Testirali smo LG UltraGear 34GL750, najpovoljniji 34" ultraširoki gejmerski monitor na tržištu

LG UltraGear 34GL750 je trenutačno najpovoljniji monitor na tržištu s kombinacijom ultraširokog 34-inčnog IPS panela i 144-hercne frekvencije osvježavanja, što ga čini privlačnim velikom broju kućnih korisnika

Davor Šuštić ponedjeljak, 9. ožujka 2020. u 13:47
SPECIFIKACIJE
Ekran 34" zakrivljen / 2.560 x 1.080 (21:9) / 144 Hz  
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje IPS (8-bit) / W-LED
Kontrast/Svjetlina 1.000:1 / 300 cd/m2
HDR Da (HDR10)
Vrijeme odziva 5 ms (GtG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178° / 178°
Konektori DisplayPort, 2x HDMI, 3,5 mm izlaz za slušalice
Jamstvo 3 godine

LG je prošle godine predstavio novu generaciju svojih monitora za igranje, koje okuplja pod nazivom UltraGear. Među njima su dva modela s ultraširokim omjerom stranica od 21:9: 38-inčni 38GL950G, čija se cijena kreće oko 15.000 kuna, te 34-inčni 34GL750, dostupan za mnogo prihvatljivijih 3.500 kuna. Upravo ćemo se potonjim pozabaviti u ovoj recenziji, nakon što smo s njime proveli nekoliko tjedana, pravilno raspoređenih na rad, igranje i testiranje mogućnosti ugrađenog IPS panela.

UltraGear 34GL750 najjeftiniji je monitor na domaćem tržištu s kombinacijom 34-inčne dijagonale, IPS panela i 144-hercne frekvencije osvježavanja. Nvidia ga je certificirala kao G-Sync kompatibilnog, što znači da jamči potpuno ispravan rad adaptivne sinkronizacije kad se monitor upari s GeForceovima GTX iz serije 1000 i svim RTX-ovima. Naravno, tehnologija adaptivne sinkronizacije uredno funkcionira i na AMD-ovim grafičkim karticama.

Nosač ekrana izveden je tako da monitor možemo namještati po visini, u rasponu od 12 centimetara. Na nosaču također nalazimo držač za headset
Nosač ekrana izveden je tako da monitor možemo namještati po visini, u rasponu od 12 centimetara. Na nosaču također nalazimo držač za headset

U specifikacijama mu je također istaknuta podrška za HDR10, ali prikaz HDR sadržaja nije ono zbog čega ćete ga kupovati, budući da ugrađena matrica i pozadinsko osvjetljenje ne ispunjavaju potrebne tehničke zahtjeve. Zbog toga spomenutu podršku za HDR10 treba tumačiti isključivo u smislu da će UltraGear 34GL750 moći primiti HDR10 signal, no njegovi će efekti biti emulirani i kao takvi daleko od onoga što se HDR prikazom nastoji postići. HDR na PC-ju ionako je slabo raširen i općenito prilično problematičan, stoga ovo ne doživljavamo nedostatkom LG-jevog monitora.

Nativna rezolucija ugrađene matrice je 2.560x1.080 točaka. Pri dijagonali od 34", to rezultira gustoćom piksela od 82 PPI. Igre, filmovi, serije i drugi multimedijalni sadržaji izgledaju zadovoljavajuće oštro, a s uobičajene udaljenosti sjedenja (70 cm ili više), problema nema ni sa oštrinom fontova, ikona i drugih elemenata sučelja operacijskog sustava. Ovo osobito vrijedi za sve koji dolaze sa 24 ili 27-inčnih monitora Full HD rezolucije. Samo u slučaju da ste dosad koristili 27-inčni monitor s rezolucijom od 2.560x1.440 točaka, ili bilo koji 4K monitor, bi vam se oštrina panela LG-ovog UltraGeara 34GL750 mogla učiniti nedostatnom.

Puka širina ekrana u odnosu na klasične monitore s omjerom stranica od 16:9 blagotvorna je u igrama, ali i svakodnevnom radu, osobito kad istovremeno koristimo dvije ili tri aplikacije
Puka širina ekrana u odnosu na klasične monitore s omjerom stranica od 16:9 blagotvorna je u igrama, ali i svakodnevnom radu, osobito kad istovremeno koristimo dvije ili tri aplikacije

Zahvaljujući ultraširokom omjeru stranica (21:9), radnog prostora ima podosta. Vrlo je lako paralelno raditi u dvije aplikacije, a nerijetko smo ih istovremeno koristili i tri (uobičajena kombinacija Worda, Excela i internetskog preglednika). Puka širina ekrana osobito se pogodnom pokazuje kod rada u alatima koji sadrže vremenske trake, poput onih za obradu videa i zvuka. Naravno, tu valja spomenuti i igre - naslovi koji nativno podržavaju ultraširoki omjer stranica, a takvih je danas zaista mnogo, odlično popunjavaju vidno polje i izgledaju izrazito dopadljivo. Ovaj efekt do neke mjere dodatno je pojačan blagom zakrivljenošću ekrana. LG ne specificira odabrani radijus zakrivljenosti, ali vjerojatno je 1800R. Kako god, zakrivljenost je toliko suptilna da monitor s prednje strane izgleda posve ravno, dakle nema nikakvih upadljivih izobličenja slike, čak ni u situacijama kad, primjerice, preko čitavog panela razvučemo tablicu u Excelu.

Karakteristike prikaza

Tvornički je LG UltraGear 34GL750 namješten na prilično visoku temperaturu bijele boje od 7.345 K i svjetlinu od 312,09 cd/m2, što će se mnogim korisnicima nesumnjivo učiniti privlačnim, ali za dugoročno korištenje te je vrijednosti ipak pametno korigirati. Da bi se temperatura bijele boje spustila bliže željenoj vrijednosti od 6.500 K, u OSD-u treba otići na Picture Adjust > Color Temp, tamo odabrati opciju Manual te tada odabrati vrijednost od 6.000 K. Zašto 6.000 K, a ne spomenutih 6.500 K? Iz jednostavnog razloga što se odabrana vrijednosti ne podudaraju sa stvarnima odnosno izmjerenima, što je uobičajena pojavnost kod monitora koji nisu deklarirani kao profesionalni. Kad odaberemo navedenih 6.000 K, stvarna temperatura bijele boje jest 6.526 K te je kao takva bliska optimalnoj.

Kad gammu namjestimo na Mode 2, izmjerena krivulja gotovo u milimetar prati idealnu
Kad gammu namjestimo na Mode 2, izmjerena krivulja gotovo u milimetar prati idealnu

Da bismo nakon toga svjetlinu ekrana spustili blizu 250 cd/m2, što smatramo optimalnim za kombinirani dnevni i noćni rad, bez prevelikog naprezanja očiju, u OSD-u treba otići na Picture Adjust > Brightness i odabrati vrijednost 85. Tako smo kod testiranog modela dobili svjetlinu od 251,51 cd/m2. Druge postavke slike u izborniku Picture Adjust ne treba mijenjati. Gammu ostavite na postavci Mode 2, budući da nam je kolorimetar pokazao da ovdje ima vrijednost najbližu željenoj (2,2) te zaista minimalno odstupanje od idealne krivulje, čime se jamči ispravan prikaz svijetlih i tamnih detalja. Kad se odabere Mode 1, gamma ima stvarnu vrijednost 2,0; na postavci Mode 3 je 2,4, a na Mode 4 iznosi 2,1, uz upadljivo veće odstupanje krivulje nego na postavci Mode 2.

Kad se monitor namjesti na opisani način, od ugrađenog 8-bitnog IPS panela dobiva se prirodan i izrazito dopadljiv prikaz, sa živahnim bojama, zadovoljavajuće rafiniranim tonskim prijelazima te dobrom dinamikom u kompleksnijim scenama. Pozadinsko osvjetljenje ne pokazuje tendencije probijanju ni na jednom dijelu ekrana, uključujući rubove.

CIE dijagram pokazuje pokrivenost različitih prostora boja
CIE dijagram pokazuje pokrivenost različitih prostora boja

Kolorimetar nam je pokazao 100-postotnu pokrivenost sRGB prostora boja, dakle više od deklarirane 99-postotne. Adobe RGB prostor boja ima pokrivenost od 78%, DCI-P3 81%, a NTSC 75%. Raspon svjetline ekrana kreće se od 62,4 cd/m2 (kad se Brightness namjesti na 0) do 278,6 cd/m2 (Brightness 100). Naravno, ova mjerenja izvršena su s temperaturom bijele boje od 6.500 K - podignete li ju na vrijednosti preko 7.000 K, bijela boja će iz prirodne krenuti prema plavičastoj, ali svjetlina slike doseći će oko 320 cd/m2. Kontrastni omjer kreće se oko vrijednosti od 940:1 (pri svjetlini od oko 250 cd/m2), što je za IPS panel očekivan i posve zadovoljavajuć rezultat.

Izmjerena preciznost boja
Izmjerena preciznost boja

Prilikom testiranja preciznosti boja, izmjerili smo prosječni ∆E od 1,85. Sve vrijednosti ∆E manje od 3 smatramo prihvatljivima, budući da prosječno ljudsko oko ovdje više ne može razlikovati odstupanja u doživljaju boja. Za grafičke profesionalce ta se granica spušta do 1, ali kako UltraGear 34GL750 nije namijenjen profesionalnoj montaži videa, grafike i fotografija, već igranju i svim drugim oblicima kućnog korištenja, njegov prosječni ∆E smatramo pohvalnim. Jedina boja kod koje smo zabilježili nešto veće odstupanje u preciznosti (∆E 5,25) jest tamnija nijansa cijana, premda ni ono nije takvo da bi vam moglo umanjiti uživanje prilikom igranja igara ili svakodnevnog rada.

Uniformnost boja i svjetline dva su aspekta u kojima LG UltraGear 34GL750 ne obara s nogu. Kad se preko čitavog ekrana razvuče ista boja, ona pri višim svjetlinama u gornjem desnom uglu ima pozamašno odstupanje u odnosu na donji lijevi ugao (∆E 8). Pri manjim svjetlinama ta je oscilacija ipak osjetno manja (∆E 4,9). Pozadinsko osvjetljenje izvedeno je tako da gornja trećina ekrana biva između 10 i 21% tamnija od središnje i donje trećine (ovisno o konkretnoj svjetlini). Srećom, u svakodnevnom radu ove anomalije prosječnim korisnicima, na koje UltraGear 34GL750 cilja, neće biti uočljive.

Performanse u igrama

Performanse LG-jevog monitora u igrama izvrsne su. Tehnologija adaptivne sinkronizacije brine se za potpuno zaglađivanje pokreta i izvrsnu fluidnost akcije. Radni raspon joj je vrlo širok - od 50 do 144 Hz. Drugim riječima, sve dok vam računalo u igrama može držati između 50 i 144 sličica u sekundi, koristit ćete adaptivnu sinkronizaciju u punoj raskoši. A s obzirom da nativna rezolucija panela iznosi razumnih 2.560x1.080 točaka, za takvo što nećete morati imati zvjersku gejmersku konfiguraciju.

Input lag je nizak - izmjerili smo prosjek od 13,42 milisekunde, uz minimum od 8 ms i maksimum od 18 ms. U smislu brzine reagiranja na relaciji pokret mišem - izvršenje radnje na ekranu, to ga čini pogodnim čak i za eSports profesionalce.

LG ističe da se vrijeme odaziva piksela može spustiti sve do 1 ms, što je izvedivo uključenjem opcije 1ms Motion Blur Reduction. Radi se o tehnologiji koja pozadinsko osvjetljenje prebacuje u stroboskopski način rada, čime se doista dodatno povećava oštrina pokretnih objekata, ali uz dvije nuspojave: slika postaje osjetno manje svijetla (maksimalna svjetlina pada na 202,47 cd/m2) te upadljivo titra. Zbog toga sugeriramo da MBR ne koristite. Dobra oštrina pokretnih objekata dobiva se i u standardnom načinu rada, postavljanjem opcije Response Time (u izborniku Game Adjust) na Fast. Možete iskušati i Fastest, koji u tamnijim scenama rezultira još većom oštrinom svega što se pomiče, ali u svjetlijim dolazi do pojave inverznog ghostinga.

Straga nalazimo DisplayPort, dva HDMI-ja, 3,5-milimetarski izlaz za slušalice te konektor vanjskog napajanja
Straga nalazimo DisplayPort, dva HDMI-ja, 3,5-milimetarski izlaz za slušalice te konektor vanjskog napajanja

U smislu dizajna, ergonomije i kontrola, za LG UltraGear 34GL750 imamo isključivo riječi hvale. Rubovi ekrana tanki su i sasvim neupadljivi, što je zgodno samo po sebi, ali i dobra vijest za korisnike koji će odlučiti pred sebe staviti dva ili tri ovakva monitora. Ekran se oslanja o široko, ali nenametljivo postolje, a postavljen je na nosač koji dozvoljava da ga naginjemo i namještamo po visini. U najdonjem položaju, donji rub ekrana od radne je površine udaljen 8,5 centimetara, a u najgornjem 20,5 centimetara. Zahvaljujući tome, vrlo je lako pronaći optimalnu visinu za korištenje UltraGeara 34GL750, bez obzira na izvedbu stola na koji se on postavi. U obzir dolazi i montaža na standardne VESA 100x100 stolne i zidne nosače, za koje monitor ima pripremu.

Izbornik, koji se prikazuje kad pritisnemo joystick za putovanje po OSD-u, nudi nekoliko korisnih prečica
Izbornik, koji se prikazuje kad pritisnemo joystick za putovanje po OSD-u, nudi nekoliko korisnih prečica

Za putovanje po OSD-u koristi se četverosmjerni joystick, smješten ispod donjeg ruba ekrana, u ravnini LG-jevog amblema. U kombinaciji s dobro organiziranim i logično razmještenim izbornicima, namještanje postavki monitora je prilično intuitivno. Korisne su i prečice, dodijeljene spomenutom joysticku, pomoću kojih brzo pristupamo svjetlini ekrana, glasnoći zvuka (u slučaju da koristimo stražnji izlaz za slušalice - ugrađenih zvučnika nema), odabiru ulaza (DisplayPort i dva HDMI-ja) te profila slike (Gamer 1, Gamer 2, FPS i RTS - savjetujemo da radije koristite postavke koje smo naveli ranije u opisu).

Sa svime navedenim na umu, LG UltraGear 34GL750 nameće se kao odličan izbor za kućne korisnike. U svim važnim aspektima, poput ergonomije, performansi u igrama i ponašanja u svakodnevnom radu, nudi sve što bi ciljana publika mogla poželjeti, a poneke mane (uniformnost boja i svjetline) bit će relevantne samo naprednijim korisnicima, kojima je LG ionako namijenio druge modele iz svoje ponude. Kako se radi o najpovoljnijem monitoru s ovom kombinacijom karakteristika na tržištu, u konačnici se od njega dobiva mnogo više no što je bilo za očekivati.

LG 34GL750

  • Odlične performanse u igrama (adaptivna sinkronizacija, nizak input lag, dobra oštrina pokretnih objekata)
  • Širok raspon frekvencija unutar kojih funkcionira adaptivna sinkronizacija
  • Dobre performanse u svakodnevnom radu (osobito multitasking)
  • Mogućnost namještanja po visini
  • Tanki rubovi ekrana i generalno dopadljiv dizajn
  • Intuitivne kontrole
  • Dobar omjer uloženog i dobivenog
  • Uniformnost boja i svjetline nisu na razini potrebnoj za ozbiljniju obradu grafike i videa
  • Neupotrebljivi HDR
Kvaliteta slike 7
Brzina odziva 10
Konektori 8
Upravljivost 8
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 3.499 kn Prikaži sve cijene Ustupio: LG Electronics Hrvatska
Bug 329 travanj 2020.