Na Windowse 11 stiže redizajnirani Notepad, dobio i dark mode

Najjednostavniji i mnogima omiljeni alat za uređivanje čistih tekstualnih datoteka, Notepad, redizajniran je u skladu s vizualnim jezikom nove generacije Windowsa, uključujući i tamni način rada

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. prosinca 2021. u 06:00

Korisnici Windowsa 11 koji su uključeni u Insider program (unutar Dev Channela), od sada će početi dobivati testnu nadogradnju legendarnog tekstualnog editora, Notepada. Microsoft najavljuje veliki redizajn ovog malenog alata već duže vremena, a sada je napokon došlo vrijeme da se on i materijalizira.

Notepad za Windowse 11, koji bi u dogledno vrijeme trebao postati i standardni dio tog OS-a, donosi niz poboljšanja i promjena, ali – barem koliko vidimo na prvim slikama – i dalje je to dobri, stari, prepoznatljivi Notepad, bez suvišnih dodataka. Najveća je promjena svakako u korisničkom sučelju, prilagođenom dizajnerskom potpisu Windowsa 11. Tu su, dakle, zaobljeni uglovi prozora, prilagodba temi "Mica", ali i vjerojatno najtraženija opcija od svih – tamni način rada.

Višestruki "Undo"

Notepad će se, po novome, prilagođavati sistemskim postavkama Windowsa, pa će se automatski prebaciti u dark mode kada i ostatak sučelja i programa. Dodatnu pogodnost predstavlja i nova stranica postavki, u kojoj će biti moguće ručno uključiti ili isključiti tamni način rada, ali i promijeniti zadani font.

Dark mode i novi prozor za Find and replace
Dark mode i novi prozor za Find and replace

U dnu prozora ostale su informacije poput brojača redaka i znakova te podaci o korištenoj kodnoj stranici. Nadogradnju je dobila i funkcija pretraživanja i zamjene teksta (Find and replace), koja sada izgleda modernije i elegantnije. Možda najznačajnija, pak, funkcionalna izmjena je nova mogućnost višestrukog poništavanja (Undo) akcija.

Za sada je novi Notepad tek u probnoj verziji. Kada ga Insideri testiraju, a Microsoft "ispegla" i posljednje detalje, trebao bi biti pušten u javnu distribuciju svima.