Roboti pomoću radio valova pronalaze oku skrivene predmete

Posljednjih godina roboti su stekli umjetni vid, dodir, pa čak i osjet mirisa. Istraživači daju robotima percepciju sličnu ljudskoj, a sad su na MIT-u otišli i korak dalje

Mladen Smrekar utorak, 11. svibnja 2021. u 04:45

Istraživači s MIT-a razvili su robota koji koristi radio valove koji prolaze kroz zidove kako bi osjetio skrivene predmete, a rezultati njihovih istraživanja ovih će dana biti predstavljeno na IEEE konferenciji o robotici i automatizaciji. 

Radio valovi prolaze kroz zidove

Robot zvan RF-Grasp ovu mogućnost kombinira s računalnim vidom kako bi pronašao i uhvatio predmete skrivene pogledu. Daljnji napredak ove tehnologije mogao bi nekim budućim RF-Graspovima omogućiti da skidaju stvari s polica skladišta e-trgovina ili pomažu stroju da izabere potreban alat iz kutije. 

Locirati, identificirati, uhvatiti, transferirati: zahvaljujući radio valovima robot može vidjeti što se nalazi u kutiji
Locirati, identificirati, uhvatiti, transferirati: zahvaljujući radio valovima robot može vidjeti što se nalazi u kutiji

U skladištima i dalje je obično rade ljudi, a ne roboti, dijelom zato što roboti imaju problema s percepcijom pa teško lociraju i hvataju predmete na punim policama. Koristeći samo optički vid, roboti ne mogu otkriti predmet spakiran u kutiju ili skriven iza drugog predmeta na polici; vidljivi svjetlosni valovi ne prolaze kroz zidove. Ali radio valovi mogu.

Desetljećima se radiofrekvencijska identifikacija koristi za praćenje svega, od knjiga u knjižnici do kućnih ljubimaca. RF identifikacijski sustavi sastoje se od dvije glavne komponente: čitača i računalnog čipa. Čitač emitira RF signal koji se modulira pomoću čipa i reflektira natrag u čitač.

Tehnologija je naročito popularna u maloprodajnim opskrbnim lancima. Japan namjerava koristiti RF praćenje za gotovo kompletne maloprodaje. Istraživači su pak shvatili da bi ova količina RF mogla koristiti robotima i njihovoj sposobnosti percepcije. 

Kamera i RF čitač

RF Grasp koristi i kameru i RF čitač za pronalaženje i hvatanje označenih predmeta, čak i kad su potpuno skriveni pogledu kamere. Sastoji se od robotske ruke s hvatačem. RF čitač podatke o praćenju prenosi u upravljački algoritam robota. Izazov je bio integrirati ove podatke kako bi robot mogao donositi ispravne odluke. Sad više nije riječ samo o koordinaciji oka i ruka, nego o koordinaciji RF-a, oka i ruke. 

Zahvalnjujući radio valovima, robot vidi kroz prepreke
Zahvalnjujući radio valovima, robot vidi kroz prepreke

Sa svoja dva komplementarna osjetila, RF Graps nišani cilj. Vođen radio valovima robot se približava i čak započinje manipulaciju, a kontrolu nad finim pokretima na kraju preuzima vid koji ipak omogućava finije detalje od RF-a.

RF Grasp dokazao je svoju učinkovitost u nizu testova. U usporedbi sa sličnim robotom opremljenim samo kamerom, RF Grasp uspio je točno odrediti i uhvatiti ciljni objekt s približno upola manje ukupnog kretanja. Uz to, RF Grasp pokazao je jedinstvenu sposobnost snalaženja u okruženju, uključujući uklanjanje ambalaže i raznih prepreka kako bi došao do cilja. 

RF Grasp bi jednog dana, nadaju se istraživači, mogao raditi u prepunim skladištima e-trgovina. Njegov RF senzor mogao bi trenutačno provjeriti identitet predmeta bez potrebe za manipulacijom kako bi se skenirao kod. Kod kuće, mogao bi odabrati imbus ključ za sastavljanje Ikeinih stolica ili pronaći zagubljene predmete poput ključeva.