SOA: Ove godine povećan broj hakerskih napada na Hrvatsku

U Zagrebu je održana prva konferencija SK@UT, u organizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije, na kojoj je bilo riječi o aktualnoj situaciji te prijetnjama u kibernetičkom prostoru

Sandro Vrbanus utorak, 6. lipnja 2023. u 18:49
📷 Vlada RH
Vlada RH

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 15 državno-sponzoriranih kibernetičkih napada i kampanja, izjavio je ravnatelj SOA-e Daniel Markić na otvaranju prve konferencije SK@UT, u organizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije, na kojoj se govorilo o važnosti kibernetičke sigurnosti. Konferencija je bila namijenjena institucijama i tvrtkama koje se bave kibernetičkom sigurnošću te akademskoj zajednici.

Za obranu od ovakvih je napada zadužen Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e, osnovan 2019. godine, a primarno se bavi zaštitom od državno-sponzoriranih kibernetičkih napada te od ucjenjivačkih kibernetičkih napada (poznatijih kao ransomware).

Kibernetički kišobran

Najvidljiviji projekt zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora, naglasio je Markić, predstavlja SK@UT – "kibernetički kišobran" koji trenutno štiti više od 60 državnih tijela i pravnih osoba, a izgradili su ga SOA i Zavod za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS). SK@UT je najveći projekt zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora i predstavlja sustav za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno-sponzoriranih kibernetičkih napada, APT kampanja (Advanced Persistent Threat) te drugih kibernetičkih ugroza.

Daniel Markić 📷 Vlada RH
Daniel Markić Vlada RH

"SK@UT je u 2021. detektirao 14 državno-sponzoriranih kibernetičkih napada, godinu dana kasnije detektirano ih je 19, a u prvih šest mjeseci ove godine smo već detektirali 15 državno-sponzoriranih kibernetičkih napada. To znači da se povećava broj napadača i broj napada, ali i broj meta u Hrvatskoj", upozorio je ravnatelj SOA-e.

Konferencija je ukupno okupila oko 200 sudionika, predstavnika više od 60 institucija i pravnih osoba uključenih u SK@UT, a razmatrane teme su obuhvaćale sigurnost nacionalnog kibernetičkog prostora, dijeljenje najboljih iskustava i praksi sustava SK@UT, izazove i potrebe transpozicije EU NIS2 direktive u nacionalno zakonodavstvo, kao i pitanja vezana uz ustrojavanje nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost.

Tijekom konferencije predstavljene su i internetske stranice SK@UT-a na kojima se, uz osnovne informacije, nalazi i CTF natjecanje namijenjeno stručnjacima za kibernetičku sigurnost, posebice onim osobama koje su zainteresirane za zapošljavanje unutar ovog projekta.