Sharkoon Gaming DAC Pro S - Povoljan lijek za loše integrirane zvučne kartice

Gaming DAC Pro S je instant-nadogradnja loših ili problematičnih integriranih zvučnih kartica, osobito za korisnike koji traže povoljno rješenje sa što manje komplikacija

Davor Šuštić utorak, 2. lipnja 2020. u 07:00
SPECIFIKACIJE
Tip USB zvučna kartica
DAC 24-bit/96 kHz
Pojačalo 250 mW (2 V)
Sučelje USB
Konektori 3,5 mm ulaz/izlaz (TRRS)
Jamstvo 2 godine

Sharkoon je svojoj ponudi kućišta, napajanja i gejmerskih periferija pridodao nekolicinu USB zvučnih kartica. Zapravo, bilo bi preciznije kazati da se radi o digitalno-analognim konverterima s ugrađenim pojačalima za slušalice, zato što “prave” zvučne kartice podrazumijevaju i upravljački softver, kao i velik broj dodatnih mogućnosti. Sharkoonovi uređaji ne nude ništa od navedenog – spojite ih pa rade, bez drivera i drugih “komplikacija”. Zajednička im je značka Hi-Res Audio, ali i vrlo niska cijena, što je ionako temeljna, praktički očekivana karakteristika tvrtkina hardvera.

Gaming DAC Pro S jednostavna je USB zvučna kartica, zamišljena kao instant-rješenje za korisnike koji imaju problema s integriranom zvučnom karticom, poput nedostatne snage za postizanje dovoljne glasnoće slušalica, šuma i distorzije prilikom glasnijeg slušanja, zujanja mikrofona i slično. Također, poslužit će kao izravna nadogradnja zvučne kartice laptopa, koji u tom aspektu gotovo uvijek nude loše performanse. Nabavite li odgovarajući OTG adapter, Gaming DAC Pro S možete povezati i s mobitelom, premda su za tu namjenu definitivno prikladnije druge dvije Sharkoonove kartice iz ovog opisa. Radi bez ikakvih posebnih drivera – spojite ju u slobodan USB port, Windowsi ju prepoznaju, i možete započeti s korištenjem.

Sama kartica veličine je manjeg USB sticka, a na sebi sadrži tri LED-ice, koje označavaju stopu sempliranja audiosignala (44, 48 i 96 kHz) te 3,5-milimetarski 4-polni TRRS konektor, koji kombinira ulaz i izlaz za zvuk. Spomenute LED-ice praktički su beskorisne, jer nisu dobro separirane, stoga svjetlost “aktivne” dopire do susjednih, pa se morate dobro zagledati kako biste bili sigurni koja svijetli. No nebitno – više se radi o ukrasu, nego nečemu što bi imalo praktičnu korist.

Jedini konektor na zvučnoj kartici Gaming DAC Pro S jest kombinirani 3,5-milimetarski audio ulaz i izlaz
Jedini konektor na zvučnoj kartici Gaming DAC Pro S jest kombinirani 3,5-milimetarski audio ulaz i izlaz

O spomenutom 3,5-milimetarskom portu ne možemo vam reći ništa što već ne znate. Kad u njega spojite slušalice, čut ćete zvuk. Utaknete li analogni headset, koji ima 4-polni (TRRS) konektor, kroz isti priključak radit će zvuk i mikrofon. Ako vam je kabel headseta terminiran odvojenim konektorima za slušalice i mikrofon, što je slučaj sa starijim modelima, moći ćete nabaviti adapter koji će ta dva 3-polna (TRS) priključka pretvoriti u jedan 4-polni (TRRS). Svi noviji analogni headseti već dolaze s 4-polnim 3,5-milimetarskim konektorom, jer se on odavno koristi kod laptopa, igraćih konzola i mobilnih uređaja.

Ugrađeni DAC po svoj je prilici isti kao kod druge dvije Sharkoonove zvučne kartice (24-bit/96 kHz), a pojačalo je osjetno snažnije (250 mW, 2 V), stoga Gaming DAC Pro S može prema potrebi potjerati (i) zahtjevnije slušalice. Kvaliteta izlaza iznenađujuće je solidna, osobito kad uzmemo u obzir da se radi o uređaju s cijenom od 30 eura. Na nekim slušalicama, poput Shure SRH840, Meze 99 Noir i SteelSeries Arctis 1, čuli smo tihi pozadinski šum. Na Philipsovim slušalicama Fidelio X2 taj je šum bio jedva čujan, a na Sennheiserovom modelu HD 660 S posve nečujan, iz čega zaključujemo da postaje tiši (ili posve nestaje) porastom impedancije spojenih slušalica. Nazivno su podržane slušalice impedancija od 16 do 300 Ω. Vrijedi istaknuti i to da je glasnoća zvuka na Sennheiserovim 150-omskim slušalicama još uvijek bila više nego dostatna; praktički nismo mogli ići preko 50%, bez rizika od oštećenja sluha. Nismo zabilježili značajniju razinu distorzija prilikom vrlo glasnog slušanja, a Sharkoonov mališan uredno je izvlačio zadovoljavajuću detaljnost i soničnu energiju iz svih testiranih slušalica.

Mikrofonski ulaz neobično je glasan, do te mjere da ga nema potrebe pojačavati preko 90%, a kvaliteta mu je odlična. Nismo čuli praktički nikakvu razliku u odnosu na mikrofonski ulaz EVGA-ine zvučne kartice NU Audio Pro, koja košta oko 2.500 kuna, a zvučao je glasnije i uvjerljivije nego na integriranom zvučnom čipu SupremeFX S1220, jednom od boljih koji se ugrađuju u matične ploče.

Sa svime navedenim na umu, Gaming DAC Pro S lako je preporučiti – izrazito je kompaktnih gabarita, razumne cijene i uvjerljivih performansi.

Sharkoon Gaming DAC Pro S

  • Vrlo konkretna zaliha snage
  • Odličan mikrofonski ulaz
  • Izrazito kompaktni gabariti
  • Povoljan omjer cijene i mogućnosti
  • Tihi pozadinski šum kod slušalica niske impedancije
  • Nepostojeće dodatne mogućnosti
Kvaliteta zvuka 9
Kvaliteta izrade 7
Dodatne mogućnosti 1
Isplativost 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 30 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Sharkoon