Malware kampanja lažira mailove Porezne uprave

Porezna uprava obavijestila je danas sve hrvatske građane i poduzetnike da ne otvaraju elektroničku poštu dobivenu s lažirane adrese jer ista distribuira zlonamjerni softver

Sandro Vrbanus srijeda, 16. listopada 2019. u 13:41

Na adrese hrvatskih građana i kompanija ovih dana stiže poruka elektroničke pošte naslovljena "Obavijest o primjeni" poslana s lažirane adrese koja imitira službenu adresu Porezne uprave. Iz tog razloga Porezna uprava objavila je priopćenje u kojem upozorava na opasnost koja se krije iza ove e-mail kampanje. Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

Lažirana adresa elektroničke pošte Porezne uprave

​Minist​arstvo financija, Porezna uprava zaprimila je obavijest da na adrese elektroničke pošte poreznih obveznika pristiže pošta sljedećeg sadržaja: OBAVIJEST O PRIMJENI ČLANKA 54b. (Izuzeće od obveze izdavanja računa) OPĆEG POREZNOG ZAKONA.

Navedeni mail poslan je s adrese informiranje@porezna-uprava.org te se u nastavku maila od primatelja traži preuzimanje priložene datoteke koja u sebi sadrži zlonamjerni software.

Ovim putem upozoravamo da se ne radi o adresi elektroničke pošte Porezne uprave te molimo sve koji zaprime poštu s gore navedene adrese da istu ne otvaraju te ne preuzimaju priloženi sadržaj.

Nacionalni CERT također upozorava na ovu kampanju navodeći kako je riječ o phishingu i preusmjeravanju korisnika na maliciozni lažni URL porezna-uprava.org, te korisnicima savjetuje oprez te brisanje zlonamjerne poruke iz sandučića elektroničke pošte.

Sadržaj maila

Kako smo i sami dobili ovakvu poruku, screenshote prenosimo u nastavku, te potvrđujemo kako klikanje na linkove unutar ove poruke vodi na preuzimanje maliciozne .exe datoteke.