Sajmovi

FOTO GALERIJA: U tijeku je MWC 2021 u Barceloni - najčudnije izdanje ikad...

Dragan Petric utorak, 29. lipnja 2021. u 17:31

Ovogodišnje izdanje MWC-a održava se u ljetnom umjesto u zimskom terminu, uz rigirozne epidemiološke i higijenske mjere i bez bitnih premijera mobitela...

Vjerovali ili ne, nakon puno mjeseci ponovno se nalazimo na međunarodnom tehnološkom sajmu. Hrabrost da uz epidemiološke mjere koje su na snazi i brojna ograničenja kojih se treba držati okupi ljude iz cijelog svijeta - nakon što je to pošlo za rukom IFA-i u rujnu 2020. - sada je pokazao čuveni Mobile World Congress, koji se doista ovog tjedna održava u Barceloni. 

Ako ste zaljubljenik u mobilne uređaje ili naprosto radite u telekomunikacijskoj industriji, onda znate da je ovo - inače -THE događaj industrije. Osim što su se ovdje desetljećima događale premijere bezbrojnih mobitela, među kojima su i neki od najlegendarnijih modela svih vremena (Samsung Galaxy S II i HTC Desire, recimo), MWC je bilo i ključno mjesto koje je davalo vjetar u leđa razvoju telekomunikacija, ocrtavalo trendove, "tjeralo" operatere i regulatore da se prilagođavaju željama korisnike i guraju razvoj tehnologije naprijed.

Bez MWC-a - složit će se svatko tko je ikada radio išta u telekomunikacijskoj industriji i industriji mobilnih uređaja - danas bi ti sektori bili kudikamo manje razvijeni nego što jesu. 

Ovogodišnji MWC održava se gotovo "na silu", u ljetnom umjesto uobičajenog zimskog termina, uz gotovo nevjerojatno rigorozne epidemiološke mjere, no sve skupa - u datim okolnostima - izgleda i odaje vrlo profesionalni dojam i daje nadu da će velika tehnološka okupljanja ipak preživjeti. 

Izuzmemo li IFA-u 2020, koja je ipak bila "invite only" za novinare, ovo je prvi veliki međunarodni skup uopće koji se negdje u svijetu održava nakon brojnih lockdowna (sjetite se, MWC 2020 je bio i prvi međunarodni skup koji je otkazan) i nužno je ispuniti čak 8 uvjeta da bi mogli ući na sajam!

Osim papreno skupe kotizacije (što je uvjet koji je važio svake godine i prije pojave epidemije) nužno je imati FFK2 masku, nužno se testirati brzim testom na ulazu na sajam, nužno je ispuniti izjave o zdravstvenom stanju, zemljopisnom kretanju i tako dalje... Dakako, uz sve to na ulazu vlada kaos, ali jednom kad smo se uspjeli "probiti" unutra, sajam doista izgleda kao sajam - uz, ipak, dramatično smanjene gabarite i nešto manju gužvu.

Keynote predavanje na MWC 2021 drži Elon Musk, a na partyju pjeva Bon Jovi...

Ipak, sve je na premium razini na kakvu smo i navikli na MWC-u. Premda organizatori ne objavljuju službene brojke, izlagača smo izbrojali oko 500 (u odnosu na uobičajenih 2500). Ljudi je, čini se, oko petnaestak tisuća, što je impresivna brojka. Keynote predavanje danas (doduše remote) drži Elon Musk, a na partyju će (fizički prisutan) okupljene zabavljati Bon Jovi!

Šteta je samo što nema premijera mobilnih uređaja, no tome je kumovalo i ne baš bajno stanje mobilne industrije u ovom trenutku, uzrokovano globalnom nestašicom čipova. Nije baš sretno doba za premijere novih modela...

Ostatkom sajma dominiraju tvrtke kjej se bave pružanjem usluga baziranih na 5G tehnologijama, robotici, IoT-u, umjetnoj inteligenciji i tako dalje. Zanimljivo, na sajmu izlaže i Zuluhood, zagrebački startup koji je nastupio na Idea Knockoutu 2020, o čemu ćemo pisati u zasebnom tekstu.

Do tada, bacite pogled na fotke s nikad čudnijeg Mobile World Congressa, objavljene uz ovaj izvještaj...