Brojevi telefona gotovo pola milijarde korisnika WhatsAppa prodaju se na Dark webu

Metinoj aplikaciji za dopisivanje netko je ukrao relativno svježu bazu podataka s korisničkim detaljima, a sada se istu može kupiti na jednoj online hakerskoj tržnici Dark weba

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. studenog 2022. u 06:00

Ovih dana pojavila se vijest o tome da nepoznat netko na jednom hakerskom forumu Dark weba prodaje ogromnu bazu podataka, navodno usko vezanu uz Metine aplikacije za dopisivanje, WhatsApp. Prodavatelji tvrde da je riječ o bazi iz 2022. godine, koja sadrži čak 487 milijuna telefonskih brojeva registriranih na WhatsAppu.

Zahvaćeno 659 tisuća hrvatskih brojeva

Nakon prvih informacija o tome, neki portali uspjeli su se domoći jednog dijela te baze, pa su vrlo brzo potvrdili da je riječ o autentičnim podacima. U bazi su navedeni telefonski brojevi iz ukupno 84 zemlje svijeta. Najviše ih je iz Egipta (44,8 milijuna), Italije (35,7 milijuna) i SAD-a (32,3 milijuna). Na listi zahvaćenih zemalja u ovom curenju podataka je i Hrvatska, odakle su stručnjaci pobrojali 659.115 telefonskih brojeva.

Osoba koja prodaje ovu bazu podataka ne otkriva kako su brojevi telefona prikupljeni. Moguće je da je riječ o izravnoj krađi podataka iz WhatsAppovih internih sustava, ili pak o nekoj nepoznatoj metodi masovnog prikupljanja podataka ("scrapanja"), što je zabranjeno u samim uvjetima korištenja ove Metine usluge.

"Oglas" za prodaju podataka 📷 Screenshot / Cybernews
"Oglas" za prodaju podataka Screenshot / Cybernews

Kako bilo, riječ je o ilegalnom prikupljanju podataka i "još ilegalnijoj" prodaji istih. Iz Mete se za sada nisu očitovali o ovom slučaju, a sigurno je da će morati – barem kad je riječ o europskim tržištima, gdje privatnost ovakvih podataka potpada pod strogu regulativu Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Kolika je opasnost?

Kod ovakvog curenja podataka, gdje ne postoje kombinacije korisničkih imena i lozinki, niti su brojevi telefona izravno povezani s korisničkim računima, nema izravne opasnosti od upada hakera u razne sustave, krađe identiteta i sličnih aktivnosti. No, velike se baze kontakata mogu koristiti za slanje spama, raznih phishing poruka, sumnjive marketinške aktivnosti, a u nekim slučajevima i za razne oblike prevara. Korisnicima WhatsAppa stoga se preporuča da budu na oprezu, pogotovo počnu li dobivati poruke od nepoznatih pošiljatelja.

📢 Uštedi do 12%

iPad

Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!

769,99€ 5.801,49 kn 875,84€ Kupi

📢 3 godine jamstva

VERBATIM SSD

128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s

22,99€ 173,22 kn Kupi


Viši standard za kućno kino

MARANTZ Cinema 60 DAB

7.2-kanalni AV prijemnik visokih performansi s pojačanjem od 100 W po kanalu, Dolby Atmos, DTS:X, 8K Ultra HD i HEOS ugrađenim streamingom.

1.412,17 € 10.639,99 kn Kupi

Besprijekorna kvaliteta zvuka

KEF LSX II

Jednostavno streamajte bilo što uključujući AirPlay 2, Chromecast, Spotify i Tidal ili neprimjetno povežite LSX II s drugim uređajima.

1.499,63 € 11.298,96 kn Kupi