferi, neovisno o proizvođaču.

Optimalni smještaj

Čak četiri stranice u korisničkom priručniku Sennheiser je posvetio pravilnom pozicioniranju Ambeo Soundbar|Maxa. Prema službenim uputama, soundbar će u idealnom slučaju biti u samoj sredini prostorije, na 10 ili više centimetara ispod televizora te između jednog i pet metara od bočnih zidova i stropa. U blizini zidova neće biti namještaja, zastora, tegli s cvijećem, ni ičega drugog što bi moglo ometati refleksiju zvučnih valova. Slušatelj se treba pozicionirati na udaljenost od barem dva metra, i smjestiti tako da mu tijelo bude u ravnini sa sredinom soundbara.

Proučavajući sve te smjernice, bojali smo se da će zvuk biti suviše usko fokusiran, no ispostavilo se kako to u praksi nipošto nije slučaj. Upravo suprotno; Ambeo Soundbar|Max ima izuzetno široku pozornicu i uspješno postiže dojam da zvuk dopire sa svih strana – uključujući odozgo. Za to je zaslužna tehnologija virtualnog surrounda Ambeo, koja je toliko integralan dio soundbara, da se nalazi u njegovom nazivu. Premda nas virtualni surround rijetko uspijeva oduševiti, u slučaju Sennheiserova soundbara sugeriramo da se Ambeo neprestano drži uključenim, jer ne poboljšava samo doživljaj gledanja filmova i serija, već u većini slučajeva i slušanje glazbe.

Svi konektori koji bi vam mogli zatrebati nalaze se na stražnjoj strani soundbara. Kabeli se mogu obuzdati pomoću gumenog remenčića - praktično!
Svi konektori koji bi vam mogli zatrebati nalaze se na stražnjoj strani soundbara. Kabeli se mogu obuzdati pomoću gumenog remenčića - praktično!

Tvrtka ne specificira o kakvom se konkretnom procesiranju zvuka radi, stoga ostaje nagađati što se točno događa nakon pritiska tipke Ambeo na gornjoj strani soundbara, daljinskom upravljaču ili u mobilnoj aplikaciji. Sigurno je da se zvuk s uključenim Ambeom reproducira kroz svih 13 ugrađenih zvučnika, čak i kad se na ulazu nalazi stereo ili 5.1 audiosignal. Da je Ambeo aktivan, dat će vam do znanja vlastite uši, ali i pripadajući amblem na prednjoj strani soundbara, koji će suptilno zasvijetliti u bijeloj boji.

Ambeo Soundbar|Max podržava surround tehnologije Dolby Atmos, DTS:X, MPEG-H i Sonyjev 360 Reality Audio; potonje će osobito obradovati korisnike Tidala i Amazon Music HD-a, gdje su takvi sadržaji dostupni. Ambeo procesiranje može se aktivirati i u slučaju da soundbar već prima signal koji koristi svih 13 zvučnika, dakle, ne radi se isključivo o upmixanju zvuka predviđenog za manji broj kanala.

Znakovi zrelosti

Kao što smo spomenuli ranije u recenziji, Ambeo Soundbar|Max nudi šest akustičkih profila: Movie, Music, News, Sports, Neutral i Night. Nazivi dovoljno dobro opisuju predviđenu primjenu samih profila, a u praksi smo najviše koristili Movie, zbog najbolje dinamike i živahnosti zvuka, te Night, koji se pokazao zgodnim kad ukućani spavaju, jer gotovo posve uklanja basove pa soundbar čini nenametljivim.

Tipke na gornjoj strani soundbara praktične su, ali rado bismo da su kontrole za pauziranje i preskakanje pjesama postavljene na odvojene tipke, umjesto da se sve to izvodi pomoću iste, višefunkcijske tipke
Tipke na gornjoj strani soundbara praktične su, ali rado bismo da su kontrole za pauziranje i preskakanje pjesama postavljene na odvojene tipke, umjesto da se sve to izvodi pomoću iste, višefunkcijske tipke

Za svaki odabrani profil u aplikaciji Sennheiser Smart Connect moguće je ugoditi rudimentarni, ali neosporno korisni 4-pojasni ekvilizator, podijeljen na klizače Foundation, Low-Mid, Clarity i Brilliance. Zanimljivo je kako je svakome od tih pojaseva Sennheiser dodijelio vlastiti raspon upravljanja: ±10 dB za Foundation, ±6 dB za Low-Mid i Clarity te ±8 dB za Brilliance. Taj detalj sjajno ilustrira fundamentalnu karakteristiku soundbara Ambeo Soundbar|Max: apsolutno svaka njegova mogućnost suvislo je implementirana i prilagođena čitavom sustavu. Zasigurno su Low-Mid, Clarity i Brilliance također mogli imati raspon namještanja od ±10 dB, no netko je očito ustanovio kako to ne bi pogodovalo ugrađenim zvučnicima – možda bi zvuk postao suviše prodoran, ili previše fokusiran na vokale. Stoga je ta opcija jednostavno uklonjena, odnosno prilagođena mogućnostima soundbara.

Budući da su svi ostali aspekti Ambeo Soundbar|Maxa prožeti takvim načinom razmišljanja, ne čudi što iz Sennheiserova soundbara izlazi impresivno moćan, čvrst i grandiozan zvuk, koji je sposoban ispuniti bilo koju prostoriju te velikoj većini korisnika otkloniti potrebu za kupnjom tradicionalnog glazbenog sustava. Premda su filmski sadržaji uža specijalnost Ambeo Soundbar|Maxa, jer tamo oduševljava širinom i dinamikom zvuka te vještinom kojom barata glasovima glumaca, s podjednakim smo ga zadovoljstvom koristili za slušanje glazbe. U svim situacijama Sennheiserova zvjerka uspijeva zvučati poletno i detaljno, dobro povezano u čitavom rasponu frekvencija, ali i iznenađujuće prirodno, čak i kad je uključeno Ambeo procesiranje, a na ulazu je stereo glazba sa Spotifya. Naravno, ovisno o vašim preferencijama, možda ćete se htjeti prebacivati između stereo i Ambeo načina rada te koristiti akustički profil Neutral, a ne nama preferirani Movie, ali to su već detalji, koje će budući vlasnici Ambeo Soundbar|Maxa ustanoviti kad ga stave u akciju.

Ambeo Soundbar Max može se postaviti na komodu ili zidni nosač, poput Sennheiserova vlastitog, koji će vas olakšati za oko 150 eura. Kako god, bitno je da soundbar ima izravan pogled na strop, zbog dvaju gornjih kanala
Ambeo Soundbar Max može se postaviti na komodu ili zidni nosač, poput Sennheiserova vlastitog, koji će vas olakšati za oko 150 eura. Kako god, bitno je da soundbar ima izravan pogled na strop, zbog dvaju gornjih kanala

Kažimo još i da soundbar definitivno ima respektabilan bas, posve zadovoljavajuće mesnatosti i punoće, no za ultimativno filmsko iskustvo preporučujemo nabavku subwoofera. Samo ćete tako dobiti pravu tutnjavu i životinjski udar dubokih frekvencija.


Kalibracija soundbara - Prilagodba okolini

Prilikom raspakiravanja Sennheiserova soundbara, prvo što ćete ugledati u njegovoj golemoj kutiji jest dugački mikrofon, fiksiran za metalno postolje. Dotični je namijenjen kalibraciji soundbara, odnosno prilagodbi njegova zvuka prostoru. Mikrofon valja spojiti u konektor pored OLED ekrana, i potom ga postaviti na mjesto gdje namjeravamo sjediti. Potom se pokreće postupak kalibracije, koji treba obaviti u tišini i bez stajanja između soundbara i mikrofona. Nakon što soundbar ispusti seriju testnih signala, a mikrofon ih snimi, Sennheiserovi algoritmi pobrinut će se za sve ostalo. Cilj kalibracije nije samo optimizirati zvuk soundbara, već i postići najbolji mogući efekt trodimenzionalnosti. Nakon što je sve gotovo, pomoću mobilne aplikacije moći ćete se proizvoljno prebacivati između tvorničkog i kalibriranog zvuka te ćete tako najlakše provjeriti u kojem vam slučaju Ambeo Soundbar|Max zvuči bolje.


Ambeo Soundbar|Max u konačnici ostavlja dojam luksuznog i zrelog proizvoda. Visoka cijena očito ga uklanja s obzora prosječnih korisnika, a onima koji si ga mogu priuštiti samo ćemo skrenuti pozornost na činjenicu da neće dobiti samo vrhunski soundbar, već i kompletan moderni glazbeni sustav, pripremljen za konzumaciju digitalnih sadržaja i posve lišen kabela. Nekima će to itekako vrijediti potrošenog novca.

 


MPEG-H - Zalog za budućnost

Osim objektnih surround tehnologija Dolby Atmos i DTS:X, Ambeo Soundbar|Max podržava MPEG-H, što ga čini vrlo otpornim na starenje. Naime, MPEG-H treći je bitan standard za kodiranje trodimenzionalnog zvuka, također na objektnom principu, što znači da audiozapisi ne sadrže podatke o tome koji se zvuk treba pustiti na koji zvučnik u surround sustavu, već metapodatke o željenoj poziciji zvuka u trodimenzionalnom prostoru (osi X, Y i Z). Zvučnici – u ovom slučaju radi se o 13 jedinica ugrađenih u Ambeo Soundbar|Max – potom zajednički djeluju s ciljem reprodukcije zvuka na zamišljeni način.

MPEG-H zanimljiv je i zbog svoje mogućnosti da upravljanje pozicijom zvukova prepusti korisnicima. Primjerice, kada bismo gledali nogometnu utakmicu koju prenosi televizijska kuća koja koristi MPEG-H, mogli bismo upravljati glasnoćom publike i komentatora, ali i njihovim prostornim smještajem. Tako bismo, barem u teoriji, mogli postići efekt da utakmicu gledamo s tribina, ili da se nalazimo na terenu, posve okruženi hukom tribina.

Dok čekate da se standard MPEG-H raširi na televizijske i filmske sadržaje (moglo bi potrajati), već sad ga možete iskušati u formi Sonyjeve tehnologije 360 Reality Audio, koja je temeljena upravo na standardu MPEG-H. Servisi poput Tidala, Deezera i Amazon Prime Musica nude određeni broj glazbenih albuma, izdanih pod Sonyjevim okriljem, koji podržavaju 360 Reality Audio reprodukciju.


Sennheiser Ambeo Soundbar|Max

  • Moćan, čvrst i izuzetno širok zvuk
  • Odlično trodimenzionalno procesiranje zvuka
  • Visoka kvaliteta izrade
  • Odlične mogućnosti bežičnog streamanja (Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect)
  • Izvrsna žična povezivost
  • Podrška za Dolby Atmos
  • DTS:X i MPEG-H
  • Praktična mobilna aplikacija za upravljanje
  • Priložen mikrofon za kalibraciju
  • Cijena za odlikaše
  • Bluetooth limitiran na arhaične kodeke SBC i AAC
  • Kontrole na soundbaru i daljincu mogle bi biti intuitivnije
Izrada 10
Mogućnosti 7
Zvuk 9
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 18.749 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Nove boje zvuka

 

Bug 360 studeni 2022.