Nema zemlje koja nije pogođena malwareom vezanim uz COVID-19

Hakeri su se vrlo brzo prilagodili novonastaloj kriznoj situaciji i počeli su svoje phishing i druge napade prilagođavati kako bi žrtve pomislile da se radi o korisnim informacijama oko koronavirusa

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. travnja 2020. u 14:30

Microsoft je objavio kako su njihovi sigurnosni stručnjaci zabilježili napade raznim vrstama malwarea povezanog uz COVID-19 diljem svijeta u proteklim tjednima. Hakeri iskorištavaju strah, paniku i potrebu za informacijama koje su kod internetskih korisnika u posljednje vrijeme vrlo prisutni. Dodatnu slabu točku predstavlja činjenica da mnogi korisnici rade od kuće, na vlastitim računalima, pa je veći broj uređaja potencijalno izložen napadima.

Do sada su primijećeni deseci tisuća različitih pokušaja phishinga koji se skrivaju iza informacija o koronavirusu, a COVID-19 najčešći je "mamac" na koji se pokušava korisnike navesti da kliknu. Microsoft je objavio da su ovakvi napadi zabilježeni u sve i jednoj zemlji svijeta, što su prikazali i na mapi koja je i naslovna slika ove vijesti. Najčešće mete su korisnici u Kini, Rusiji i SAD-u.

Phishing prije i za vrijeme koronakrize
Phishing prije i za vrijeme koronakrize

Najčešće je riječ o već ranije prokušanim phishing napadima koji su samo prilagođeni novoj kriznoj situaciji. Broj napada u svijetu, kažu, nije značajno povećan, ali su deseci od ranije aktivnih kampanja promijenile način rada tako da sada sve češće spominju COVID-19 i "hvataju" korisnike koji su željni doznati nove informacije o ovoj pandemiji.

Microsoftov cloud sigurnosni alat SmartScreen bilježi oko 18 tisuća malicioznih URL-ova povezanih s COVID-19 pandemijom svakog dana, dok je Office 365 Advanced Threat Protection spriječio veliku kampanju koja je lažirala stranicu za prijavu na servis Office 365 kako bi krala korisničke podatke. Zabilježeno je i da su državno sponzorirani hakeri iz nekoliko zemalja također koristili pandemiju kako bi pokušali hakirati svoje mete.