Manji od buhe, ovaj robotski račić hoda, uvija se i savija, okreće i skače

Američki inženjeri razvili su dosad najmanjeg hodajućeg robota na daljinsko upravljanje

Mladen Smrekar petak, 27. svibnja 2022. u 06:00

Inženjeri Sveučilišta Northwestern razvili su najmanjeg robota za hodanje s daljinskim upravljanjem - i dolazi u obliku malenog, ljupkog ​peekytoe račića kakav obitava ispod priobalnih stijena i u pijesku. 

Mali pomagači

Ovi sićušni roboti, predstavljeni u časopisu Science Robotics, široki su samo pola milimetra i mogu se savijati, uvijati, puzati, hodati, okretati pa čak i skakati. Istraživači su razvili i milimetarske robote koji nalikuju noćnim leptirima, cvrčcima i bubama, a lani su predstavili krilati mikročip, najmanju leteću strukturu izrađenu ljudskim rukama. 

Istraživači vjeruju da bi njihova tehnologija mogla potaknuti izradu mikro robota koji mogu obavljati praktične zadatke unutar skučenih prostora.

Mikro robote oni vide kao pomagala za popravak ili sastavljanje malih struktura i industrijskih strojeva ili kao kirurške pomoćnike za čišćenje začepljenih arterija, zaustavljanje unutarnjeg krvarenja ili uklanjanje kanceroznih tumora, sve to u minimalno invazivnim postupcima.

<strong>Najmanji robot za hodanje s daljinskim upravljanjem na rubu novčića</strong>
Najmanji robot za hodanje s daljinskim upravljanjem na rubu novčića

Snaga dolazi iz tijela

Ova tehnologija omogućuje razne kontrolirane modalitete kretanja, a robot se može hodati prosječnom brzinom od polovice duljine tijela u sekundi. Manji od buhe, ovaj robotski račić ne pokreće se složenim hardverom, hidraulikom ili strujom. Umjesto toga, njegova snaga leži u elastičnosti njegova tijela. 


Istraživači su koristili materijal od legure s pamćenjem oblika koji se zagrijavanjem pretvara u "zapamćen" oblik. U ovom slučaju, istraživači su koristili skeniranu lasersku zraku za brzo zagrijavanje robota na različitim ciljanim mjestima po tijelu. Tanak sloj stakla vraća odgovarajući dio strukture u deformirani oblik nakon hlađenja.


<strong>Mikro roboti mogli bi obavljati razne praktične zadatke unutar skučenih prostora</strong>
Mikro roboti mogli bi obavljati razne praktične zadatke unutar skučenih prostora

Iz faze u fazu

Robot se kreće kako se mijenja iz jedne faze u drugu, iz deformiranog u zapamćeni oblik i natrag. Laser daljinski upravlja robotom kako bi ga aktivirao, a smjer laserskog skeniranja određuje i smjer hoda robota. Skeniranje s lijeva na desno, na primjer, uzrokuje da se robot kreće s desna na lijevo.

Kako bi proizveli tako maleno stvorenje, istraživači su primijenili vlastitu metodu sastavljanja skočnog prozora, inspiriranu dječjim pop-up knjigama.