CARNET: Procurilo 47 tisuća korisničkih računa s .hr domenom i 24 tisuće lozinki

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u povijesti otkriveno je kako su u običnom tekstualnom obliku objavljeni podaci desetaka tisuća korisnika s .hr domene. CARNET-ov Nacionalni CERT upozorava na ovaj događaj i daje uputu kako provjeriti nalaze li se i vaši podaci u kompromitiranim bazama

Sandro Vrbanus utorak, 24. studenog 2020. u 15:57

Više od 23.000 baza podataka s hakiranim privatnim podacima korisnika postalo je nedavno javno dostupno na Internetu. Jedno je to od najvećih slučajeva curenja podataka u povijesti. Za ovu kolekciju baza se vjeruje kako je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte i lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 milijuna jedinstvenih korisničkih računa.

Iako je ove velika kolekcija privatnih podataka bila dostupna tek nekoliko sati i isključivo pretplatnicima spomenutog foruma, nedugo potom počela se naširoko dijeliti putem Telegram i Discord kanala.

Velik broj podataka s .hr domenom u tekstualnom obliku

CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom ovih podataka utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47.000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24.000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi daljnje napade, i kompromitirati korisničke račune, pa šteta može biti značajna. Tijekom narednih dana, Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun.

Provjerite svoje podatke!

Sve korisnike iz Nacionalnog CERT-a pozivaju da svoje korisničke podatke provjere putem servisa Have I Been Pwned, na kojem su sada uključeni i kompromitirani podaci izloženi javnosti u ovom najnovijem velikom sigurnosnom incidentu.