Hakiran Tele2, napadači imali pristup osobnim podacima hrvatskih korisnika

Određeni broj korisnika teleoperatera Tele2 dobio je ovih dana dopis u kojem ih se obavještava da su tijekom nedavnog hakerskog napada njihovi privatni podaci možda kompromitirani

Sandro Vrbanus četvrtak, 10. rujna 2020. u 17:00

Čitatelji našeg portala dojavili su nam kako su na kućnu adresu ovih dana dobili pismo svojeg telekom operatera Tele2 u kojem ih se obavještava o nedavnom hakerskom napadu. Sigurnosni incident, kako pišu iz Tele2 u tom dopisu, dogodio se na njihovim web serverima. O svemu su, kažu, odmah po otkriću obavijestili nadležne službe te poduzeli mjere kako bi spriječili ponavljanje incidenta.

Forenzička analiza pokazala je da nema dokaza da su hakeri preuzeli privatne podatke korisnika, ali su istima tijekom napada mogli pristupiti. Riječ je o podacima kao što su ime i prezime, adresa, datum rođenja i OIB, odnosno podaci dostupni s osobne iskaznice i ugovora između korisnika i Tele2. Podaci o bankovnim karticama, poručili su, ne nalaze se na njihovim serverima i hakeri im nisu mogli pristupiti.

Iz Tele2 su svojim korisnicima uputili ispriku i obećanje da će raditi na poboljšanju sigurnosnog okruženja. Pojačano prate aktivnosti vezane uz korisničke račune koji su bili ugroženi, te najavljuju da će u slučaju bilo kakvih sumnjivih radnji poduzeti daljnje korake i obavijestiti svoje korisnike u najkraćem mogućem roku.

Vezano za ovaj slučaj kontaktirali smo Tele2 i zatražili detaljnije podatke o samom hakerskom napadu. No, oni su nam još jednom ponovili istu izjavu koja stoji u rečenom dopisu. Njihovo službeno očitovanje prenosimo u okviru ispod teksta. U slučaju da doznamo više detalja o ovom incidentu, objavit ćemo ih naknadno.