Krajem prošle godine zabilježen velik porast broja DDoS napada

Prema podacima Cloudflarea, u posljednjem tromjesečju 2021. zabilježeno je 175% više DDoS napada nego u istom razdoblju godinu prije. Na godišnjoj razini porast je 29%, a najčešći cilj proizvodne tvrtke

Sandro Vrbanus petak, 14. siječnja 2022. u 18:40

Kompanija Cloudflare, koja se bavi internetskom sigurnošću, objavila je rezultate svojeg redovitog istraživanja o količinama i vrstama zabilježenih DDoS napada u svijetu. Prema njihovim podacima za 2021. godinu, prvu polovicu godine obilježili su veliki ransomware napadi na kritične dijelove infrastrukture diljem svijeta, kao i ucjenjivački DDoS napadi iza kojih je stajao zahtjev za plaćanjem otkupnine. Glavne mete su, osim infrastrukturnih tvrtki i organizacija, bile i škole, javni sektor i druge privatne tvrtke.

Sve više napada

U drugoj polovici 2021. zabilježen je velik porast klasičnih DDoS napada izvedenih putem botnet mreža, a sve je dodatno pogoršano otkrićem velike ranjivosti Java libraryja Log4j. Ukupni je godišnji porast broja DDoS napada bio 29%, a na razini zadnjeg tromjesečja, u odnosu na isto razdoblje u godini prije, iznosio je čak 175%. Samo u prosincu prošle godine svaki treći je Cloudflareov korisnik u anketi odgovorio da je bio meta DDoS napada ili s njima povezanih prijetnji.

Količine napada po kvartalima
Količine napada po kvartalima

Najčešće je krajem prošle godine napadana industrija, odnosno proizvodni pogoni, na koje je zabilježeno čak 641% više DDoS napada nego u istom razdoblju 2020. godine. Nakon toga slijede poslovne usluge i kompanije koje se bave igranjem ili kockanjem, kao sljedeće česte mete.

Napadači iz Kine, žrtve iz SAD-a

Pogleda li se geografska distribucija izvorišta i ciljeva napada, i tu se pojavljuje jasan trend. Najviše napada dolazi iz Kine (četvrtu godinu u nizu), potom iz SAD-a, a nakon njih slijede Brazil, Indija, Indonezija i Rusija. Kao države koje su najčešćim metama napada ističu se SAD kao uvjerljivi lider, a slijede ih Kanada, Njemačka, Francuska i Ukrajina.

Mjesečni pregled 2021.
Mjesečni pregled 2021.

U studenome je Cloudflare zabilježio i najveći DDoS napad u povijesti, multivektorski napad tipa Mirai u kojem je putem botneta s IoT uređaja bilo generirano gotovo 2 Tbps prometa, uz 17,2 milijuna zahtjeva u sekundi (rps). Ovaj napad Cloudflareovi su sustavi automatski prepoznali i spriječili.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi