Američke škole se okreću umjetnoj inteligenciji u borbi protiv oružanog nasilja

Korištenje umjetne inteligencije za otkrivanje vatrenog oružja u američkim školama obećava kao proaktivno sredstvo za sprečavanje tragedija. Međutim, tehnologija donosi nove izazove i probleme s implementacijom

Ivan Podnar utorak, 14. svibnja 2024. u 06:00

Škole diljem SAD-a sve više usvajaju tehnologije umjetne inteligencije kako bi, pojačale sigurnosne mjere u svijetlu čestih i tragičnih događaja. Da bi se proaktivno spriječilo nasilje, problem koji tehnologija nastoji riješiti je rano otkrivanje vatrenog oružja na školskom terenu.

AI tehnoloških rješenja

Nekoliko AI tehnoloških rješenja već se nudi i daje nadu da se nešto može učiniti. ZeroEyes se, primjerice, integrira s postojećim sigurnosnim kamerama za praćenje video feedova u stvarnom vremenu. Ako se otkrije oružje, sustav šalje slike operativnom centru s osobljem gdje obučeni stručnjaci provjeravaju prijetnju prije nego što obavijeste lokalne vlasti i školske službenike. Ovim se postupkom nastoji smanjiti sve češće lažne alarme u školama.

ZeroEyes
ZeroEyes

Drugo rješenje uključuje AI sustav Iterate.ai, koji se takodjer može integrirati s postojećim kamerama za otkrivanje različitog oružja i slanje automatskih upozorenja. Sustav je predstavljen na CES-u ove godine.

Omnilert ima drugačiji pristup, fokusirajući se na prepoznavanje oružja prije nego ono uđe u školske zgrade.

Ovi AI sustavi nude više od pukog otkrivanja vatrenog oružja. Mnogi su dizajnirani za prepoznavanje djelomično skrivenog oružja, pa čak i drugih potencijalnih prijetnji poput noževa i prsluka od kevlara. Osim toga, dizajnirani su za integraciju s postojećom sigurnosnom infrastrukturom, poboljšavajući njezine ukupne mogućnosti.

Učinkovitost upitna

Iako umjetna inteligencija nudi obećavajući napredak u sigurnosti škola, to je samo dio mogućeg potpunog rješenja i nadilazi tehnologiju. Potpuna učinkovitost ovih sustava je još uvijek upitna jer i oni proizvode lažne alarme i propuštaju detekciju. Uz to, ovi sustavi donose potencijalne nove probleme, na primjer, kako zaštiti privatnost učenika i osoblja jer koriste tehnologije prepoznavanje lica.

Trošak implementacije je još jedna prepreka. Implementacija ovih sustava može biti skupa, iako su neki, poput ponude Iterate.ai-ja, besplatni. Kao i u mnogim zemljama, i američke škole su podfinancirane te moraju odvagnuti ovakva ulaganja i tekuće operativne troškove u odnosu na potencijalne koristi.