Amerikance više plaši mogućnost kibernetičkog terorizma od nuklearnog rata

Nedavna anketa o svjetskim pitanjima pokazala je kako Amerikanci više strahuju od mogućeg kibernetičkog terorizma nego nuklearnog rata

Stjepan Bilić četvrtak, 20. srpnja 2023. u 20:35
📷 C. Todd Lopez, DOD
C. Todd Lopez, DOD

Početkom godine Gallup je među Amerikancima proveo anketu o svjetskim pitanjima. Cilj ankete je bio saznati što Amerikanci smatraju da bi im moglo predstavljati najveću prijetnju u idućih deset godina. Telefonska anketa provedena je u razdoblju od 1. do 23. veljače na uzorku od 1008 ispitanika starijih od 18 godina, a koji žive u svih 50 saveznih država i Washingtonu. Granica pogreške uzorkovanja je ±4 postotna boda na razini pouzdanosti od 95%.

Većina Amerikanaca kibernetički terorizam smatra najhitnijom opasnošću za Sjedinjene Države. Zapanjujućih 85% ispitanika identificiralo ga je kao "kritičnu prijetnju", nadmašujući sve druge zabrinutosti, među kojima je i mogućnost nuklearnog rata. Konsenzus o ozbiljnosti prijetnje kibernetičkog terorizma obuhvaćao je različite političke pripadnosti, pri čemu su ga i demokrati i republikanci ocijenili kao kritičnu prijetnju sa stopom od 86%. Među nezavisnim kandidatima, 79% izrazilo je sličnu zabrinutost.

Ovakav stav nije ništa novo za Amerikance, Mohamad Younis iz Gallupa primijetio je da američki građani od 2021. kibernetički terorizam stalno doživljavaju kao najvažniju kritičnu prijetnju vitalnim sigurnosnim interesima SAD-a. Prije toga, međunarodni terorizam i razvoj nuklearnog oružja od strane Irana i Sjeverne Koreje bili su primarni problemi. Međutim, zabrinutost u vezi s tim pitanjima je opala tijekom prošlog desetljeća.

Da prosječni Amerikanac nije usamljen u svojim strahovima potvrđuje i izvještaj iz 2022. godine u kojem je američko Ministarstvo obrane također istaknulo kibernetički terorizam kao značajnu prijetnju kako od strane državnih aktera poput Kine i Rusije, tako i od neovisnih kriminalnih organizacija. Mieke Eoyang, zamjenica pomoćnika ministra obrane za kibernetičku politiku, komentirala je da su sposobnosti koje su nekoć bile ekskluzivne za državne aktere sada dostupne za kupnju na mračnom webu zbog pojave nedržavnih aktera u kriminalnom kibernetičkom svijetu.

Razvoj nuklearnog oružja od strane Sjeverne Koreje i Irana za Amerikance je druga najkritičnija prijetnja

Anketa je također otkrila da ispitanici gotovo podjednako smatraju razvoj nuklearnog oružja Sjeverne Koreje i Irana drugom najkritičnijom prijetnjom, dok je Iran neznatno viši od 74%. Zabrinutost oko nuklearnih sposobnosti ovih dviju zemalja stalno je visoko na popisu prijetnji, iako su ovogodišnji odgovori bili oko 10% ispod prethodnih rekordnih vrijednosti.

Istraživanje je otkrilo i značajne promjene u javnom mnijenju u pogledu vojne moći Kine, imigracije i klimatskih promjena. Političke predrasude postale su očite jer su republikanci vjerojatnije smatrali Kinu i imigraciju ključnim prijetnjama, dok su demokrati klimatske promjene doživljavali kao veću zabrinutost. Najznačajniji nesrazmjer između političkih stranaka uočen je u područjima useljavanja i klimatskih promjena. Imigraciju je kritičnom prijetnjom smatralo 84% republikanaca u usporedbi sa samo 20% demokrata. S druge strane, klimatske promjene kritičnom prijetnjom smatra 85% demokrata, ali samo 21% republikanaca.

Za razliku od drugih političkih pitanja, kibernetička sigurnost jedno je od rijetkih područja u koje zakonodavci obiju stranaka aktivno ulažu i daju prioritete. Dana 21. ožujka 2023., dvostranački duo senatora, Jacky Rosen (Demokrati) i Marsha Blackburn (Republikanci), predstavio je dva zakona osmišljena za jačanje američke cyber radne snage i povećanje sposobnosti savezne vlade da se bori protiv cyber prijetnji. Primarni cilj ovih programa je osigurati da vlada posjeduje potrebnu cyber ekspertizu za učinkovit "poraz, odvraćanje ili odgovor na zlonamjerne cyber aktivnosti", kako je navedeno u priopćenju za javnost . Od 2022. zakonodavci su predstavili i uspješno usvojili nekoliko drugih dvostranačkih prijedloga zakona koji se bave problemima kibernetičke sigurnosti, posebno onih usmjerenih na zaštitu kritične infrastrukture kao što su zdravstveni i energetski sektori.