AMD na CES-u 2023: Novi procesori, Ryzen AI tehnologija i štošta još

AMD je na ovogodišnjem CES-u, najvećem sajmu potrošačke elektronike, predstavio mnoštvo noviteta, među kojima su se našli i novi Ryzen 7000 procesori za prijenosnike

Dragan Petric utorak, 10. siječnja 2023. u 12:19
Lisa Su. 📷 Screenshot: YouTube
Lisa Su. Screenshot: YouTube

Ovogodišnji CES donio je brojne novitete, među kojima su i raznorazni AMD-ovi proizvodi, čije je predstavljanje vodila tvrtkina glavna izvršna direktorica, Lisa Su. Prvo je istaknula kako je pandemija jasno pokazala da su poluvodiči apsolutno neophodni za sve što radimo, a nakon što su joj se na pozornicu pridružili čelnici industrije, govorila je o tome da AMD radi štošta toga u području AI-ja, gaminga, hibridnog rada, zdravstva, zrakoplovstva i računalstva visokih performansi.  

Cijelu prezentaciju AMD-a na CES-u 2023. možete pogledati na YouTubeu, a mi u nastavku donosimo nekoliko istaknutih proizvoda koje je tvrtka predstavila, kako za stolna, tako i za prijenosna računala.

AMD Ryzen 7045HX serija CPU-a za laptope

Ova serija CPU-a za laptope napravljena je na 5-nanometarskom proizvodnom procesu te ju pokreće do 16 Zen 4 jezgri s 32 threada. Riječ je o procesorima koji će se ubrzo naći u vodećim prijenosnicima.

AMD Ryzen 7040 serija CPU-a za laptope

Tu je i nešto slabija Ryzen 7040 serija CPU-a za ultratanke laptope, koja dolazi s do osam Zen 4 jezgri te integriranom AMD RDNA 3 grafičkom arhitekturom.

Tehnologija Ryzen AI

Kao dio nove Ryzen 7040 serije CPU-a za laptope, AMD je predstavio i tehnologiju Ryzen AI. Radi se, naime, o prvom namjenskom hardveru za umjetnu inteligenciju u X86 procesoru, koji donosi AMD XDNA prilagodljivu AI arhitekturu za bolje performanse.

AMD Radeon RX 7000 serija GPU-a za laptope

AMD Radeon RX 7000 serija GPU-a za laptope, izgrađena je na tvrtkinoj RDNA 3 arhitekturi te je dizajnirana za pružanje bolje energetske učinkovitosti i performansi za pokretanje videoigara na maksimalnim postavkama u Full HD rezoluciji.

Laptopi AMD Advantage i AMD Smart Technologies

Proizvođači poput Alienwarea, ASUS-a, Emdoora i IP3, najavili su planove za isporuku AMD Advantage Edition laptopa, počevši od prve polovice 2023. godine. Riječ je o laptopima koje će pogoniti AMD Radeon RX 7000 serija grafičkih kartica i AMD Ryzen 7000 procesori.

AMD Ryzen 7000 X3D serija CPU-a za stolna računala

AMD ove godine donosi 3D V-Cache tehnologiju u Ryzen 7000 seriju CPU-a za stolna računala. Tri nova X3D CPU-a dolaze s do 144 MB cachea, do 16 jezgri i 32 threada.

AMD Ryzen 7000 65W serija CPU-a za stolna računala

Izgrađena na Zen 4 arhitekturi i s TDP-om od 65 W, ova nova linija Ryzen 7000 CPU-a za stolna računala donosi bolju učinkovitost i performanse.

AMD Instinct MI300

AMD Instinct MI300 integrirani je APU za podatkovni centar te je dizajniran za energetski učinkovite performanse AI obuke i HPC radna opterećenja. MI300 akceleratori koriste 3D dizajn čipleta koji kombinira AMD CDNA 3 GPU, Zen 4 CPU i HBM čiplete.

Alveo V70 AI Accelerator Preview

Prema riječima AMD-a, Alveo V70 energetski je najučinkovitiji videoanaliltički AI akcelerator na svijetu. Radi se o AI akceleratoru visokih performansi za podatkovne centre i implementacije u oblaku.

Više informacija o svim proizvodima koje je AMD predstavio na ovogodišnjem CES-u, moguće je pronaći na tvrtkinoj službenoj stranici.