Među podacima ukradenima Facebooku je i Zuckerbergov broj telefona

Pojavljuju se novi detalji o curenju podataka o 533 milijuna Facebookovih korisnika, a sada već možete provjeriti je li i vaš korisnički račun među kompromitiranima

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. travnja 2021. u 17:04

Ogromna baza s privatnim podacima 533 milijuna korisnika Facebooka ovoga je vikenda otkrivena na webu, gdje joj se može pristupiti slobodno i besplatno – čineći je idealnim izvorištem podataka za kojekakve hakere, prevarante ili druge zlonamjerne osobe. Među svim ovim podacima ukradeni su i oni koji se odnose na korisničke račune gotovo 660 tisuća korisnika ove društvene mreže iz Hrvatske, ali i njezinog prvog čovjeka – Marka Zuckerberga.

Portal Bleeping Computer vršljao je po ukradenim podacima i objavio neke zanimljive podatke. Doznajemo tako da je točan broj kompromitiranih korisničkih računa 533.313.128, a među njima gotovo svaki od zapisa sadrži broj mobitela korisnika, njihov jedinstveni Facebook ID, ime te spol. Među njima se tako našao i Mark Zuckerberg, kao i još dvojica ranih suosnivača kompanije, Chris Hughes i Dustin Moskovitz – čiji su brojevi mobitela dostupni u bazi.

Podatke o osnivačima Facebooka pronašli su s Bleeping Computera
Podatke o osnivačima Facebooka pronašli su s Bleeping Computera

2,5 milijuna mailova

U manjem broju slučajeva među ukradenim su podacima prisutni i lokacijski podaci, podaci o vezama, zanimanjima i datumi rođenja, dok je u oko 2,5 milijuna slučajeva "procurila" i e-mail adresa korisnika.

Portal Have I Been Pwned? koji prikuplja kompromitirane e-mail adrese i omogućava korisnicima da provjere nalazi li se i njihova među njima kaže kako je oko 65% podataka iz ove baze kod njih već bilo zabilježeno. Oko 2,5 milijuna novih adresa dodali su sada u svoj sustav, pa na ovom mjestu možete provjeriti tiče li se i vas najnovije curenje podataka s Facebooka.

Iz Facebooka su se u međuvremenu prvi puta službeno oglasili po ovom pitanju. Putem glasnogovornika su za medije poručili da se "o ovom slučaju već izvještavalo 2019. godine", te da su oni u kolovozu te godine pronašli sigurnosni problem i zakrpali ga. Samim time potvrdili su da su im podaci o preko pola milijarde korisnika bili ukradeni prije gotovo dvije godine.