Hoće li staro, jače napajanje oštetiti drugo računalo?

To što napajanje ima veću ukupnu snagu, ne znači da bi moglo oštetiti neko računalo zbog te snage, nego da ima mogućnost zadovoljiti i potrebe snažnije, energetski zahtjevnije računalne konfiguracije

Mario Baksa srijeda, 9. rujna 2020. u 06:00

PROBLEM

Imao sam kompjuter i prestao je raditi, ali kad uključim, pokrene se, tj pokreće grafičku karticu, što vjerojatno znači da je napajanje dobro i nije sve otišlo. Imam sad drugo računalo, kojem je napajanje slabo i kad uđem u igru, isključi se bez blue screena ili bilo čega. Želio bih ubaciti to staro napajanje, ali nisam siguran je li sigurno da mi neće oštetiti ovo računalo. Računalo je slabo i radi se o Doti 2. U starom računalu je napajanje od 300 W, a u ovom 200 W. Nego, zanima me da li svako napajanje odgovara računalu ili ne može svako u računalu, jer ne vidim isti pin na ovome i drugom napajanju.

ODGOVOR

Samo 200 W čini se vrlo malo za današnje pojmove, barem kad govorimo o stolnim računalima (prijenosna računala često znaju biti zadovoljna i s napajanjima od 45 ili 80 W, ovisno o konfiguraciji i generaciji glavnog i grafičkog procesora). Od preslabog napajanja računalu u osnovi nije ništa, osim što može postati nestabilno, srušiti se ili restartati u trenutku kad računalo pokuša povući više struje nego li napajanje može dati. Budite samo sigurni da  se računalo isključuje zbog preslabe struje ili preniskog napona, a ne možebitno zbog previsoke temperature, pogotovo u ljetno doba.

Od "prejakog" napajanja računalu također neće biti ništa, jer su naponi standardizirani, a računalne komponente će si uzeti onoliko struje koliko im treba. Znači, u osnovi je bolje da je napajanje "prejako", nego preslabo, jer ste s jačim sigurniji da će moći isporučiti potrebnu jakost struje.

Kad kupujete napajanje, osim na snagu, obratite pozornost i na šumu kablova koja dolazi s njim - da ne bi poslije ispalo da vam na njemu nedostaje baš onaj jedan konektor kojeg nema

S obzirom da je staro napajanje jače, ako je ono ispravno, premjestite li ga u ovo drugo računalo, tom računalu se neće ništa loše dogoditi. Ne da mu se neće ništa loše dogoditi, nego ćete možebitno riješiti problem isključivanja ako je uzrok problema doista bio u preslabom napajanju. Naime, s vremenom napajanjima obično padne efikasnost, prvenstveno zbog propadanja elektrolitskih kondenzatora pa ako je ovo 200-vatno napajanje već u startu bilo "na knap", s godinama je doista moglo postati preslabo.

Valja napomenuti i da snaga napajanja koja se navodi je ukupna snaga koju napajanje može isporučiti na granama različitih napona. Ponekad uzrok problema može biti to što napajanje ne može dati dovoljno jaku struju na grani određenog napona, iako bi nazivno, kad se gleda samo ukupna snaga, pretpostavilo da je dovoljno snažno.

Napajanja su veću dugo vremena manje-više kompatibilna i to u oba smjera. Prastara napajanja imaju 20-pinski ATX konektor, dok imalo novija (ATX 2.x) imaju 24-pinski, koji je često takvog oblika da se može razdvojiti na standardni 20-pinski konektor i prošireni 4-pinski, kako bi se mogao uštekati i u starije matične ploče. Uglavnom, sami morate provjeriti kakvo je stanje s tim konektorima i može li se drugo napajanje spojiti u matičnu ploču ovog računala s 200-vatnim napajanjem.

Dalje tu mogu biti i "pogrešni" konektori za uređaje poput diskova - stara napajanja imala su samo 4-pinske molex konektore, dok novija napajanja uz njih imaju i naponske SATA konektore. Taj problem se da riješiti adapterima molex-SATA. Ujedno, novija napajanja imaju 6-pinski PCI Express konektor, nekad i 6+2 pinski i 4+4 pinski EPS12V… Sami morate istražiti ima li ovo 300-vatno napajanje sve konektore koji vam trebaju za računalo u kojem je bilo 200-vatno. Ako nema, provjerite kakav ATX konektor ima matična ploča, treba li grafička kartica struju preko dodatnih (obično 6-pinskih) konektora, koliko vam molex i SATA konektora treba, te kupite novo napajanje koje će imati sve potrebne konektore.