Kriminalci mekog srca dali dekripcijski ključ dječjoj bolnici koju su napali ransomwareom

Nakon što su je "greškom partnera" napali zloćudnim ransomwareom i zaključali im računalne sustave, kriminalci iz zloglasne bande LockBit poslali su im lozinku za dekripciju, popraćenu isprikom

Sandro Vrbanus utorak, 3. siječnja 2023. u 18:05

Jedna od najpoznatijih svjetskih organiziranih kriminalnih organizacija u području kibernetičkog kriminala je LockBit, banda koja prodaje svoj ransomware kao uslugu. Tom uslugom može se koristiti bilo tko, ako im plati 20% od prikupljene otkupnine, nakon uspješnih iznuđivačkih napada. LockBitov "ransomware-as-a-service" vrlo je raširen i najčešće cilja velike tvrtke i organizacije, za koje smatraju da imaju dovoljno novca za plaćanje otkupnine, a nemaju dobar sustav sigurnosti ili backupa.

Kriv je hakerski partner

Jedan od takvih napada LockBitovih "ugovornih partnera" dogodio se u prosincu, kada je njihovim ucjenjivačkim zloćudnim programom uspješno kriptirana mreža kanadske dječje bolnice SickKids. Od napada, koji je započeo 18. prosinca, njihovi su stručnjaci uspjeli uspješno oporaviti oko 60% računalnog sustava, a nedavno su primili i ispriku zloglasne organizacije.

"Primite našu iskrenu ispriku... u potpisu, kriminalci i ucjenjivači"
"Primite našu iskrenu ispriku... u potpisu, kriminalci i ucjenjivači"

Grupa LockBit javno se ispričala za napad, napisavši da su njihovi partneri odgovorni za hakiranje najveće kanadske pedijatrijske bolnice. Ovaj napada, kažu  humani hakeri, protivan je njihovoj politici korištenja, a partner koji ga je organizirao izbačen je iz partnerskog programa. Baš kao da rade nešto sasvim legalno i prema pravilima, hakeri su se tako pokušali za grešku iskupiti – slanjem dekripcijskih ključeva napadnutoj bolnici.

Uprava bolnice SickKids poručila je da je svjesna ove ponude, ali i da surađuju s vanjskim sigurnosnim stručnjacima kako bi provjerili vjerodostojnost ključa i testirali njegovu upotrebu. Hakerima, kažu, nisu ništa platili.