Getty napravio AI generator treniran isključivo na svojim licenciranim slikama

Getty Images, jedna od najvećih web kolekcija besplatnih slika, omogućit će pretplatnicima stvaranje vlastitih slika uz pomoć umjetne inteligencije

Tomislav Stanković utorak, 26. rujna 2023. u 06:00
📷 Image: Getty Images
Image: Getty Images

Getty je do nedavno imao stav da neće prihvatiti slike stvorene uz pomoć umjetne inteligencije, najviše zbog autorskih prava i neriješena pitanja u odnosu na izvorne slike i metapodatke koji bi se koristili za obuku tih modela.

Ipak, s obzirom da posjeduje jednu od najvećih biblioteka slika na webu, ne treba čuditi da ulazi na tržište generiranja slika uz pomoć umjetne inteligencije. Tvrtka se upustila u tržišnu borbu s alatom koji je treniran isključivo na licenciranom sadržaju iz vlastite kolekcije fotografija.

Pri tome korisnike uvjeravaju da neće morati brinuti o problemima vezanim uz autorska prava.

Izgradnjom vlastite platforme fotografija nastalih uz pomoć umjetne inteligencije, Getty može otežati drugim tvrtkama koje žele koristiti njegove biblioteke slika za obuku modela.

Inače, tvrtka je tužila Stability AI za kršenje autorskih prava, tvrdeći da je njihov generator slika Stable Diffusion koristio Getty fotografije bez dopuštenja, prenosi Gizmodo.

Craig Peters, izvršni direktor Gettyja, za Axios, navodi kako je cilj softvera omogućiti većem broju ljudi stvaranje slika koje prije nisu mogli samostalno izraditi, ali to ne znači da će time zamijeniti profesionalne umjetnike.

Alat ograničava koje  vrste slika korisnici mogu generirati. Nije moguće koristiti poznate osobe, robne marke i drugi potencijalno zaštićeni sadržaj. Tvrtka Getty je za The Verge izjavila kako model ne želi manipulirati niti rekreirati događaje iz stvarnog života.

Ovom alatu može se pristupiti putem web stranice Getty Images. Cijena korištenje alata navodno će se naplaćivati odvojeno od standardne pretplate na Getty Images, ali još uvijek nije navedeno koliko će to iznositi.

Korisnici će dobiti trajna i neograničena prava na sliku koju su stvorili, a oni čije slike budu pomogle u obučavanju modela dobit će naknadu temeljem formule koja u obzir uzima broj slika koje je suradnik dao i njihovu popularnost.