IntelliGenes, prvi softver za predviđanje bolesti kod pojedinaca

IntelliGenes analizira genomske podatke kako bi izmjerio specifične biomarkere povezane sa zdravstvenim osobinama pojedinaca

Mladen Smrekar četvrtak, 25. siječnja 2024. u 10:00
📷 Freepik
Freepik

Zamislite samo da postoji softver koji može predviđati bolesti. Upravo taj cilj zadali su si istraživači Instituta za zdravlje, politiku zdravstvene zaštite i istraživanje starenja (IFH) na Sveučilištu Rutgers u New Jerseyju. Tako je nastao IntelliGenes, prvi softver ove vrste koji kombinira umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi izmjerio specifične genomske biomarkere i predvidio pojavu bolesti kod pojedinaca.

Platforma za svakoga

Studija objavljena u časopisu Bioinformatics objašnjava kako IntelliGenes može koristiti širok raspon korisnika za analizu multigenomskih i kliničkih podataka.

Methodologija rada softvera osmišljenog na Sveučilištu Rutgers   📷 Rutgers University
Methodologija rada softvera osmišljenog na Sveučilištu Rutgers Rutgers University

Trenutno ne postoje AI ili alati za strojno učenje koji bi mogli istražiti i interpretirati cijeli ljudski genom. Glavna prednost IntelliGenesa je to što doista svatko može koristiti platformu, uključujući studente i ljude bez znanja o tehnikama bioinformatike ili pristupa visokoučinkovitim računalima.

Mreža genetskih bolesti 📷 Rutgers University
Mreža genetskih bolesti Rutgers University

Ovaj softver, kažu, kombinira konvencionalne statističke metode s vrhunskim algoritmima strojnog učenja za izradu personaliziranih predviđanja pacijenata i vizualnog prikaza biomarkera značajnih za predviđanje bolesti.

Računalni klaster

U drugoj studiji, objavljenoj u časopisu Scientific Reports, istraživači su primijenili IntelliGenes za otkrivanje novih biomarkera i predviđanje kardiovaskularnih bolesti s visokom točnošću. 

IntelliGenes čini se može podržati personalizirano rano otkrivanje uobičajenih i rijetkih bolesti i otvoriti puteve za šire istraživanje koje u konačnici vodi do novih intervencija i tretmana, najavljuju istraživači koji su softver testirali koristeći Amarel, računalni klaster visokih performansi kojim upravlja Rutgers Office of Advanced Research Computing.