Reportaža

Posjetili smo proizvodni pogon MS Energy električnih bicikala u Rugvici

Matej Markovinović utorak, 4. travnja 2023. u 21:02

Proizvodnja, odnosno završna montaža, MS Energy električnih bicikala organizirana je kroz tzv. 14 radnih stanica, a cijeli se proces zaključuje testnom vožnjom i kontrolom kvalitete

Svega 20 minuta vožnje od Zagreba, u Rugvici, mjesto je gdje nastaju električni bicikli domaćeg brenda MS Energy, koji postoji od 2019. godine. Ovoga smo utorka pozvani da posjetimo taj proizvodni pogon i iz prve ruke vidimo što je sve potrebno za nastanak modela poput eBikea m11, m100, c500 i sklopivog i10 kojeg možete osvojiti u našoj ovomjesečnoj nagradnoj igri.

Naši domaćini bili su voditelj proizvodnje Mislav Belavić, product menadžer Boris Kozić i Jasna Pulić, direktorica marketinga tvrtke M San koja stoji iza brenda MS Energy. Dnevno se kompletira oko 100 električnih bicikala, a sve zahvaljujući rukama 20-ak zaposlenika te gotovim dijelovima koji pristižu uglavnom iz Kine.

Montaža je organizirana kroz 14 dobro opremljenih radnih stanica, a cijeli se proces završava testnom vožnjom i kontrolom kvalitete bicikla. Greške se, dakle, otklanjaju interno, a kako su nam rekli iz MS Energyja, najčešći kvarovi su oni mehanički, poput, primjerice, „spigane nogice“ ili sjedala.

„Za nas proizvodnja počinje daleko prije plasiranja na tržište. Cjelokupni proizvodni proces baziran je na korištenju provjerenih tehnoloških rješenja, a ideja proizvoda je rezultat naše želje da se korisniku ponudi potpuno, pouzdano, ekološki prihvatljivo i ekonomično rješenje gradske mobilnosti“, objašnjava Belavić.

Iz pogona u Rugvici, prošle je godine izašlo 10.000 električnih bicikala. U Hrvatskoj ih je prodano oko 1.700, dok je ostatak našao svoje mjesto kod ostalih europskih kupaca. MS Energy, inače, nudi bicikle iz tri kategorije, gradski, brdski i trekking, a nekoliko smo modela imali priliku isprobati i voziti na testnom poligonu. Najzanimljiviji je već spomenuti eBike i10, koji, barem prema našem mišljenju, nudi dosta toga za prihvatljivu cijenu, uz mogućnost sklapanja i tako lakšeg transporta.

To su očito prepoznali i domaći kupci, jer kako kažu iz tvrtke, taj je model upravo i najprodavaniji u Hrvatskoj.

Sklopivi MS Energy eBike i10. 📷 Foto: Bug.hr
Sklopivi MS Energy eBike i10. Foto: Bug.hr

“Kvaliteta je od iznimne važnosti za nas, stoga svaki od naših modela predstavlja rezultat pažljivog istraživanja i inovacija kako bismo osigurali proizvod koji će omogućiti optimalnu vožnju u svim uvjetima. S obzirom na to da nam je sigurnost naših kupaca također od iznimne važnosti, osiguravamo ne samo kvalitetnu, modernu i inovativnu zaštitnu opremu, već i kvalitetne komponente te sve potrebne certifikate kako bi se osigurala maksimalna sigurnost”, rekao je Kozić.

Iako su i sada zadovoljni svojom proizvodnjom, iz MS Energyja kažu da im je cilj povećati proizvodnju na čak 50.000 električnih bicikala godišnje. Također, ističu i da bi htjeli omogućiti kupcima individualno konfiguriranje, odnosno slaganje bicikala po narudžbi i osobnoj želji. Cijena bicikala iz njihove ponude, kreće se od 1.200 do 2.400 eura, a o svemu više možete doznati iz teme broja Buga 365.

MS Energy električni bicikli.  📷 Foto: Bug
MS Energy električni bicikli. Foto: Bug