Već petu godinu za redom najpopularnija zaporka na svijetu je i dalje "123456"

Čini se kako korisnici diljem svijeta ne mare odveć za svoju i sigurnost svojih podataka – petu godinu za redom najpopularnija zaporka na svijetu je i dalje “123456”

Stjepan Bilić subota, 15. prosinca 2018. u 21:09

SplashData objavio je podatke za 2018. godinu koji se tiču najgore odabranih zaporki tijekom ove godine. Čini se kako korisnici zadnjih godina nisu ništa naučili, jer se već petu godinu zaredom na prvom mjestu ljestvice najgore odabranih zaporki nalazi zaporka „123456“.

Na drugom mjestu ljestvice je također stari znanac – zaporka „password“ koja se također petu godinu za redom nalazi na drugom mjestu. Kako se može zaključiti iz popisa korisnici najčešće odabiru brojčane zaporke, što je valjda posljedica postojanja dodatnog, a za korištenje vrlo jednostavnog numeričkog dijela na tipkovnicama za desktop i prijenosna računala.

Na osmom mjestu popularnosti nalazi se i prva riječ – „sunshine“, a slijedi ju slovni niz – „qwerty“ koji se nalazi na devetom mjestu ljestvice. Deseto mjesto ljestvice pripalo je zaporki „iloveyou“. Iako se čini kako se iz godine u godinu na istim mjestima ljestvice nalaze iste zaporke tomu ipak nije tako.

Naime, ove godine je na popis dodano i par potpuno novih zaporki – maloprije spomenuta sunshine zaporka, zatim princess, football, monkey i donald. Ime američkog predsjednika 23. je najčešće korištena zaporka u 2018. godini.

Inače SplashData je svoj popis 100 najgorih zaporki u 2018. godini sastavio na temelju više od 5 milijuna zaporki koje su procurile na Internet, a koje se odnose na korisnike iz Sjeverne Amerike i zapadne Europe. SplashData je analizom podataka zaključila kako je barem 10% korisnika koristilo jednu od zaporki s popisa TOP 25 worst passwords, a oko 3% korisnika onu najgoru – „123456“.

Cijeli popis najgorih zaporki u 2018. godini možete provjeriti ovdje.