Redatelj dobio novac od Netflixa za snimanje serije, pa ga spiskao na luksuz i kriptovalute

New York Times donosi neobičnu priču o skupoj seriji na Netflixu, koju nećemo imati prilike pogledati. Naime, njezin nesuđeni autor dodijeljeni je novac potrošio, a seriju nije napravio

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. studenog 2023. u 18:37

Znanstvenofantastična serija Conquest trebala je postati novi Netflixov hit. Njezina je tema bila pojava alternativne vrste ljudi, osmislio ju je redatelj Carl Erik Rinsch (nekima poznat po ne baš uspješnom filmu 47 ronina iz 2013. godine), pa je još 2018. godine prodao Netflixu kao ideju za više od 61 milijun dolara. U to vrijeme serija je bila djelomično dovršena, cijeli scenarij je postojao, a streaming kuća je pristala Rinschu unaprijed platiti čak 44 milijuna dolara kako bi je dovršio i plasirao na njihov servis.

Skupa serija plaćena unaprijed

Bilo je to vrijeme velike ekspanzije streaming servisa, pa je postojala i velika pomama za novim sadržajima. Netflix je seriju ugrabio ispred konkurenata Amazona, HBO-a, Hulua, Applea, pa i YouTubea, koji su bili zainteresirani, i vjerojatno su mislili da su zaključili dobar posao. Rinsch je dobio veliku kreativnu slobodu, pa čak i kontrolu nad svim budućim mogućim spinoff projektima ili nastavcima.

U ožujku 2020 godine redatelj je od Netflixa bio zatražio predujam od još 11 milijuna dolara, što mu je i odobreno, ali pod uvjetom da serija bude i dovršena unutar tog budžeta. No, Rinsch je s tim novcem imao, kako sada piše New York Times, druge planove. Čak 10,5 milijuna dolara u tom je razdoblju ulagao u dionice i "igrao" se njima na burzi. Time se nije proslavio, pa je izgubio čak 5,9 milijuna dolara Netflixovog novca.

Okrenuo milijune na dogecoinu

Nakon toga okrenuo se drugom, daleko riskantnijem tržištu – kriptovalutama. Tamo se odlučio uložiti u meme kriptovalutu dogecoin, koja je u to vrijeme bila veliki hit. Njegovo hrabro ulaganje od 4 milijuna dolara, porastom vrijednosti dogecoina donijelo mu je povrat od čak 27 milijuna dolara – sve to dok velikog napretka na snimanju serije nije bilo. Ulagao je, doznaje se, putem mjenjačnice Kraken, a ovu milijunsku isplatu izvršio je u svibnju 2021. godine.

Moramo priznati da mu je, barem kada je riječ o dogecoinu, instinkt za ulaganje bio odličan – taj je coin u svibnju 2021. godine bio na svojem vrhuncu vrijednosti. Tada je jedan dogecoin vrijedio preko 50 dolarskih centi, da bi ubrzo potonuo i nikada više nije dosegnuo te razine. Danas mu se cijena kreće oko 7 centi.

Možda nije snimio seriju, ali je iskoristio "hype" oko dogecoina
Možda nije snimio seriju, ali je iskoristio "hype" oko dogecoina

Krenuo u "šoping"

Pitate se što je potom učinio s dobitkom? Čak 8,7 milijuna dolara potrošio je na luksuzno pokućstvo, dizajnersku odjeću, pet Rolls-Roycea, jedan Ferrari te skupocjeni sat marke Vacheron Constantin. Kupovinu automobila i ostalih "sitnica" prvo je pravdao izgovorom da je riječ o rekvizitima za seriju, a kada ga je Netflix oko toga "pritisnuo", branio se tvrdeći da je sve kupovao svojim novcem, a ne sredstvima dobivenima za snimanje serije.

Cijeli slučaj sada je u fazi arbitraže i razrješenje se očekuje uskoro. Rinsch tvrdi da mu Netflix i dalje duguje oko 14 milijuna dolara za seriju, dok iz te kompanije kažu da on nije ispunio ugovorne obveze vezane niti uz dosadašnja plaćanja. Arbitražni sudac saslušat će obje strane do kraja mjeseca. Kad je riječ o samoj seriji, iz Netflixa poručuju da su je već otpisali, jer im je potpuno jasno da je redatelj nikada neće završiti.