Pretvarao se da je iz Appleove korisničke podrške i provaljivao u iCloud račune

Jedan je Amerikanac optužen da je ukrao preko 620 tisuća privatnih fotografija i 9 tisuća video zapisa s iCloud računa više od 300 osoba, i to tako što je žrtve uvjerio da mu daju lozinke za pristup

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. kolovoza 2021. u 12:09

40-godišnji Amerikanac iz mjesta La Puente u okrugu Los Angeles, Hao Kuo Chi, koji se predstavlja i kao David, optužen je za krađu privatnih podataka velikog broja Appleovih korisnika. Nakon optužbi priznao je počinjenje svih kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret, a ona uključuju urotu i neovlašteni pristup tuđim privatnim podacima. Optuženi David je, naime, za dvojicu suradnika iz neimenovane druge zemlje, koji su mu to plaćali, "hakirao" iCloud korisničke račune, s njih preuzimao fotografije i video zapise te ih prosljeđivao nalogodavcima.

U više godina ovih aktivnosti uspio je upasti u oko 4.700 iCloud računa, s kojih je "skinuo" preko 620 tisuća privatnih fotografija i 9 tisuća video zapisa. U račune je u pravilu ulazio uz pomoć socijalnog inženjeringa, kontaktirajući žrtve izravno putem e-maila, uvjeravajući ih da je predstavnik Appleove korisničke službe.

Tražio je gole slike

Potom je nagovarao svoje mete da mu predaju AppleID korisnička imena i lozinke za pristup njihovom iCloudu, a u slučajevima kada mu je s lakovjernim žrtvama to uspjelo, s njihovih je računa preuzimao svu dostupnu multimediju. Iako su podaci za prijavu na tuđe račune pronađeni u 4.700 mailova, u nagodbi je David priznao da je na ovaj način bio provalio u tek nešto više od 300 računa.

Motiv za sve to bilo je traganje za pornografskim sadržajima i drugim eksplicitnim video i foto materijalima koji bi se mogli dalje dijeliti s drugim osobama. Svako od četiri kaznena djela koja je počinitelj priznao moglo bi mu donijeti do 5 godina zatvorske kazne.