DARPA organizira "Olimpijske igre" mikro robota

Novo natjecanje američke vojne agencije DARPA uključivat će malene robote veličine insekata koji će morati obavljati povjerene im zadatke i natjecati se u "sportskim" disciplinama

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. srpnja 2018. u 20:27

Američka vojna agencija DARPA poznata je po svojim natječajima u kojima traži rješenja za razne inženjerske probleme, te po razvoju humanoidnih robota, naprednih terenskih vozila i sličnih "čuda" robotike. Ovoga puta s ove makro razine odlučili su se nakratko preseliti na mikro razinu kad je riječ o robotici. Pokrenuli su, naime, novi izazov u sklopu svojeg projekta SHRIMP (SHort-Range Independent Microrobotic Platforms) u kojem će glavni akteri biti roboti veličine insekata.

Agencija sada traži prijedloge za dizajn ovakvih mini robota namijenjenih za posebne namjene u kojima bi veća rješenja bila nepraktična – primjerice, za istraživanje teško dostupnih područja i slično. Roboti koji će biti prijavljeni na ovaj natječaj trebali bi biti manji od centimetra, ali i sposobni za teške izazove koje će u DARPA-i pred njih staviti.

Organizatori su odlučili prijavljena robotska rješenja sučeliti na tzv. "Olimpijskim igrama" u kojima će se moći pokazati njihova brzina, snaga, te općenito tehničke mogućnosti u disciplinama kao što su penjanje po stijenama, utrke s preprekama, vertikalno penjanje, dizanje utega i bacanje kugle. Discipline će, dakako, biti prilagođene minijaturnim dimenzijama ovih robotičkih "atleta".

Cilj je pronaći inovacije koje će omogućiti izradu malenih mehanizama i sustava napajanja za robote na ove veličine, a cijeli bi program trebao završiti do 2021. godine.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi