Krajem prošle godine zabilježen velik porast broja DDoS napada

Prema podacima Cloudflarea, u posljednjem tromjesečju 2021. zabilježeno je 175% više DDoS napada nego u istom razdoblju godinu prije. Na godišnjoj razini porast je 29%, a najčešći cilj proizvodne tvrtke

Sandro Vrbanus petak, 14. siječnja 2022. u 18:40

Kompanija Cloudflare, koja se bavi internetskom sigurnošću, objavila je rezultate svojeg redovitog istraživanja o količinama i vrstama zabilježenih DDoS napada u svijetu. Prema njihovim podacima za 2021. godinu, prvu polovicu godine obilježili su veliki ransomware napadi na kritične dijelove infrastrukture diljem svijeta, kao i ucjenjivački DDoS napadi iza kojih je stajao zahtjev za plaćanjem otkupnine. Glavne mete su, osim infrastrukturnih tvrtki i organizacija, bile i škole, javni sektor i druge privatne tvrtke.

Sve više napada

U drugoj polovici 2021. zabilježen je velik porast klasičnih DDoS napada izvedenih putem botnet mreža, a sve je dodatno pogoršano otkrićem velike ranjivosti Java libraryja Log4j. Ukupni je godišnji porast broja DDoS napada bio 29%, a na razini zadnjeg tromjesečja, u odnosu na isto razdoblje u godini prije, iznosio je čak 175%. Samo u prosincu prošle godine svaki treći je Cloudflareov korisnik u anketi odgovorio da je bio meta DDoS napada ili s njima povezanih prijetnji.

Količine napada po kvartalima
Količine napada po kvartalima

Najčešće je krajem prošle godine napadana industrija, odnosno proizvodni pogoni, na koje je zabilježeno čak 641% više DDoS napada nego u istom razdoblju 2020. godine. Nakon toga slijede poslovne usluge i kompanije koje se bave igranjem ili kockanjem, kao sljedeće česte mete.

Napadači iz Kine, žrtve iz SAD-a

Pogleda li se geografska distribucija izvorišta i ciljeva napada, i tu se pojavljuje jasan trend. Najviše napada dolazi iz Kine (četvrtu godinu u nizu), potom iz SAD-a, a nakon njih slijede Brazil, Indija, Indonezija i Rusija. Kao države koje su najčešćim metama napada ističu se SAD kao uvjerljivi lider, a slijede ih Kanada, Njemačka, Francuska i Ukrajina.

Mjesečni pregled 2021.
Mjesečni pregled 2021.

U studenome je Cloudflare zabilježio i najveći DDoS napad u povijesti, multivektorski napad tipa Mirai u kojem je putem botneta s IoT uređaja bilo generirano gotovo 2 Tbps prometa, uz 17,2 milijuna zahtjeva u sekundi (rps). Ovaj napad Cloudflareovi su sustavi automatski prepoznali i spriječili.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi