Ubiquiti FrontRow - Ogrlica, štoperica ili kamerica?

FrontRow je zapravo sve što smo naveli u naslovu. Iako se isprva doima tek kao "gimmick", ima kvalitete koje ga uzdižu dobrano iznad takve banalne kategorizacije

Mario Baksa ponedjeljak, 27. kolovoza 2018. u 06:30
specifikacije
Senzori (prednji/stražnji) IMX179 (8 MP) / S5K5E2YA (5 MP)
Objektivi (prednji/stražnji) 147,5° f/2.2 / 85° f/2.0
Video AVC/H.264, 4:3 "4K" (3.280x2.460@30), 2,7K (2.688x1.512@30), 1080p@60
Foto 6 MP JPEG (3.280x1.844)
Ekran Kružni, promjera 5 cm, 640x572, 327 PPI
RAM/Flash memorija 2 GB / 32 GB (raspoloživo 22,5 GB)
Povezivost USB-C, 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
Dimenzije i masa 59,8 x 70,3 x 12,1 mm, 59 g
Jamstvo 1 godina

Kamere dolaze u raznim oblicima, no nema baš mnogo formi koje su nenametljive, da ne kažemo neprimjetne. FrontRow je kamera koju si možete staviti pod bradu, bilo da ju zakačite za ovratnik ili nosite kao ogrlicu. Na taj način cijelo vrijeme možete na sebi imati snimalicu fotografija i videa pa pokrenuti snimanje kad želite, ili jednostavno uključiti funkciju "priče" (Story). Tada kamerica svakih nekoliko sekundi okine jednu fotografiju i iz toga na kraju stvori video. U osnovi se radi o timelapseu. No kako se kamera nalazi na vašim prsima, a ljudi oko vas neće nužno primijetiti da ih snimate, zabilježit ćete iskrene, nenamještene reakcije.

S prednje strane nalazi se samo logo koji skreće pažnju s objektiva pa mnogi možda ni neće primijetiti da se radi o kameri
S prednje strane nalazi se samo logo koji skreće pažnju s objektiva pa mnogi možda ni neće primijetiti da se radi o kameri

FrontRow oblikom možda najviše podsjeća na štopericu te joj se mjerenje i odbrojavanje vremena doista nalaze na listi mogućnosti. Ekran se nalazi na strani koja će biti okrenuta prema korisniku, dok se s druge strane nalazi crna površina s FrontRowovim logom. Te obje površine su staklene, sâmo kućište je aluminijsko, te je uređaj vodootporan, iako nije specificirano do koje mjere.

Uz fotografiranje i snimanje videa, tu su i aplikacije za streamanje videa na YouTube, Facebook i Twitter. FrontRowom se može upravljati i putem aplikacije za Android ili iOS, ali i preko weba, kroz FrontRowov cloud.

Dvije kamere

FrontRowova aplikacija za mobitel ima niz odličnih funkcija pa u mnogim slučajevima prilikom snimanja možete koristiti ekran mobitela, umjesto zaslona kamere
FrontRowova aplikacija za mobitel ima niz odličnih funkcija pa u mnogim slučajevima prilikom snimanja možete koristiti ekran mobitela, umjesto zaslona kamere

FrontRow zapravo ima dvije kamere - jednu od 8 megapiksela za snimanje okoline te 5-megapikselnu za selfije. Tu je i mogućnost snimanja s obje kamere istovremeno (slika u slici), u više različitih konfiguracija - zgodna mogućnost, ali slika ispadne pomalo trzava.

Po kvaliteti snimke FrontRow je zapravo bolji od dobrog dijela akcijskih kamera i to mu je jedan od ključnih aduta. Video razlučivosti 3.280x2.460 piksela (uočite omjer stranica slike 4:3), pri 30 sličica u sekundi, bogat je detaljima i dobrih boja. Donekle mu je ograničen tek dinamički raspon. Imate li u kadru iole veći tamniji objekt, nebo je vrlo lako "spaliti", a u tamnijim područjima vidljivi su šum i artefakti kompresije. Preporučena razlučivost je 2,7K (2.688x1.512), što je razlučivost tipičnog omjera stranica od 16:9, pri kojoj kamera i dalje snima video dovoljno bogat detaljima.

Može se ići i na niže razlučivosti, ali za to i nema nekog jakog razloga, čak i ako želite viši framerate. Naime, u razlučivosti 1080p kamera može snimati pri 60 sličica u sekundi, no uz vrlo izraženo cropanje, dakle kadar je tada jako zumiran i kvaliteta snimke osjetno niža, iako je sama snimka fluidnija. Kamera inače ima optičku i elektroničku stabilizacija slike, koje će uredno izgladiti sitne trzaje, ali ne i njihanje kamere na ogrlici prilikom hodanja.

Što se tiče fotografija, ručnih kontrola nema. Kad ima dovoljno svjetla, fotografije izgledaju ugodno i dovoljno detaljno, iako pomalo "mekano". Oštrina se, naravno, do određene mjere može popraviti na računalu. Kod manje količine svjetla događa se da brzina zatvarača ponekad padne na samo 1/30 ili čak 1/20, što može rezultirati zamućenom sliku uslijed pokreta.

Živa snimka

Ova kamera opremljena je Wi-Fi-jem iz više razloga: da bi se njome moglo upravljati preko mobitela, da bi se videozapisi mogli prebacivati na mobitel, ali i da se sama može spojiti na kućnu bežičnu mrežu. Ako ste joj omogućili da se spoji s vašim korisničkim računom na nekom od podržanih servisa koji nude streamanje videa, sâma kamera će video streamati na njih, u razlučivosti do 720p, s bitrateom od 1 do 6 Mbit/s.

Naravno, kvaliteta streama neće biti naročito visoka zbog razlučivosti i ograničenog bitratea, no ova funkcionalnost ipak će vam omogućiti da sa svijetom podijelite ono što se događa pred objektivom u trenutku kad se događa. Na sličan se način možete snaći i za streamanje na terenu, ako imate stabilnu i brzu mobilnu vezu - na mobitelu uključite Wi-Fi hotspot, na njega spojite kameru i započnete s prijenosom uživo.

Ubiquiti FrontRow

  • Dobra kvaliteta snimke
  • Stabilizacija
  • Lagano upravljanje
  • Pristup preko mobitela i weba
  • Podrška za streamanje na popularnim servisima
  • Izmjenjivi držači
  • Cijena
  • Tek prosječna kvaliteta streamanog videa
  • Nekad preniska brzina zatvarača kod fotografija
  • Trzava slika u slici
Izrada 8
Foto 5
Video 7
Mogućnosti 9
DOJAM 7
Cijena 2.850 kn Ustupio: Microline