Pluton je novi Microsoftov čip za sigurnost budućih Windows računala

Microsoft je u suradnji s Intelom, AMD-om i Qualcommom predstavio Pluton, čip za sigurnost sustava koji bi trebao naslijediti aktualnu TPM tehnologiju

Matija Pavlić srijeda, 18. studenog 2020. u 06:00

Microsoft je predstavio Pluton, novi čip koji bi u budućnosti trebao doprinijeti većoj sigurnosti računala. Novi čip je predstavljen u suradnji s IntelomAMD-om i Qualcommom u čije će se procesore u budućnosti i ugrađivati.

U osnovi riječ je o nasljedniku aktualne Trusted Platform Module (TPM) tehnologije koja uključuje zaseban čip koji se ne nalazi u samom procesoru pa već postoji nekoliko metoda kako prikupiti podatke koji se razmjenjuju između TPM-a i procesora ukoliko napadač ima direktan fizički pristup računalu.

Pluton koristi chip-to-cloud princip koji posuđuje od Xbox i Azure Sphere platformi te implementira takozvanu Secure Hardware Cryptography Key tehnologiju. Ona omogućuje blokiranje različitih postojećih ali i budućih napada koji kompromitiraju sigurnost računala (na primjer kao što su Spectre i Meltdown).

U principu Pluton je u mogućnosti pratiti ažuriranja firmwarea putem cloud okruženja (Windows Update), kontrolirati integritet samog sustava te ponuditi zaštitu od prijetnji kao što je krađa osjetljivih informacija i kriptografskih ključeva. Kada će se točno Pluton čip pojaviti u proizvodima na tržištu zasad nije poznato.