Microsoft izdao zakrpe za Windowse XP i 7 kako bi se spriječio novi napad sličan WannaCryu

Nakon 2017. Windowsi XP dobili su još jednu hitnu zakrpu jer je pronađena još jedna ranjivost koja bi mogla prouzročiti napade slične ucjenjivačkom crvu WannaCry

Sandro Vrbanus petak, 17. svibnja 2019. u 12:52

Microsoft je ovoga tjedna izdao zakrpu za verzije Windowsa koje već godinama službeno nisu podržane niti primaju nadogradnje. Nedavno je, naime, otkriven propust u starijim Windowsima koji bi mogao biti iskorišten za brzo širenje malicioznih programa, slično kako se to već dogodilo s Windowsima XP 2017. godine pojavom crva WannaCry. Potencijalne žrtve novootkrivenog propusta su sljedeće verzije:

  • Windows 2003
  • Windows XP
  • Windows 7
  • Windows Server 2008 R2
  • Windows Server 2008

Propust je otkriven u dijelu Windowsa nazvanome Remote Desktop Services (nekada Terminal Services), a može, ako se iskoristi, omogućiti napadaču izvršavanje proizvoljnih naredbi na daljinu, te propagiranje napada od jednog do ostalih računala unutar iste mreže. Na ovaj je način WannaCry prije dvije godine paralizirao brojne sustave bolnica, institucija i drugih velikih organizacija koje se i dalje oslanjaju na Windowse XP.

Korisnici Windowsa 8 i 10 nemaju razloga za brigu jer su njihovi operativni sustavi otporni na ovakvu vrstu napada.

Zakrpe za ranjive nepodržane Windowse dostupne su na ovom mjestu, dok se za sustave s podrškom mogu pronaći ovdje. U svakom slučaju se preporuča njihova što žurnija instalacija.