Google darežljiv prema stručnjacima za računalnu sigurnost

Google je objavio svoje izvješće o programu Google Vulnerability Reward, osmišljenim za nagrađivanje stručnjaka za računalnu sigurnost koji su naišli na određene propuste u Googleovim proizvodima

Matija Pavlić petak, 9. veljače 2018. u 06:30

Google je objavio podatke vezane za nagrade koje su dodijeljene istraživačima koji se bave računalnom sigurnošću. Google je u sklopu svog programa Google Vulnerability Reward tijekom 2017. godine isplatio ukupno 2,9 milijuna američkih dolara.

Spomenuti iznos isplaćen je pojedincima i timovima iz 60 zemalja svijeta, koji su  svojim aktivnostima doprinijeli jačanju sigurnosti operativnog sustava Android, internetskog preglednika Chrome i drugih Googleovih proizvoda.

Google je u izvješću izdvojio kineskog nezavisnog istraživača Guang Gonga koji je na ljeto 2017. godine otkrio niz exploita prisutnih na Googleovim Pixel uređajima i time zaradio 112.500 američkih dolara (najveći iznos koji je primio samostalni istraživač koji ne djeluje u timu).

Od pokretanja programa Vulnerability Reward 2010. godine pa do danas, Google je istraživačima ukupno 12 milijuna američkih dolara. Također, Google je povećao nagradu za exploite vezane za kernel i udaljeno izvođenje koda na maksimalni iznos od 200 tisuća američkih dolara. Cjelokupno izvješće možete pogledati na sljedećoj poveznici.