Prodaju se ukradeni podaci od 500 milijuna korisnika, većina je navodno s LinkedIna

LinkedIn inzistira na činjenici da ovo nije prodor u podatke njihove mreže, no talijansko nadzorno tijelo za zaštitu privatnosti smatra drukčije

Matej Markovinović subota, 10. travnja 2021. u 06:06

Nakon što su prošlog tjedna ukradeni podaci od 533 milijuna korisnika Facebooka, sada je na udaru i LinkedIn. Prema izvješću CyberNewsa, arhiva s podacima od 500 milijuna navodnih LinkedIn korisnika, stavljena je na prodaju na popularnom hakerskom forumu, a autor je postavio i dokaz uzorka, odnosno podatke od dva milijuna korisnika.

U uzorku su tako vidljiva puna imena članova mreže, adrese e-pošte, telefonski brojevi te drugi podaci poput spola korisnika. LinkedIn potvrđuje krađu, no kaže da nisu svi podaci ukradeni s njihove mreže, već su oni sakupljeni s drugih mjesta.

„Istražili smo navodni skup LinkedIn podataka koji su objavljeni na prodaju i utvrdili da se zapravo radi o agregaciji podataka s brojnih web stranica“, objašnjava LinkedIn u objavi na svojoj stranici. Iz LinkedIna također tvrde da u krađi nisu uključeni podaci privatnih računa, što bi značilo da se radi o podacima koji su javno dostupni.

Bez obzira na činjenicu da možda nisu podaci s LinkedIna u pitanju, Bloomberg navodi da se u Italiji započinje s istragom o krađi podataka na mreži. Naime, Italija je jedna od zemalja s najviše LinkedIn korisnika u Europi te talijansko nadzorno tijelo za zaštitu privatnosti poziva pogođene korisnike da obrate posebnu pažnju na moguće anomalije povezane s njihovim telefonskim brojem i računom.