Sajmovi

Maker Faire – tamo gdje geekovi dođu na svoje

Sandro Vrbanus utorak, 18. rujna 2018. u 06:00

Protekloga vikenda posjetili smo Maker Faire u njemačkom Hannoveru, mjesto na kojem su se okupili "makeri" svih vrsta kako bi svojim kreacijama inspirirali novu generaciju stvaralaca

U organizaciji njemačke podružnice časopisa Make: proteklog je vikenda u Hannoveru, glavnom gradu njemačke regije Donja Saska, održan Maker Faire, sajam koji okuplja predstavnike i zaljubljenike u "maker kulturu", digitalne i sve druge oblike kreativnih stvaralaca. Pokret "makera" posljednjih je godina iznimno dobio na popularnosti, što pokazuju i sajmovi ovog tipa kakvi se održavaju diljem Europe i svijeta.

Kongresni centar u Hannoveru, u kojem se nalazilo 200-tinjak izlagača, obišlo je tijekom tri dana nešto više od 20 tisuća posjetitelja svih uzrasta. Oni najmlađi među njima, od predškolaca pa sve do tinejdžera, imali su prilike vidjeti što su stariji od njih u stanju izraditi vlastitim rukama, a na gotovo svakom su im štandu izlagači nudili da vlastitim rukama dotaknu, poigraju se, ili isprobaju neku novu tehniku, savladaju neku vještinu ili nešto svojim rukama izrade.

Iz takvih radionica u kojima su klinci mogli naučili lemiti elektroničke elemente, sastavljati robote, pilotirati dronovima, igrati razne igre ili pak slagati Lego kockice, osnovna nit vodilja ovakvog tipa sajmova je jasna – pokazati mlađim generacijama kako se mnogo toga korisnoga i zabavnoga može izraditi u kućnoj radinosti i uz malo (ili malo više) truda.

Makeri se prepoznaju na kilometar

No, nije edukacija djece i mladih jedino čemu Maker Faire služi. Izlagači su svoje uratke, ideje i tehnike vrlo rado dijelili i među sobom, prepoznajući jedan drugoga po onom stvaralačkom "sjaju u očima", po kojem se vidi da oni koji izrađuju nešto vlastitim rukama najbolje znaju cijeniti trud uložen u izloške svojih kolega iz drugih gradova ili država.

Na Maker Faireu u Hannoveru nije bila rijetkost susresti ekipu sa selfie štapovima kako snima zanimljive elektroničke, robotičke, i druge "uradi sam" projekte istodobno ih komentirajući. Na prvi pogled svima je jasno – radi se o popularnim youtuberima koji svojim gledateljima prenose atmosferu sa sajma, što uživo što kroz naknadno montirane video zapise.

A, ruku na srce, imali su što i prenositi. Izlošci su uključivali neizbježne Arduino projekte svih zamislivih vrsta i namjena, igre, umjetnička djela nastala digitalnim i analognim tehnikama (i njihovom kombinacijom), 3D pisače i skenere od onih kućne izrade preko poznatih imena kao što je Prusa, a u krugu sajma bilo je moguće vidjeti i prerađene automobile i kamione te više ili manje autonomne robote.

Da bi atmosfera bila još malo više "geekovska" pobrinuli su se i sami organizatori koji su pozvali brojne cosplayere da u svojim originalnim i ludim kostimima paradiraju među posjetiteljima – otprilike kao na Comic Conu i srodnim manifestacijama. Isto tako dio jednog paviljona bio je posvećen uvijek atraktivnim i vrlo posjećenim borbama robota. Dio atmosfere i neke najzanimljivije detalje pokušali smo vam prenijeti i slikama priloženima uz ovaj tekst.

I staro i mlado stvara

Gotovo u pravilu oni najaktivniji posjetitelji Maker Faireova su 10-20 godina mlađi od izlagača na štandovima, pa je iz te demografske slike vrlo lako vidjeti kako dolazi do prijenosa znanja, ali, možda i važnije, pobuđivanja interesa u mladima za "hakiranjem", "šarafljenjem", "prtljanjem", i drugim oblicima aktivnosti koje danas mogu izgledati kao igra, ali jednom bi im mogli biti i životni poziv, ili barem hobi.

Pojednostavljeno rečeno, na ovakvim se okupljanjima sa svojim projektima pojavljuju oni koji su odrastali uz časopise kao što su kod nas bili Sam svoj majstor ili ABC Tehnike, sanjali o nekim tada suludim i neostvarivim projektima, i potom ih dobili mogućnost ostvariti nakon pojave Arduina, Raspberry Pi-a i sličnih platformi. Sada vjerojatno ne možemo ni zamisliti kakve će sve snove imati mladi koji danas odrastaju uz modernu tehnologiju – možemo se tek nadati da će ih u budućnosti, uz neka nova tehnološka rješenja, moći ostvariti.