Samsung započeo s uvođenjem digitalnih ključeva za automobil

Južnokorejska tvrtka ističe da su digitalni ključevi pohranjeni u Samsung Passu te su zaštićeni ugrađenim sigurnim elementom (eSE), a mogu ih koristiti i svi uređaji s Androidom 11

Vlatko Matijević subota, 2. listopada 2021. u 15:00

Samsung je još u siječnju prilikom predstavljanja Galaxy S21 serije pametnih telefona, najavio partnerstvo s Audijem, BMW-om, Fordom i Genesisom u svrhu izrade digitalnih ključeva za automobil, koji bi, prema njihovim najavama, radili i na ostalim Android uređajima te Appleovim iPhoneima.

Gotovo 10 mjeseci kasnije, Samsung je konačno započeo s dodavanjem podrške za digitalne automobilske ključeve, no značajku će trenutno moći koristiti korisnici iz Južne Koreje i to samo na Genesisu GV60.

„Pomoću Samsungovog digitalnog ključa kojeg pokreće NFC i ultraširokopojasna (UWB) tehnologija, moći ćete sigurno zaključati i otključati automobil svojim pametnim telefonom, pa čak i sigurno podijeliti ključ s prijateljima i obitelji“, objašnjavaju iz Samsunga u priopćenju.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Naime, iz Samsunga navode da će uređaji koji podržavaju UWB (Galaxy S21 Plus i Ultra te Galaxy Z Fold 2 i 3) moći koristiti značajku „pasivnog ulaska“. Drugim riječima, korisnik će moći otključati i zaključati automobil bez vađenja pametnog telefona iz džepa ili torbe.

„Moći ćete zaključati i otključati automobil, pokrenuti motor, otvoriti prtljažnik, pa čak i aktivirati prilagođene postavke poput podešavanja sjedala i položaja zrcala prije ulaska u automobil – sve to putem pametnog telefona i bez pritiskanja gumba“, ističu iz tvrtke.

Trenutno nije poznato kada će ova značajka postati dostupna u ostalim dijelovima svijeta te koji će ju još automobili podržavati.