Moguće je izraditi ransomware za – DSLR fotoaparate

Sigurnosni stručnjaci Check Point Researcha istražili su mogućnost da hakeri zaraze pojedine modele fotoaparata, kriptiraju sadržaj na njima, te zatraže otkupninu

Sandro Vrbanus srijeda, 14. kolovoza 2019. u 06:00

Jedan od najpodmuklijih tipova računalnih virusa zasigurno je ransomware – ucjenjivački zloćudni program koji, jednom kad se naseli na računalo žrtve, enkripcijom zaključa dokumente na njemu, a haker potom za otključavanje traži izvjesnu svotu novca. Do sada smo vidjeli da se ovakvi programi šire po mrežama računala, a sigurnosni stručnjaci Check Point Researcha odlučili su ispitati je li moguće da se tako nešto dogodi i s fotoaparatima.

Njihov je zaključak da je to potpuno izvedivo. Moderni DSLR fotoaparati napredni su strojevi, moguće ih je povezati putem kabela ili bežične mreže, a samim time ih izložiti napadima koji prijete putem Interneta. Rečeno – učinjeno: u priloženom video zapisu zabilježili su jedan uspješan pokušaj, dokaz koncepta, kojim pokazuju da je samo spajanjem putem bežične mreže na DSLR moguće instalirati ransomware i kriptirati fotografije u tom trenutku prisutne na memorijskoj kartici.

Ranjivi protokol

Kao vektor napada za distribuciju zloćudnog softvera iskorišten je Picture Transfer Protocol (PTP), odnosno protokol kojim fotoaparati komuniciraju s računalom. Isti je prilično ranjiv budući da se radi o nezaštićenoj komunikaciji i protokolu koji podržava mnoštvo kompleksnih naredbi – od prebacivanja fotografija pa sve do nadogradnje firmwarea aparata.

Check Pointovi stručnjaci sve detalje ovog napada objavili su na svojem blogu, od toga kako su nabavili i modificirali firmware uređaja, pronašli ranjivost u PTP-u, i u konačnici putem iste uspjeli u izvršavanju koda na daljinu. Svoje su otkriće još u ožujku podijelili s Canonom, na čijem su uređaju i testirali zarazu ransomwareom. Tek sada, kada je Canon izdao zakrpe za ovu ranjivost, detalji su pušteni u javnost – kao upozorenje ostalim proizvođačima fotoaparata koji možda također prodaju ranjive uređaje.