500px više ne dopušta fotografije s Creative Commons licencom

Platforma za postavljanje fotografija 500px popularna među profesionalcima najavila je kako više neće dozvoliti postavljanje fotografija pod Creative Commons licencom

Matija Pavlić utorak, 3. srpnja 2018. u 11:00

Platforma 500px koja je namijenjena ljubiteljima fotografiranjima vrlo je popularna među profesionalcima te broji oko 13 milijuna članova iz 190 zemalja svijeta.

Nedavno je objavljeno kako će 500px donijeti dvije promjene. Korisnici više neće biti u mogućnosti na 500px postavljati fotografije pod Creative Commons licencom (koja pruža mogućnost drugim korisnicima da slobodno koriste i dijele određenu fotografiju pod određenim uvjetima kao što je spomen autora fotografije te uporaba u nekomercijalne svrhe).

Drugi korisnici više neće moći ni pretraživati postojeće fotografije koje su na 500px postavljene pod Creative Commons licencom te ne postoji nikakav plan koji će korisnicima omogućiti da pohrane svoje fotografije pohranjene pod Creative Commons licencom.

Druga promjena uključuje već provedeno zatvaranje 500px Marketplacea, prostora gdje su korisnici mogli distribuirati i prodavati svoje radove.

Ove promjenu treba promatrati u kontekstu promjene vlasništva u samoj 500px platformi koja je u veljači prešla u ruke Visual China Groupa, jedne od većih kineskih tvrtki koja se specijalizirala za licenciranje fotografija.