Samsung očekuje impresivnu dobit unatoč globalnoj nestašici poluvodiča

Samsung Electronics izražavao je veliku zabrinutost zbog ove krize, ali najnoviji poslovni rezultati pokazuju kako im je kriza u stvari donijela veliku dobit

Matej Markovinović četvrtak, 8. srpnja 2021. u 06:00

Iako je globalna nestašica čipova djelovala na gotovo sve proizvođače, iz Samsung Electronicsa stiže zanimljiva najava. Naime, tvrtka u drugom tromjesečju ove godine očekuje čak 53 posto veću dobit zahvaljujući ovoj krizi.

Procjenjuje se da bi operativna dobit u razdoblju od travnja do lipnja, trebala iznositi oko 11 milijardi dolara, a iz Samsunga objašnjavaju da je snažna potražnja za memorijskim čipovima, nadoknadila slabije prihode od prodaje uređaja zbog nestašice dijelova, piše HINA.

No, iako se sada čine optimistični, iz Samsunga su još u ožujku izrazili zabrinutost zbog ozbiljnog nedostatka poluvodiča na svjetskoj razini, pa je tada suizvršni direktor tvrtke Koh Dong-Jin, rekao da će ova kriza uveliko predstavljati problem za tvrtkino poslovanje u nadolazećim mjesecima.

„Unatoč teškoj situaciji, naši se poslovni čelnici sastaju s inozemnim partnerima kako bi riješili ove probleme“, rekao je tada Dong-Jin, a sada se čini da su gotovo četiri mjeseca kasnije, pronašli adekvatno rješenje.

Foto: Lenny Kuhne/Unsplash
Foto: Lenny Kuhne/Unsplash

Podsjećamo da je ova kriza teško pogodila proizvođače elektroničkih uređaja i automobila, pa su mnogi od njih bili prisiljeni obustaviti svoju proizvodnju proteklih mjeseci. Stoga su, gledajući prema budućnosti, američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager, predstavili plan o povećanju proizvodnje čipova u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Europska unija tako želi udvostručiti udio u globalnom tržištu čipova na 20 posto, a najavili su i ulaganja u iznosu od 140 milijardi eura u sljedeće dvije do tri godine.