Recenzije

Sony WH-1000XM3 - Podizanje letvice za noise cancelling slušalice

Davor Šuštić ponedjeljak, 31. prosinca 2018. u 07:00

Iako je Sony već imao najbolje noise cancelling slušalice na tržištu, to ga nije spriječilo da proizvede njihova nasljednika

SPECIFIKACIJE
Izvedba Zatvorene, over-ear (držač gore)
Zvučnički driver 40 mm dinamički
Povezivost Bluetooth 4.2, žica
Podržani Bluetooth kodek SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC
Mikrofon Da (na slušalici)
Rotacija ušnih školjki Da
Mogućnost rada bez baterije Da
Deklarirano trajanje baterije 30h (s ANC), 38h (bez ANC)
Dodatna oprema Čvrsta putna futrola, audio kabel, avionski adapter
Masa 255 g

Sonyjeve noise cancelling slušalice WH-1000XM2 suvereno su odnijele pobjedu u našem nedavnom usporednom testu, u kojem smo izravno usporedili sve relevantne modele tog tipa, uključujući njihove najoštrije konkurente, kao što su Bose QuietComfort 35 II i Bowers & Wilkins PX. Premda nismo smatrali nužnim, a ni izglednim da Sony u dogledno vrijeme lansira njihova nasljednika, upravo se to dogodilo – WH-1000XM3 na tržište je stigao sa sitnijim izmjenama dobitne formule, ali i bez povećanja cijene, stoga je sasvim logično da bi kupci u potrazi za najboljim noise cancelling slušalicama na tržištu trebali odabrati upravo ovaj model. S druge strane, ako već posjedujete WH-1000XM2, nadogradnja na njihova nasljednika nema smisla, jer razlike između njih nisu drastične.

Lijeva ušna školjka posjeduje ugrađeni NFC čip
Lijeva ušna školjka posjeduje ugrađeni NFC čip

Prva i najočitija razlika odnosi se na vanjštinu dvaju modela. WH-1000XM2 imao je djelomično izloženi metalni kostur, koji povezuje lijevu i desnu ušnu školjku, a kod modela WH-1000XM3 išlo se s klasičnijim dizajnom, gdje je metalna jezgra sakrivena unutar obruča. Time su dobivene nešto ljepše slušalice, a uz zadržavanje izvrsne kvalitete izrade prethodnika. Jastučići su za nekoliko milimetara veći, kako bi još bolje okružili uši korisnika. Ne bismo ih nužno nazvali udobnijima, jednostavno zato što je WH-1000XM2 u ovom aspektu već ponudio sve što bismo od jednih putnih slušalica mogli tražiti. Drugim riječima, WH-1000XM3 jednako je udoban poput svojeg prethodnika te se radi o jednome od dva najudobnija para zatvorenih slušalica u egzistenciji (drugi je Bose QC 35 II). Naravno, ušne školjke još se uvijek mogu zakrenuti za 90° prema unutra i sklopiti.

Poput svih poštenih putnih slušalica, WH-1000XM3 mogu se sklopiti radi lakšeg prenošenja
Poput svih poštenih putnih slušalica, WH-1000XM3 mogu se sklopiti radi lakšeg prenošenja

Još više cijenimo način kako je Sony redizajnirao tipke i konektor za punjenje. Tipke više nisu u ravnini s kućištem lijeve ušne školjke, već su blago izbočene te se lakše koriste. Pronaći ćete ih samo dvije – jedna služi za uključenje i isključenje slušalica (ako ju kratko pritisnete kad slušalice rade, ženski glas će vas informirati o preostalom postotku baterije), a funkciju druge birate sami. Može služiti prebačaju između tri načina rada – Noise Cancelling (aktivno se blokira vanjska buka), Ambient Sound (mikrofoni prenose zvukove okoline u slušalice, korisno kad ne želite poginuti u gradskom prometu) i Off (ANC i mikrofoni su isključeni, blokiranje buke je pasivno), ili aktivaciji Google Assistanta (odnosno Sirija, ako su slušalice spojene na iPhone). Kad koristite potonje, pritisnut ćete spomenutu tipku i izgovoriti pitanje ili naredbu, koju će glasovni asistent tada poslušno izvršiti, čak i ako vam je mobitel u džepu. Također ju možete iskoristiti, primjerice, da bi vam glas pročitao notifikacije. Nažalost, jedna iritantnost zadržana je – slušalice se nakon svakog ponovnog uključenja vraćaju na “početno” stanje, gdje im je ANC uključen. To je osobito frustrirajuće ako ćete ih najčešće koristiti kao obične bežične slušalice, s isključenim ANC-om, a pogotovo u slučaju da spomenutoj tipki dodijelite funkciju aktivacije glasovnog asistenta, zato što ju tada nećete moći pritisnuti dvaput da biste isključili ANC, već ćete to svaki put morati obavljati unutar mobilne aplikacije.

Na lijevoj ušnoj školjki nalaze se obje tipke i 3,5-milimetarski konektor za žični način rada
Na lijevoj ušnoj školjki nalaze se obje tipke i 3,5-milimetarski konektor za žični način rada

Što se konektora tiče, zadržan je 3,5-milimetarski port na lijevoj ušnoj školjci, kako bi se slušalice mogle koristiti i žično, bez obzira na stanje baterije, a konektor za punjenje, ugrađen na desnu školjku, pretvoren je iz Micro-USB-a u danas mnogo poželjniji USB-C. Ovo je još jedan odličan (i očekivan) Sonyjev potez.

Pažnja, molim

Vanjska strana desne ušne školjke osjetljiva je na dodir. Klizanjem prsta prebacujemo pjesme, pauziramo glazbu, namještamo glasnoću zvuka i javljamo se na telefonske pozive. Poklopimo li školjku dlanom, aktiviraju se mikrofoni i prenose nam zvukove iz okoline, kako bismo čuli što nam netko govori, a bez skidanja slušalica
Vanjska strana desne ušne školjke osjetljiva je na dodir. Klizanjem prsta prebacujemo pjesme, pauziramo glazbu, namještamo glasnoću zvuka i javljamo se na telefonske pozive. Poklopimo li školjku dlanom, aktiviraju se mikrofoni i prenose nam zvukove iz okoline, kako bismo čuli što nam netko govori, a bez skidanja slušalica

Pitate se gdje su kontrole za upravljanje glasnoćom zvuka, javljanje na telefonske pozive, puštanje i pauziranje pjesama te prebačaj između njih? Sve to izvodi se jednako kao kod modela WH-1000XM2 – klizanjem prsta po vanjskoj strani desne ušne školjke, koja je osjetljiva na dodire. Ta funkcija sada radi preciznije nego prije te nam se prestalo događati da bismo se nehotično prebacili na sljedeću pjesmu (klizanje prsta udesno) kad smo htjeli povećati ili smanjiti glasnoću (klizanje prsta gore, odnosno dolje). Pauziranje glazbe i javljanje na telefonske pozive obavlja se dvostrukim tapkanjem po desnom uhu, a podržana je još jedna zanimljiva gesta: kad desnu ušnu školjku poklopimo dlanom, aktivira se takozvani “Quick Attention” način rada, u kojem se glazba jako utišava, a mikrofoni nam počnu glasno prenositi zvuk okoline. Svrha toga je da možete čuti što vam netko govori bez skidanja slušalica. Lijeva ušna školjka ima ugrađeni NFC čip, kojim se može ubrzati uparivanje s uređajima koji ga podržavaju.

Akustičke performanse nisu se značajnije promijenile, što je dobro, jer je WH-1000XM2 u tom aspektu bio zaista izvrstan. Isto vrijedi za WH-1000XM3. Bas je moćan, bogat i uzbudljiv. Uparen s čistim i detaljnim srednjim i visokim tonskim područjem, glazbi daje toplinu i raskoš kojima je teško odoljeti. Ovo, dakle, nisu samo kvalitetne putne slušalice, već odlične zatvorene slušalice za sve tipove korištenja, uključujući uredsko i kućno slušanje. Naravno, svega toga bit ćete osobito svjesni ako vam izvor zvuka podržava neki od naprednijih Bluetooth kodeka, kao što su aptX HD ili LDAC, koje WH-1000XM3 uredno podržava.

Slušalice dolaze s čvrstom futrolom, audio kabelom za žični način rada, USB-C kabelom za punjenje i avionskim adapterom
Slušalice dolaze s čvrstom futrolom, audio kabelom za žični način rada, USB-C kabelom za punjenje i avionskim adapterom
Za konfiguraciju se koristi mobilna aplikacija Sony Headphones Connect
Za konfiguraciju se koristi mobilna aplikacija Sony Headphones Connect

Aktivno blokiranje vanjske buke marginalno je poboljšano u odnosu na WH-1000XM2, ali to znači da se još uvijek radi o ponajboljem noise cancellingu na tržištu. Iako ta tehnologija još uvijek nije dostatno dobra da bi uspješno zatomila zvukove visokih frekvencija (vrišteću bebu ili dernjavu napornih kolega na poslu, primjerice), ove slušalice vanjski će svijet utišati najviše koliko je to u ovom trenutku moguće, te vam osigurati zavidnu razinu mira i tišine na prekooceanskom letu, ili kad se drndate u autobusu prema Špišić Bukovici.

Baterija im drži između 30 i 38 sati, ovisno o tome koristi li se ANC ili ne, a punjenje baterije traje tri sata. Kad se spoje na punjač s podrškom za brzo punjenje (Sony ga prodaje odvojeno), 10 minuta punjenja bit će dovoljno da im osigura pet sati bežičnog rada.

Tražite li najbolje što svijet slušalica s aktivnim noise cancellingom može ponuditi, Sony WH-1000XM3 nameće se kao očiti izbor. Imajte, međutim, na umu da nikad nije bila bolja prilika ugrabiti njihovog prethodnika, WH-1000XM2, čija se cijena ovih dana kreće oko 2.000 kuna. Ako vam se pobrojane razlike u odnosu na WH-1000XM3 ne čine revolucionarnima - i sami smatramo da nisu - znate što vam je činiti.

Sony WH-1000XM3

 • Najbolja kvaliteta zvuka među slušalicama s ANC-om
 • Najbolji ANC na tržištu
 • Izvanredna udobnost
 • Podržani svi bitni Bluetooth kodeci (uključujući aptX HD i LDAC)
 • Kvaliteta izrade
 • Sklopive
 • Odlične kontrole
 • USB-C konektor za punjenje
 • Mogućnost žičnog načina rada (bez baterije)
 • Poboljšani mikrofoni za telefoniranje u odnosu na WH-1000XM2
 • ANC se automatski aktivira nakon svakog uključenja slušalica
Kvaliteta zvuka 10
Izrada 10
Udobnost 10
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 2.998 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sony Europe Limited