Tek što je najavio da će procesuirati cyberkriminal, hakeri napali Međunarodni kazneni sud

Međunarodni kazneni sud sa sjedištem u Den Haagu nedavno je privukao pozornost najavom da će u svoju nadležnost pridodati i ozbiljne kibernetičke napade. Nedugo zatim postali su žrtvom hakera

Sandro Vrbanus srijeda, 20. rujna 2023. u 16:26
📷 ICC / Facebook
ICC / Facebook

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu, Karim Khan, nedavno je objavio jedan tekst, u kojem je najavio da će ta pravna institucija ubuduće pravno procesuirati i zločine iz digitalne domene. O toj smo najavi pisali prije nešto više od tjedan dana, ne znajući da se otprilike u to vrijeme dogodio i – kibernetički napad na isti sud.

Ukradeni osjetljivi dokumenti

Kako doznaje nizozemski portal Nos.nl, računalni sustavi Međunarodnog kaznenog suda prošloga su tjedna bili metom ozbiljnog hakerskog napada. Na upit portala o pojedinostima, iz ICC-a su tek potvrdili da se napad dogodio, ali nisu željeli reći koliko je bio ozbiljan niti koja vrsta napada je posrijedi. Međutim, jedan je neimenovani izvor doznao da su hakeri uspjeli ukrasti velik broj osjetljivih dokumenata, što iz ICC-a nisu potvrdili.

Slučaj se trenutačno istražuje u suradnji s nizozemskim vlastima, poručuju sa Suda preko glasnogovornika, a cilj istrage je utvrditi i stoji li iza svega neka strana država, tj. državno sponzorirana hakerska skupina. U službenoj izjavi ICC navodi kako su "primijetili anomalije" te "poduzeli hitne mjere kako bi odgovorili na incident i otklonili njegove posljedice".

Zanimljivo, u sklopu najave o tretiranju međunarodnog kibernetičkog kriminala na isti način kao i genocida ili zločina protiv čovječnosti, tužitelj Khan je pisao i o "obeshrabrivanju onih koji bi se u budućnosti htjeli služiti hibridnim strategijama napada", pa najavio kako će Sud "surađivati i s privatnim kompanijama, kako bi zaštitio sebe od kibernetičkih napada ili curenja podataka". Prvi privatni partner na tom projektu im je Microsoft, a prvi izazov u obliku hakerskog napada – dobili su neočekivano brzo.