U Rumunjskoj i Kuvajtu uhićeni organizatori hakerskih napada ransomwareom REvil

Koordinirana akcija Europola, Eurojusta i Interpola rezultirala je uhićenjima ukupno sedmero osoba za koje se sumnja da su ransomwareom izveli oko 7 tisuća napada i tražili otkupnine od 200 milijuna eura

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. studenog 2021. u 19:46

Europol, Eurojust i Interpol izveli su veliku koordiniranu akciju GoldDust u suradnji s policijama 17 zemalja Europe i svijeta, u kojoj su uhitili osobe odgovorne za neke od najagresivnijih ransomware kampanja ikada. Ucjenjivački malware poznat pod imenima REvil i Sodinokibi postoji od 2019. godine i od tada je njime bilo napadnuto više tisuća velikih međunarodnih kompanija i institucija diljem svijeta.

Pali zloglasni hakeri

Zbog toga je Europol s policijama Njemačke, Francuske i Rumunjske u svibnju ove godine organizirao zajednički istražiteljski tim, a njihov je rad do sada rezultirao uhićenjima ukupno sedmero osoba povezanih s organizacijom napada i širenjem spomenutog ransomwarea. Četvero ih je "palo" tijekom godine u Europi i Južnoj Koreji, da bi posljednja trojica aktera bila uhićena 4. studenoga – dvojica u Rumunjskoj te jedan u Kuvajtu.

Svi oni pod sumnjom su za masovni kibernetički kriminal. Tereti ih se za oko sedam tisuća zaraza ransomwareom, za koje su tražili otkupnine u iznosu od preko 200 milijuna eura. Ova istraga usko je povezana i s rumunjskom akcijom usmjerenom protiv sličnog ucjenjivačkog softvera, GandCrab, koji je ubilježio preko milijun žrtava.

Praćenjem, prisluškivanjem i identificiranjem kibernetičkih kriminalaca povezanih s ovim sojevima ransomwarea Europol se domogao i vrlo vrijednih informacija i dekripcijskih ključeva. Sve njih postavili su na javni servis No More Ransom, čime su od bespovratne enkripcije podataka spasili preko 49 tisuća računala i uštedjeli žrtvama preko 60 milijuna eura u otkupninama, koje ovi nisu morali platiti za svoje podatke. Dekripcijski alati za Sodinokibi/REvil pomogli su otključati sustave u preko 1.400 kompanija, kojima su pak uštedjeli 475 milijuna eura.

Europol nije objavio nacionalnosti uhićenih osoba, pa za sada nije poznato jesu li, kao što su iz SAD-a tvrdili, hakeri koji stoje iza REvila povezani s Rusijom.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi