Na NATO-voj vježbi kibernetičke obrane Cyber Coalition 2022 sudjelovala i Hrvatska

Na ovogodišnjoj vježbi u području kibernetičke obrane sudjelovalo je više od 140 hrvatskih predstavnika iz Oružanih snaga, akademske zajednice te privatnog dijela IT sektora

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. prosinca 2022. u 11:46
📷 MORH/ M. Škovrlj
MORH/ M. Škovrlj

Cyber Coalition najveća je i najpoznatija NATO vježba u području kibernetičke obrane koja se provodi s ciljem poboljšanja sposobnosti NATO-a, saveznika i partnera za obranu i zajedničko djelovanje u kibernetičkom prostoru. U ovogodišnjoj vježbi Cyber Coalition 2022, koja je završila u petak, 2. prosinca, sudjelovalo je više od tisuću kibernetičkih eksperata iz 26 zemalja članica Saveza i sedam partnerskih država.

Središnje mjesto upravljanja vježbom bilo je u Tallinnu u Estoniji, a sama vježba se provodila distribuirano s lokacija zemalja sudionika. Uz nekoliko sudionika Oružanih snaga RH koji su bili u upravljačkom dijelu u Estoniji vježba je u Republici Hrvatskoj okupila preko 140 sudionika iz državne uprave, akademske zajednice i industrije.

Stvarni scenariji

Scenariji na vježbi simulirali su prijetnje iz stvarnog života, kao što su napadi na električne mreže, programe i sredstva NATO-a i saveznika tijekom vojnih operacija. Osim otkrivanja incidenata, provedbe obrambene kibernetičke operacije i oporavka sustava čime se bavila tehnička obučna skupina, hrvatska provedba uključivala je također operativnu i pravnu obučnu skupinu.

Operativna skupina imala je zadaću koordinacije i osiguranja provedbe vojne operacije u uvjetima degradirane slobode djelovanja u kibernetičkom prostoru, pravna je skupina osiguravala donošenje odluka u skladu s međunarodnim pravom i praksom te poduzimanje pravnih mjera protiv počinitelja.

📷  MORH/ M. Čobanović
MORH/ M. Čobanović

Od državnih tijela uz MORH i OSRH sudjelovali su i Sigurnosno obavještajna agencija RH, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, Državno odvjetništvo RH, European cybercrime centre – Europol, Agencija za zaštitu osobnih podataka, CARNET, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti te Nacionalni CERT.

Iz privatnog sektora u vježbi su sudjelovale tvrtke: SPAN d.d., Microsoft Hrvatska d.o.o., Insig2 d.o.o., Infigo IS d.o.o., Infobip d.o.o., EDURON IS d.o.o. Iz akademske zajednice sudjelovali su: Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fakultet prometnih znanosti Zagreb, Pravni fakultet Osijek, Zavod za informatiku Osijek i Visoko učilište Algebra.

Zapovjedništvo za kibernetički prostor je dugogodišnji nacionalni organizator vježbe čiji je zapovjednik brigadir Daor Dabo, izrazio zadovoljstvo rezultatima vježbe: "Vježba Cyber Coalition je primjer kako NATO pomaže svojim članicama u razvoju sposobnosti kibernetičke obrane gdje se kroz izuzetno realistične i izazovne scenarije omogućuje testiranje i razvoj sposobnosti širokom krugu sudionika. Iznimno sam zadovoljan postignutim rezultatima na vježbi koji dokazuju kako sposobnosti kibernetičke obrane i otpornosti Republike Hrvatske jačaju iz godine u godinu, a sinergijom državne uprave, akademske zajednice i industrije moguće je riješiti sve probleme".