Kinezi špijunirali američke kompanije uz pomoć posebnih čipova?

Velika međunarodna špijunska afera mogla bi se dogoditi između Kine i SAD-a pokažu li se najnovije informacije istinitima. Prema njima, Kinezi su u servere ugrađivali čipove za prisluškivanje

Sandro Vrbanus petak, 5. listopada 2018. u 15:04

Američki Bloomberg Businesweek ovoga je tjedna donio bombastičnu priču o mogućem opsežnom špijuniranju koje Kina provodi u SAD-u. Sve je započelo navodno 2015. godine kada je Amazon pripremao akviziciju kompanije Elemental Technologies, čiji proizvodi, poslužitelji za kompresiju videa, su bili sklapani u Kini, u pogonima kompanije Super Micro Computer.

Tada su Amazonovi stručnjaci u ovim serverima pronašli neplanirano tamo ugrađene čipove – velike poput vrha olovke – namijenjene špijuniranju.

Amazonova istraga pokazala je kako se serveri iz Elementala, a sklopljeni kod istog kineskog dobavljača, nalaze u brojnim podatkovnim centrima Ministarstva obrane, CIA-e, pa i na vojnim brodovima mornarice. Čipovi ugrađeni u Super Micru navodno su završili i u serverima kod 30-ak velikih američkih kompanija, uključujući Amazon i Apple, tvrde Bloombergovi izvori.

Pretpostavljaju kako je ovu operaciju ugradnje sofisticirane tajne opreme za prisluškivanje nadzirala i financirala službena Kina. Čipovi su navodno imali sposobnost presretati podatke koji putuju prema procesorima, te ih prosljeđivati do udaljenih servera. Isto tako omogućavali su izvođenje programskog koda na daljinu uz vrlo visoku razinu ovlasti i pristupa ostalom hardveru.

Apple je, zanimljivo, 2016. prekinuo suradnju sa Super Microm, ne navodeći moguće špijuniranje kao razlog. Navode o pronalasku špijunskih čipova demantirali su iz Applea i Amazona, kao i iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova, no Bloomberg i dalje ostaje pri svojem izvještavanju u kojem se oslanja na brojne izvore iz ovih kompanija i dobavnog lanca. Netko u cijeloj priči, očito, ne govori istinu…